Előfizetés

Ha nem is dübörögve, de ismét hallatta hangját a nép

Publikálás dátuma
2015.04.26. 17:56
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Változz, hogy változzon! - Ezzel a mottóval hirdetett tüntetést ma délutánra a Szabad Oktatást csoport, amely a Facebook-on csatlakozásra szólította fel a kormányzati intézkedésekkel elégedetleneket. A tüntetés résztvevői közül néhányan a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében megbénították a forgalmat.  

A felhívás szerint ezúttal tiltakozni szándékoztak "a közelmúltban bejelentett iskolabezárások és szakmegszüntetések ellen, valamint minden olyan korábbi intézkedés ellen, amely előzetes, valódi és nyílt szakmai egyeztetés nélkül, emberek életét megkeserítve, párbeszéd hiányában lett bevezetve."

A közösségi portálon a  Szabad Oktatást csoport azt írta:

"Mi tudjuk, hogy mit akarunk:
- alkotmányos jogállamot - a jelenlegi parlament feloszlatását
- a korrupció felszámolását
- az ügyészség függetlenedését, Polt Péter lemondását
- iskolák bezárásával kapcsolatos tervek visszavonását, az érintettekkel való egyeztetést
- a felsőoktatás autonómiáját
- nyilvánosságot, átláthatóságot, a döntések hátterének ismeretét, valódi és előzetes szakmai egyeztetést
- a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztés és a felsőoktatási törvénymódosítási terv visszavonását
- a vasárnapi zárva tartás visszavonását!"

A Facebook-on meghirdetett demonstráció résztvevői vasárnap délután a belvárosi József nádor téren gyülekeztek, az elmúlt időszak tüntetéseinek váltakozó létszámát tekintve is meglehetősen kevesen. A "Nem tűrhetünk tovább!" címmel meghirdetett tüntetés egyik szervezője, Szarvas Péter középiskolai tanár beszédében kijelentette: követelik, hogy a kormányzat folytasson párbeszédet az oktatáspolitika alakítása során az érintettekkel, az oktatókkal, hallgatókkal és diákokkal.

Horváth Szilveszter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által bezárásra ítélt Neptun utcai általános iskola tanítója elmondta, esetükben is az érintettek megkérdezése nélkül döntöttek az intézmény sorsáról. Szólt arról is, hogy zsúfolt osztályokkal nem lehet az iskolákban érdemi munkát végezni, mert a magas létszám mellett csak a túlélés lehet a cél. Ponauer Anna Szimonette középiskolás diák "stadionok helyett iskolákat", "egyéni tanterveket", "szabad és változatos tankönyvpiacot" követelt. Szántó Judit, a Hívatlanul Hálózat aktivistája élesen bírálta a bevándorlókról szóló, kilátásba helyezett nemzeti konzultációt. "Aki ezt kitölti, hozzájárul Magyarország további fasizálódásához" - szögezte le. A demonstrálók nemzetiszínű, illetve európai uniós zászlókat lobogtattak, illetve "Hazugságok helyett őszinte szembenézést!" és ehhez hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Pár száz fő később az Erzsébet térre vonult, majd néhányan táblákkal felszerelkezve, és egymást villámgyorsan "egybekötözve," beálltak a József Attila utca és a Bajcsy Zsilinszky út kereszteződésébe, ahol tudósítónk közlése szerint gyakorlatilag megbénították a forgalmat.

A mintegy húsz emberből álló csoport miatt az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében egy időre leállt a forgalom. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pár perccel 18 óra előtt a rendőrségi honlapon azt közölte: a rendezvény szervezője, egy magánszemély a BRFK-ra vasárnap 17 óra 4 perckor jelentette be a VI. kerületi Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében lévő demonstrációt.  A tüntetők többek között a kormány leváltását, kormánytagok bíróság elé állítását követelték, "alkotmányt, jogállamot, demokráciát" rigmusokat skandáltak. Európai uniós és nemzeti színű zászlókat lobogtattak, továbbá "Soha többé maffiaállamot, "Soha többé hazug kormányt", "Soha többé négymillió szegényt" feliratú táblákat tartottak a magasba.

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi Gábor

A Népszava helyszíni tudósítójának közlése szerint rendőri beavatkozás nem történt, a blokádot a tüntetők fél hét körül feloldották, és megkezdték az elvonulást a helyszínről.

Szombaton, ahogy korábban megírtuk, mintegy félezren demonstráltak délelőtt a Normafánál az egészségügyisek Fekete Hétvége nevű rendezvényén. A nagyrészt fekete pólóban, ruhában megjelent ápolók, és „ápoltak” egyebek mellett a túlterheltség, ki nem fizetett túlórák miatt emelték fel szavukat. Mint elhangzott: rendezvényük nem tüntetés, semmiféle politikai felhangja nincsen, még csak nem is a kormány ellen demonstrálnak, hiszen onnan várják a megoldást. Ugyanakkor a betegek nem bírnak ki további három ilyen kormányzati évet.

