Félrehord a német fegyver

Publikálás dátuma
2015.04.22. 19:08
Fotó: Getty Images, Joern Pollex
Leselejtezik a német hadsereg (Bundeswehr) katonáinak első számú fegyverét, a G36 gépkarabélyt, mert félrehord.

A gépkarabély jelenlegi változatának "nincs jövője a Bundeswehrben" - mondta Urusula von der Leyen védelmi miniszter szerdán Berlinben, miután zárt ülésen tájékoztatta a parlament (Bundestag) szakbizottságát a lőfegyver körüli ügyekről, amelyek hetek óta hullámokat vetnek a német belpolitikában.

A Bundeswehr több mint 167 ezer G36-ossal rendelkezik, a fegyver a katonák alapfelszerelésének része 1997 óta. A Bundeswehr külföldi küldetésein jelenleg 3 ezer katona használja. Találati pontossága azonban nagy hőterhelés esetén nem megfelelő, vagyis félrehord, amikor a csöve erősen felmelegszik, és ez veszélybe sodorhatja a katonákat. Például Afganisztánban - ahol a Bundeswehr legutóbbi, április közepén kiadott jelentése szerint 820 német katona szolgál - 300 méteres lőtávolságot tekintve 33 százalékkal csökkenhet a fegyver találati pontossága, amikor gyors egymásutánban adnak le lövéseket vele, állapították meg a német sajtóban ismertetett vizsgálatok.

A gyártó, a német Heckler & Koch vitatja a védelmi minisztérium megbízásából készített elemzések megállapításait. A tárca viszont végül a fegyver leselejtezése mellett döntött. A minisztérium most azon dolgozik, hogy a katonák minél előbb megfelelő fegyvert kapjanak a G36-os helyett - mondta Ursula von der Leyen újságíróknak. Azt nem zárta ki, hogy az új gépkarabély a G36-os egy módosított konstrukciója lehet. Több lap szerdán arról írt, hogy a tárcánál már 2012 óta ismert, hogy gond van a fegyver lövéspontosságával. A minisztérium fegyverzetfejlesztésért felelős osztálya súlyosnak ítélte a problémát - idéztek lapok egy 2012 márciusában kelt minisztériumi dokumentumot. Az ellenzéki pártok élesen bírálták a 2013 végén hivatalba lépett védelmi minisztert, amiért eddig nem foglalkozott a G36-os ügyével, és bírálták a konzervatív CDU-politikus elődjét is, a szintén CDU-s Thomas de Maiziere jelenlegi belügyminisztert is.

Szerző

Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! - Újra utcán a diákok

Publikálás dátuma
2015.04.22. 19:05
Készülődés az ELTE Pszichológiai Tanszékén Fotó: Kökényesi Gábor
"Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!"- hirdeti a tüntetést szervező "Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink" csoport  az esemény Facebook-oldalán. A Felsőoktatási Kerekasztal ülése után Palkovics László látszólag visszakozott, ám a hétfői diáktüntetés szervezőit egyáltalán nem nyugtatta meg, így szerda este ismét utcára vonultak az egyetemi, főiskolai hallgatók és oktatóik, hogy tiltakozzanak a felsőoktatási törvény továbbra is tervezett módosítása ellen. A demonstrációra közel 3 ezren jelezték részvételüket.  A képre kattintva galéria nyílik!

21:10 - A tüntetők követelése, hogy a kormány hétfőig hozza nyilvánosságra azokat a hatástanulmányokat, dokumentumokat, amelyek megalapozták a döntéseket, ha nem teszik, azt jelenti, az Emmi hazudott. A tüntetés véget ért. 

Nem sokkal a tüntetés vége előtt az Emmi közölte azoknak a gyakorlóiskoláknak a nevét, amelyeket az állam átvenne a felsőoktatási intézményektől - a 25-ből összesen 9-et. Ezek: Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola, Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron), Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény) és az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

21:00 - „A kormány nagyon jól teljesít” – mondta ironikusan Hammer Ferenc, az ELTE BTK oktatója a Ludovika téren. „A kormány azonban nem Európa 2020-as programját, hanem Magyarország 1920-as programját teljesíti” – jelentette ki. Mostanra tudósítónk szerint sokan lemorzsolódtak, a tömeg nagyjából 500 fős lehet.

