Előfizetés

Ráér a fürdőruhával - Kedden újabb hidegfront

Publikálás dátuma
2015.04.26. 16:55
Illusztráció/Thinkstock
Hétfőn újra erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű, főleg délutántól helyi záporok, egy-egy helyen zivatar is kialakulhat. Megerősödik, a Kisalföldön néhol viharossá fokozódik a déli szél. Hajnalban 5-13, napközben 26 fok körül alakul a hőmérséklet.

Kedden  borult időnk lesz, országszerte várható eső, zápor, helyenként zivatar is lehet. Az egyre nagyobb területen északnyugatira forduló szél megerősödik, több helyen viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 21 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a hűvösebb.

Szerdán nyugat felől csökken a felhőzet, a napsütést gomolyfelhők zavarhatják. Délelőtt a Tiszántúlon is megszűnik a tartósabb csapadék, és később ott is már csak helyenként lehet záporeső. De az északnyugati szél még sokfelé erős, helyenként viharos lesz. Hajnalban  4-10, napközben 13-17 fok között várható a hőmérséklet.

Csütörtökön gyengén felhős, napos időre számíthatunk, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Késő délutántól helyenként zápor kialakulhat. A délkeleti, déli szél sokfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6 fok között alakul, talajmenti fagy több helyen is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.

Pénteken, május 1-én többnyire erősen felhős  lesz az ég, többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. A szél északnyugatira fordul, és sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet 4 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 19 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Döbbenetesen boldogtalanok vagyunk - Itt az új felmérés

Publikálás dátuma
2015.04.26. 16:36
Illusztráció/Thinkstock
Elképesztően rossz helyen szerepel Magyarország az ENSZ friss boldogságrangsorában. Nem pusztán a régió országai előzik meg jócskán, hanem olyan szomszédok is, mint például Belarusz és Moldova. A jelentés szerint még a polgárháború sújtotta Líbiában is boldogabbak az emberek - írja a napi.hu.

Nem tartalmaz meglepetéseket az ENSZ harmadik World Happiness Reportja, ha csak az első és az utolsó helyeken álló országokat nézzük. Az rangsor tetején ugyan változás történt, ám ez nem tűnik túl jelentősnek. Svájc vette át az első helyet Dániától, amely a harmadik helyre szorult (lásd táblázatunkat). Észak-európai országok adják a tízes élboly felét. A túlsó végen nem meglepő módon fekete afrikai országok helyezkednek el a káoszba süllyedt Szíria és Afganisztán mellett. Nicaragua és Zimbabwe emelkedett a legnagyobbat az első rangsorhoz képest, miközben Görögország, Egyiptom, Olaszország és Szaúd-Arábia süllyedt a legtöbb helyezést.

A jelentés 158 országot átfogó listát tudományos kutatók állítják össze, köztük olyan hírességek, mint Jeffrey Sachs és Richard Layard amerikai közgazdászok. Az egyes országok minősítésekor számos tényezőt figyelembe vesznek, kezdve az olyan általánosan elfogadott mutatóktól, mint az egy főre eső GDP vagy a várható átlagéletkor. A további szempontokat a Gallup World Poll közvélemény-kutatás szolgáltatja.

Ezt a vizsgálatsorozatot 2005-ben kezdték több mint 160 ország átfogásával. A ranglista összeállításának alapötletét az adta, hogy valamilyen módon "számszerűsíteni" kellene az emberek elégedettségét is országukkal, azaz a jóléten, a mérhető gazdaságon túli tényezőket is figyelembe kellene venni. A végső módszertannal a Himalájában lévő, 700 ezer lakost számláló Bhután királyság miniszterelnöke, Jigmi Y. Thinley állt elő, a bruttó nemzeti boldogság (Gross National Happiness) mutatójának megalkotásával. Ezt vette át az ENSZ 2011-ben, majd ennek alapján készült el az első boldogságjelentés egy évvel ezt követően, aztán a második 2013-ban. Tavaly nem készült lista.

A kutatások azt igazolják, hogy a szociális kohézió - aminek hiánya miatt évek óta kongatják a vészharangot a hazai társadalomkutatók  - rendkívül fontos kellék a társadalmak elégedettségének megteremtéséhez. Izlandot például a közösség tagjainak egymás iránti bizalma tartotta meg a boldog országok között annak ellenére, hogy a világ pénzügyi rendszerének 2008-as összeomlása maga alá temette az ország bankrendszerét. Egyes elemzők ezt a kemény izlandi időjárással magyarázzák, ami összefogásra kényszeríti az embereket, míg mások tartózkodnak attól, hogy földrajzi meghatározottságokkal magyarázzák a különbségeket.

A főbb megállapítások közül a Bloomberg kiemeli, hogy a nők boldogabbak, mint a férfiak Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zálandon, illetve Dél- és Kelet-Ázsiában. Ugyanakkor a volt szovjet tagköztársaságokban, Kelet-Európában és fekete Afrikában boldogtalanabbak a férfiaknál. Mindkét nem boldogságérzete romlik a tinédzser kor után 40-50 éves korig, amikor stabilizálódik. A kelet-közép-európai régió országai ezt leszámítva a világ közepesen boldog vagy, ha úgy tetszik, boldogtalan részei közé tartozik. Ezen belül Magyarország mögött csak Bulgária található.

Boldogságlista, 2015
1. Svájc
2. Izland
3. Dánia
4. Norvégia
5. Kanada
13. Ausztria
15. USA
26. Németország
31. Csehország
45. Szlovákia
52. Moldova
55. Szlovénia
59. Fehéroroszország
60. Lengyelország
62. Horvátország
64. Oroszország
86. Románia
87. Szerbia
95. Albánia
96. Bosznia-Hercegovina
102. Görögország
104. Magyarország
134. Bulgária

forrás: napi.hu

Hétfőtől ismét teljes vonalon jár a szentendrei HÉV

Publikálás dátuma
2015.04.26. 13:59
Hétfőn felhúzzák a rácsozatot, a Batthyány téri végállomást a HÉV-alagútban történt mennyezet-repedések miatt kellett lezárni. M
Hétfőtől ismét teljes vonalon közlekedik a H5-ös (szentendrei) HÉV - közölte a Budapesti Közlekedési Központ vasárnap. 

A HÉV Batthyány téri alagútját korábban azért zárták le, mert a budai fonódó villamoshálózat kivitelezője az alagútban a mennyezet repedését, illetve kisebb darabok leválását észlelte. A bejelentés után az alagút műszaki állapotának felmérése haladéktalanul megkezdődött, a szükséges munkát elvégezték - írta a BKK.

A munkálatok idején a Batthyány tér és a Margit híd között pótlóbuszok közlekedtek.

Hétfőtől az első járat indulásával helyreáll a forgalom, a H5-ös HÉV ismét az  menetrend szerint, teljes vonalon, a Batthyány tér és Békásmegyer, illetve Szentendre között közlekedik.A BKK kitért arra is, hogy a Batthyány tér és a Margit híd között legközelebb a nyári tanítási szünetben várható autóbuszos pótlás. Ennek részleteiről hamarosan bővebb tájékoztatást adnak.