Előfizetés

Győzelem a meleg pároknak

Publikálás dátuma
2015.04.24. 12:00
Illusztráció: Thinsktock
A házastársi kapcsolatban élő meleg párok ugyanolyan joggal fogadhatnak örökbe és nevelhetnek fel gyerekeket, mint a többi házaspár – jelentette be, azonnal hatállyal, Arizona kormányzója. 

Doug Ducey intézkedésére azt követően került sor, hogy kiderült: az amerikai szövetségi állam gyermekvédelmi hatóságai akadályozzák a meleg párok ilyetén jogainak gyakorlását.
„17 ezer állami gondozásra szoruló árvával nem kevesebb, hanem inkább több örökbe fogadásra lenne szükségünk Arizonában” – közölte nyilatkozatában a kormányzó, hozzátéve: minden gyermeknek joga van szeretetteljes otthonban, családban felnőni, ezért mindent meg fog tenni, hogy az irányítása alatt álló kormányzat ezt a jogot biztosítsa.

Egy fellebbviteli bíróság tavaly novemberben törvénytelennek nyilvánította a meleg párok házasodásának jogát tiltó rendelkezést Arizona államban, s azóta örökbefogadási engedélyeket is kiadtak, idén februárban azonban leállították ezt a gyakorlatot, mivel kiderült, a legfelsőbb bíróság is állást foglal majd e kérdésben. A meleg párok korábban is fogadtak örökbe gyerekeket, általában az egyik fél egyedülállóként nyújtott be kérvényt az adoptálásra.

Quaestor-botrány: nyílt levelet írtak a károsultak

Publikálás dátuma
2015.04.24. 11:51
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Nyílt levélben tették fel kérdéseiket azok a Quaestor ügyfelek, akik a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél helyezték el, vagy rajtuk keresztül vásároltak értékpapírt és azok ma is az ügyfélszámlákon pihennek. 

A Magyar Nemzeti Banknak, valamint a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-nek címzett levélben felhívják a figyelmet, hogy a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél a brókercég saját (létező és fiktív) vállalati kötvényein kívül számos olyan instrumentum (tőzsdei forgalomban vásárolt részvény, befektetési jegy, nem a Hrurira vállalati kötvényekhez kapcsolódó készpénz, stb.) található az ügyfelek értékpapír- és ügyfélszámláin, amelyek sorsáról az érintett Quaestor ügyfelek a felügyeleti ellenőrzés és -zárolás óta változatlanul csupán információ töredékekből, hivatalos állásfoglalás, avagy ügyfél tájékoztatók hiányában mindössze egy-egy mondatnyi utalásból tudnak tájékozódni.

A médiában, az MNB honlapon, a felügyelő biztos által a Quaestor honlapján megjelentetett közlemények, de az egyes károsultak által minden létező illetékeshez írt és megküldött érdeklődésekre (majd panaszokra) adott esetleges válaszok egyikében sem vázolták eddig annak forgatókönyvét, hogy ezen ügyfelek mely zárolt tulajdonukkal kapcsolatban, mire számíthatnak - magyarázzák a nyílt levél létrejöttét a károsultak.

Érthetetlen számunkra, hogy a minden szempontból "problémásnak", bűncselekményben érintettnek, átláthatatlannak tartott Quaestor vállalati kötvények ügye (egy törvénykezési eljárással együtt is) gyorsabban látszik megoldódni, mint egy olyan érintett terület, ami pusztán csak "járulékos szenvedője" az ügynek - írják.

Felteszik ugyankkor a kérdést, a befagyasztásból eredő, pénzben kifejezhető károkért, azok időben el nem hárításáért kit terhel a felelősség? Mert könnyen károsulttá válhatnak a folyamat során, például a tőzsdei trendek változásából eredő veszteségek okán.

A 6 hete tartó bizonytalanság után ezen értékpapírok ill. készpénz tekintetében haladéktalan választ várnak arra, hogy

- A szóban forgó papírok és pénz ügyfelenként valóban rendelkezésre állnak-e (az egyenlegközlőben való megjelenés egyértelműen azt jelenti-e, hogy azok megvannak, s így nem érintettek a feltételezett bűncselekményben)?