20:30 - A maratoni vonulás elérte a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát, ahol az iskola diákjai külön molinókkal várták a tömeget: "Miénk a Raoul!". Az iskola kapujában állva a diákok skandálták: "Együtt maradunk!". Itt beszédében Dinók Henriett jogvédő, a CFCF kurátora külön kiemelte a Kúria mai, a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában a szegregáció megtörténtét elutasító döntését, amelyet a tömeg hangos fújolással fogadott.

20:15 - A menet eleje tudósítónk szerint perceken belül elérheti az Orczy-parkot, közben a szervezők adományt gyűjtöttek a tüntetés szervezésének támogatására, dobozokat adtak körbe, sokan adakoztak is. „Aki nem lép egyszerre, nem lesz szakja estére!” – skandálta a tömeg.

20:00 - A tömeg már az Üllői úton haladt az Orczy-park felé, helyszíni információink szerint a tömeg továbbra is hangos és lelkes, a szervezők folyamatosan lelkesítik őket. 

19:45 - Egy férfi megszólított a tömegből néhány embert azzal, hogy „miért tüntetnek?”, amire azt a választ kapta, hogy „a kormány ellen”. „Ja, jó!” – válaszolta az illető és beállt a menetbe, jelentette tudósítónk.

19:30 - A Belvárosban dugó alakult ki a vonulók miatt, amire korábban számítani is lehetett. Az ELTE BTK épülete előtt elhaladva a tüntetők hangosan kiabálták, "gyertek velünk!".

19:25 - A tömeg lassan a Kálvin térhez közel jár.

19:20 - Tudósítónk szerint egy erőszakos férfi jelent meg a tüntetők között, és több lányt megrángatott azzal, hogy „kurva anyját a mai fiataloknak,  én két egyetemet végeztem”.

19:00 - A tömeg elérte a Deák Ferenc teret, és csak úgy, mint hétfőn, a menet ismét az autósok felé kiabálta: „aki velünk van, dudál”, amire az autósok reagáltak is. Tudósítónk szerint a menet nagyon hangos, sípoltak, skandálták, hogy „mi vagyunk az emberi erőforrás”, „nem hagyjuk”. 

18:40 - A frissen csatlakozókkal együtt tudósítónk szerint már az ezret is elérte a tiltakozók száma, mely elérte a Bajcsy-Zsilinszky Endre utat. A tüntetési menetet rendőri felvezetés kíséri – autóval és gyalogosan is – , az út egyik oldala lezárva, a tüntetők a sáv jobb oldalán haladhatnak.

18:30 - A tüntetők elkezdték az Emmi épülete felé kiabálni, hogy "gyertek ki, gyertek ki", ám a szervezők a "Szabad ország, szabad egyetemet!" felkiáltással leintették őket, és akkor a résztvevők megindultak a Ludovika térre, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához, szolidaritásból az iskola tervezett megszüntetése miatt.

18:00 - Tudósítónk szerint eddig mintegy 500 ember gyűlt össze az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete előtt a 18 órára hirdetett tüntetésre. A diákok, és a felsőoktatás durva átalakítása miatt összegyűlt civilek előtt elsőként Deák Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója beszélt, miután ismertették az ELTE Társadalomtudományi Karának ismert 7 pontos követelését. Közben a tömeg a „Szabad ország, szabad egyetemet!” skandálásával fejezte ki elégedetlenségét. 

"Nem az a fő baj, hogy az egyetem képviseletét a rektornak kényszerűen meg kell osztania a központból kinevezett kancellárral. Még csak nem is az, hogy a most felállítandó ún. konzisztóriumok révén tovább csorbul az intézményi önállóság. Az igazi probléma az, hogy az egyetemek választott vezetői ezt eltűrik, és napi megalkuvásaikkal hozzájárulnak a rendszer fenntartásához, azt a hamis látszatot keltve, mintha minden rendben menne. Nem számíthatunk valódi változásokra, amíg nem vetkőzzük le a kicsinyes különalkuk földszintes gondolkodásmódját - mondta Deák Dániel.

