Előfizetés

Kicsúszhat a hatalom Orbán kezéből

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.23. 07:00
A kormányfő már sok fideszes szerint sem tölti ki ezt a ciklust FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Orbán Viktor kezéből részben kicsúszott a hatalom - vélik többen a kormánypártban. Ám mert a miniszterelnök vigyázott arra, hogy senki ne nőhessen a feje fölé, nincs egyetlen lehetséges utód, aki mellé odaállhatnának az elégedetlenkedők, az "új gazdát" keresők. Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert ennek ellenére többen a következő kormányfőként tartják számon.

Akár milyen erős egyéniség Orbán Viktor, a Fideszben ma már nem mindenki biztos abban, hogy 2018-ig miniszterelnök marad - értesült kormánypárti forrásból a Népszava. Akkor sem, ha a vezérelvű politizálás jelentős alakjaként tartják számon itthon és külföldön. Az őszi önkormányzati választások óta történetének talán legveszélyesebb spiráljába került a kormánypárt, amiből Orbánnal nehéz kikerülni - indokolta lapunknak az egyik fideszes politikus, miért jut egyre többeknek eszébe, hogy akár ciklus közben váltani kellene. Forrásaink arra figyelmeztettek, a kifelé jelentéktelennek mutatott időközi választási vereségek komoly eróziót indítottak el a pártban.

Arra senki nem tudott válaszolni, ki követhetné Orbánt, de többen úgy gondolják, ha váltani kell, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lehet a legkézenfekvőbb megoldás. Úgy tudjuk, Lázár Jánostól tartanak minisztertársai, véleményük szerint túl nagy lett a hatalma. A Miniszterelnökség amolyan "állam az államban", a kancelláriaminiszter pedig sok mindent megenged magának. Hétfőn az azonnali kérdések órájában a miniszterelnökkel ment szembe. Közölte, hogy a professzionális futballban, illetve a professzionális sportban állami pénznek nincs helye, ami szinte felségsértéssel ért fel. A miniszter a parlamentben nem titkolta, hogy álláspontjával kisebbségben marad a kormányon belül. Orbán korábban azt nyilatkozta, hogy ő szeretne lenni az a miniszterelnök, aki a legtöbbet teszi hazája labdarúgásának felvirágoztatásáért. A Fideszben eddig egy emberként zárkóztak fel a kormányfő fociőrülete mögé.

Az egyértelműen látható, hogy Lázár sorra célba veszi Orbán gyenge pontjait. Azokat az embereket és ügyeket támadja az utóbbi időben, akiken/amelyeken keresztül a miniszterelnök a legsebezhetőbb. Az Indexnek adott márciusi interjújában arról beszélt, hogy nem ért egyet azzal, hogy Csányi Sándort Orbán kitüntette. Később lapunknak ezt úgy kommentálta, nagyobb falat kellene húzni a brókerek és a bankárok, illetve a politikusok között. Az interjúban arra a felvetésére, hogy Mészáros Lőrinc "kifelejtett" egymilliárd forintot és egy orosz céget a bevallásából, Lázár megerősítette: nem turkál senki zsebében, de akinek pénze van, annak el kell tudni számolnia azzal.

Még keressük Habonyt
A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tegnap sem válaszolt lapunk Habony Árpáddal kapcsolatos kérdéseire. A Népszava a miniszterelnök utasítását követve fordult a KEKKH-hoz, mely szerint minden Habonyt érintő kérdésben ők az illetékesek. Orbán Miskolcon ugyan letagadta tanácsadóját, a Hír24 viszont kiszúrta, hogy 2012. április 2-án a Fidesz.hu miniszterelnöki tanácsadóként említette a férfit.


Reméli, hogy "az érintettek uraknak futja autóra", ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz. Ezt az újabban hetente tartott egyik sajtótájékoztatóján válaszolta arra a kérdésre, hogy Habony Árpád és Andy Vajna állami tulajdonú autóval furikázott-e. A heti sajtótájékoztatókat nem nézik jó szemmel a Fideszben, többen Lázár hatalomvágyának bizonyítékát látják ebben. Vannak, akik szerint a minisztert maga Orbán szemelte ki utódjának arra az esetre, ha távoznia kell. Ezért mehet el ilyen messzire a kancelláriaminiszter, aki nem az egyetlen hatalmi központ a Fideszben, de a legerősebb.

Tegnap az Index adta hírül, hogy két ellenséges táborra szakadt a XV. kerületi Fidesz, ezért a párt budapesti választmánya feloszlatja a szervezetet. A Népszava pedig úgy tudja, hogy Demeter Zoltán választókerületi elnök kérésére a párt országos választmánya az edelényi szervezetet oszlathatja fel.

A cikk a következő oldalon folytatódik!

Újra utcán a diákok - Videó

Publikálás dátuma
2015.04.23. 01:47
Fotó: Pálfalvi Kitti/Népszava
A felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását és minden érintett bevonásával teljes körű, érdemi egyeztetést követeltek egyetemi hallgatók és oktatók a fővárosban.

A demonstráció fő szlogenje az volt, hogy "Szabad ország, szabad egyetem!"  A demonstrálók, akik többi között "Sokféle embernek sokféle oktatást, sokféle szakot, szabad vasárnapot!", "Harcolunk, hogy tanulhassunk!", "Hallgatók vagyunk, nem hallgathatunk!" feliratú táblákat és uniós zászlókat tartottak a magasba, az Emmi épületénél tartott rendezvény után átvonultak az épületét elvesztő Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola elé, a Ludovika térre. 

A videót Kökényesi Gábor készítette.

Nyíregyházi iskolaügy - A DK az Európai Bizottsághoz fordul

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket. Az ellenzéki politikus ezt szerdai közleményében tudatta az MTI-vel, reagálva a Kúriának a Huszár-telepi iskola ügyében aznap hozott döntésére.

A Kúria szerdai jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.

A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

A DK-s politikus erre úgy reagált: "mivel a hazai jogszolgáltatás immár nem nyújt védelmet a roma diákoknak", az Európai Bizottsághoz fordul. Niedermüller Péter utalt arra, hogy az Európai Unió dokumentumai sürgetik az iskolai szegregáció felszámolását, az Európai Bizottság már kötelezettségszegési eljárást is indított Csehország ellen ebben az ügyben.