- A tulajdonosok miért nem juthatnak hozzá 6 hét elteltével sem ezekhez a papírokhoz és készpénzhez? (Példaként írják, hogy március 23-án a felügyelő biztos engedélyt adott a TVK részvények transzferálására a tőzsdei kiszorítás miatt, ezért nem értik, hogy a többi értékpapír transzferálását milyen ok akadályozza - hiszen feltételezhetően az ügymenet közel azonos lenne.)

- Milyen intézkedések szükségesek még ahhoz, hogy az ügyfelek a tulajdonukhoz jussanak, ki és mikor teszi meg ezeket?

- Milyen (akár hozzávetőleges) dátumot látnak reálisnak arra, hogy ezen instrumentumok felett a tulajdonosaik ismét szabadon rendelkezzenek?

Az ügyhöz tartozik, hogy a Fővárosi Törvényszék elrendelte a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását, miután több végrehajtás indult a cég ellen és hitelezői igények is érkeztek - értesült a Magyar Nemzet.  Április 17-én az MNB visszavonta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte annak felszámolását.

A járulékos károsultakat minden bizonnyal a Buda-Cash Brókerháznál történtek is inspirálták a levélírásra. A HVG hetilap ugyanis a héten megkérdezte a Pénzügyi Stratégiai Non-profit Felszámoló Kft., hogy a fellelhető ügyfélvagyont miért nem kaphatják meg soron kívül a Buda-Cash ügyfelei. A kérdésre a felszámolást végző cég azt a választ adta, hogy "jelenleg a nyilvántartások nem egyezőek, és vannak gátló körülmények." A cikk szerint a gátló tényezők közül a legkézenfekvőbb a Matolcsy által korábban említett 96 milliárd forintos hiány fedezetét jelentő vagyonzárlat. A vagyonzár miatt azonban számos ügyfél már panaszt tett a Fővárosi Főügyészségnél és a Nemzeti Nyomozóirodánál, azzal érvelve, hogy törvénytelenül olyan dolgokat tartanak zár alatt, melyek az övék.

A lap szerint ennél is rosszabb azon ügyfelek helyzete, akiknek még nem tudni, megvan-e a vagyona. Bár a fellelt ügyfélvagyonról a tájékoztatás folyamatos, ez mégsem zökkenőmentes, ugyanis azzal egy időben, hogy február 24-én felfüggesztették a Buda-Cash engedélyét, az MNB hozott egy olyan végzést, mely engedélyezte, hogy a felügyeleti biztos lezárhassa az ügyfelek nyitott határidős devizapozícióit. A probléma, hogy ezt a döntést az MNB csak március 12-én hozta nyilvánosságra, és az eltelt 16 nap alatt hozott döntések már visszafordíthatatlanok, pedig több esetben jelentős veszteséget okoztak az ügyfeleknek. Kérdés, hogy ilyenek történtek-e a Quaestor ügyfelek befektetéseivel?

Öngyilkos lett a sorozatgyilkos Szegeden

Felakasztotta magát a Szegedi Fegyház és Börtönben a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt szentkirályszabadjai sorozatgyilkos, Ember Zoltán - közölte a Délmagyarország című napilap pénteken.

A lapban az olvasható, hogy a férfi vasárnap ölte meg magát a Csillagban. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) személyiségi jogokra hivatkozva nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Ember Zoltánról van szó. 

A Délmagyarország szerint a BVOP azt közölte, hogy egy jogerős szabadságvesztés büntetést töltő férfi felakasztotta magát, ezt a felügyelet észlelte. Az egészségügyi személyzet azonnali és szakszerű segítségnyújtása után a fogvatartottat kórházba vitték, ahol később meghalt. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta.

Ember Zoltánt 2006 januárjában ítélte jogerősen tényleges életfogytiglanra a Győri Ítélőtábla. A férfi 1991 és 2004 között öt ember életét oltotta ki Szentkirályszabadján. Brutálisan meggyilkolt áldozatai között volt a bátyja, valamint négy nyolcvanévesnél idősebb ember, akit ki is rabolt.