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi Gábor

Újabb megmozdulást szerveztek szerda estére a hétfői diáktüntetés szervezői az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete elé. A hallgatók és oktatóik továbbra is elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a kormány a felsőoktatási törvény tervezett módosításával az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját veszélyezteti. Hiába ülésezett kedden a Felsőoktatási Kerekasztal, a szervezők szerint a testület egyáltalán nem hallott meg semmit azokból a kérésekből és követelésekből, amelyeket a diákok és tanárok a hétfői demonstrációt megelőző fórumon fogalmaztak meg. "Nem a felsőoktatás van a kormányért, hanem fordítva" - nyilatkozták lapunknak a szervezők, akik szerint a kerekasztal-tárgyaláson elhangzottak semmire sem jelentenek garanciát.

"Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával. Ezért tünetünk ma ismét. Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!" - írták az esti tüntetés szervezői a "Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk!" elnevezésű demonstráció Facebook-oldalán.

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor


 

A követelések
1. Az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!
2. Felsőoktatási autonómiát! Az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.
5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
6. Törvényi garanciákat arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.
7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőjüket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban!

Tervezett program:
18:00 – Emberi Erőforrások Minisztériuma (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.)

A tüntetést megnyitja: 

Csonka Fruzsina hallgató, Gerő Márton hallgató és Majtényi Balázs egyetemi docens, szervezők (ELTE TÁTK)

Beszédet mond: 
Deák Dániel oktató Corvinus Egyetem


Szolidaritásképpen a tüntetők átvonulnak a Ludovika térre a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához.

Felszólalók: 
Dinók Henriett jogvédő, CFCF kurátora

Adorján Anna Társadalmi Tanulmányok BA hallgató (ELTE TÁTK) 
Egy filmszakos hallgató

Hammer Ferenc oktató ELTE BTK

 

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi GáborSzerző
Frissítve: 2015.04.22. 23:20

Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk! - Újra utcán a diákok

Publikálás dátuma
2015.04.22. 19:05
Készülődés az ELTE Pszichológiai Tanszékén Fotó: Kökényesi Gábor
"Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!"- hirdeti a tüntetést szervező "Ne szűnjön meg az ELTE TáTK - Veszélyben vannak az egyetemeink" csoport  az esemény Facebook-oldalán. A Felsőoktatási Kerekasztal ülése után Palkovics László látszólag visszakozott, ám a hétfői diáktüntetés szervezőit egyáltalán nem nyugtatta meg, így szerda este ismét utcára vonultak az egyetemi, főiskolai hallgatók és oktatóik, hogy tiltakozzanak a felsőoktatási törvény továbbra is tervezett módosítása ellen. A demonstrációra közel 3 ezren jelezték részvételüket.  A képre kattintva galéria nyílik!

21:10 - A tüntetők követelése, hogy a kormány hétfőig hozza nyilvánosságra azokat a hatástanulmányokat, dokumentumokat, amelyek megalapozták a döntéseket, ha nem teszik, azt jelenti, az Emmi hazudott. A tüntetés véget ért. 

Nem sokkal a tüntetés vége előtt az Emmi közölte azoknak a gyakorlóiskoláknak a nevét, amelyeket az állam átvenne a felsőoktatási intézményektől - a 25-ből összesen 9-et. Ezek: Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskola, Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiuma, Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyugat-magyarországi Egyetem Roth Gyula Gyakorló Szakközépiskola és Kollégium (Sopron), Pécsi Tudományegyetem 1. Számú Gyakorló Általános Iskola, Szent István Egyetem Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnázium (Jászberény) és az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola.

21:00 - „A kormány nagyon jól teljesít” – mondta ironikusan Hammer Ferenc, az ELTE BTK oktatója a Ludovika téren. „A kormány azonban nem Európa 2020-as programját, hanem Magyarország 1920-as programját teljesíti” – jelentette ki. Mostanra tudósítónk szerint sokan lemorzsolódtak, a tömeg nagyjából 500 fős lehet.