Átadták a Pásti utcai zsinagógát Debrecenben

Publikálás dátuma
2015.04.26. 17:43
Asher G. Ehrenfeld főrabbi egy tóratekercset visz a frigyszekrényhez a felújított Pásti utcai ortodox zsinagóga átadási ünnepsé
Csaknem félmilliárd forint európai uniós és állami támogatással felújított Pásti utcai ortodox zsinagógát vasárnap adták át. Debrecen polgármestere szerint talán Európában egyedülállónak tekinthető, hogy "a város, mindkét zsinagógáját sikerült egyidejűleg felújítani, az imaházzal együtt, amely felújítás egyet jelent a város zsidónegyedének átfogó újjáépítésével".

Papp László felidézte, hogy amikor a Pásti utcai zsinagógát építették, senki sem gondolta, hogy 120 évvel később a szent szolgálat mellet más feladata is lesz: mementóként állni.  Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a zsidóság a Debreceni Zsidó Hitközség és a város példaszerű összefogásának eredményeként kapta vissza a megújult Pásti utcai zsinagógát. A helyettes államtitkár a kormány és a zsidó szervezetek közös törekvésének nevezte a zsinagógák és a zsidó temetők felújítását.

"Jó zsidónak lenni, jó debreceni zsidónak lenni, jó magyar zsidónak lenni" - ezt a zsinagóga avatáson Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) elnöke jelentette ki, aki szerint hetven évvel az auschwitzi pokol után "a zsidóság a rabszolgaságból a szabadság felé halad", és ki kell használni ezt a szabadságot. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az egész magyarországi zsidóság ünnepének nevezte a debreceni felújított zsinagóga avatását. A zsinagóga a zsidó szellemi és közösségi élet alapja, s a debreceni ortodox zsinagóga a bázisa lehet annak, hogy a környék szórvány szervezetei és a határon túli zsidó közösségek otthonra leljenek - tette hozzá.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke kijelentette: a felújított Pásti utcai zsinagóga legyen a jelképe, hogy "Magyarországon van jövője a zsidó közösségeknek, a fejlődésünk soha nem állhat meg". Bejelentette: a közeli jövőben a zsinagóga ad otthont a Kelet- és Közép-Európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központnak. Az avatóünnepség keretében Asher G. Ehrenfeld főrabbi és Horovitz Tamás elhelyezte a tóratekercset a zsinagóga tóraszekrényében.

Új baloldal - Megalakult a Zöldfront

Publikálás dátuma
2015.04.26. 17:27
Megalakult a ZöldFront, a kép előterében Barabás Richárd, a szervezet társelnöke Fotó: Facebook
ZöldFront Ifjúsági Mozgalom néven ifjúsági szervezetet alapít a Párbeszéd Magyarországért - jelentette be Barabás Richárd, a szervezet társelnöke vasárnap Budapesten.

Az önkormányzati képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szombati alakuló ülésen indították el a bejegyzést. A ZöldFront Ifjúsági Mozgalomban jelenleg összességében körülbelül ötvenen vannak. Barabás Richárd elmondta: azért van szükség egy újabb baloldali ifjúsági szervezetre, mert létezik egy nagyon széles fiatal réteg, az abba tartozók hisznek a szabadságban, az egyenlőségben és a sokszínűségben, de nincs politikai érdekképviseletük.

Horváth Zsófia, a PM önkormányzati képviselője bejelentette, hogy az alakuló ülésen őt és Barabás Richárdot választották az ifjúsági szervezet társelnökévé, az elnökségbe Szapanyos Anett, Tarasó Ádám és Bogoly Márton került be.

Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere azt mondta: a magyar baloldal óriási adósságot halmozott fel a magyar fiatalsággal szemben. A magyar fiatalok jelentős részét vagy nem érdekli a politika, vagy azt gondolják, a Jobbik által adott válaszok jelentik az ország jövőjét - fogalmazott. Eközben a fiatalságnak létezik egy rétege, amely aktívan követi a politikát, de nem tudja, hogy kire szavazzon - folytatta. A magyar belpolitika és az ország jövője szempontjából különösen fontos, hogy demokratikus, baloldali választ adjanak a fiatalok által megfogalmazott kérdésekre - szögezte le.

A polgármester arra is kitért, hogy ha bevezetnék a pártjuk által kezdeményezett alapjövedelmet, akkor minden 18. évét betöltött magyar állampolgár havi ötvenezer forint támogatást kapna. Ez megszüntetné azt a bizonytalanságot, amelyben nagyon sok magyar fiatal él - jelentette ki.