20:30 - A maratoni vonulás elérte a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát, ahol az iskola diákjai külön molinókkal várták a tömeget: "Miénk a Raoul!". Az iskola kapujában állva a diákok skandálták: "Együtt maradunk!". Itt beszédében Dinók Henriett jogvédő, a CFCF kurátora külön kiemelte a Kúria mai, a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában a szegregáció megtörténtét elutasító döntését, amelyet a tömeg hangos fújolással fogadott.

20:15 - A menet eleje tudósítónk szerint perceken belül elérheti az Orczy-parkot, közben a szervezők adományt gyűjtöttek a tüntetés szervezésének támogatására, dobozokat adtak körbe, sokan adakoztak is. „Aki nem lép egyszerre, nem lesz szakja estére!” – skandálta a tömeg.

20:00 - A tömeg már az Üllői úton haladt az Orczy-park felé, helyszíni információink szerint a tömeg továbbra is hangos és lelkes, a szervezők folyamatosan lelkesítik őket. 

19:45 - Egy férfi megszólított a tömegből néhány embert azzal, hogy „miért tüntetnek?”, amire azt a választ kapta, hogy „a kormány ellen”. „Ja, jó!” – válaszolta az illető és beállt a menetbe, jelentette tudósítónk.

19:30 - A Belvárosban dugó alakult ki a vonulók miatt, amire korábban számítani is lehetett. Az ELTE BTK épülete előtt elhaladva a tüntetők hangosan kiabálták, "gyertek velünk!".

19:25 - A tömeg lassan a Kálvin térhez közel jár.

19:20 - Tudósítónk szerint egy erőszakos férfi jelent meg a tüntetők között, és több lányt megrángatott azzal, hogy „kurva anyját a mai fiataloknak,  én két egyetemet végeztem”.

19:00 - A tömeg elérte a Deák Ferenc teret, és csak úgy, mint hétfőn, a menet ismét az autósok felé kiabálta: „aki velünk van, dudál”, amire az autósok reagáltak is. Tudósítónk szerint a menet nagyon hangos, sípoltak, skandálták, hogy „mi vagyunk az emberi erőforrás”, „nem hagyjuk”. 

18:40 - A frissen csatlakozókkal együtt tudósítónk szerint már az ezret is elérte a tiltakozók száma, mely elérte a Bajcsy-Zsilinszky Endre utat. A tüntetési menetet rendőri felvezetés kíséri – autóval és gyalogosan is – , az út egyik oldala lezárva, a tüntetők a sáv jobb oldalán haladhatnak.

18:30 - A tüntetők elkezdték az Emmi épülete felé kiabálni, hogy "gyertek ki, gyertek ki", ám a szervezők a "Szabad ország, szabad egyetemet!" felkiáltással leintették őket, és akkor a résztvevők megindultak a Ludovika térre, a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához, szolidaritásból az iskola tervezett megszüntetése miatt.

18:00 - Tudósítónk szerint eddig mintegy 500 ember gyűlt össze az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete előtt a 18 órára hirdetett tüntetésre. A diákok, és a felsőoktatás durva átalakítása miatt összegyűlt civilek előtt elsőként Deák Dániel, a Corvinus Egyetem oktatója beszélt, miután ismertették az ELTE Társadalomtudományi Karának ismert 7 pontos követelését. Közben a tömeg a „Szabad ország, szabad egyetemet!” skandálásával fejezte ki elégedetlenségét. 

"Nem az a fő baj, hogy az egyetem képviseletét a rektornak kényszerűen meg kell osztania a központból kinevezett kancellárral. Még csak nem is az, hogy a most felállítandó ún. konzisztóriumok révén tovább csorbul az intézményi önállóság. Az igazi probléma az, hogy az egyetemek választott vezetői ezt eltűrik, és napi megalkuvásaikkal hozzájárulnak a rendszer fenntartásához, azt a hamis látszatot keltve, mintha minden rendben menne. Nem számíthatunk valódi változásokra, amíg nem vetkőzzük le a kicsinyes különalkuk földszintes gondolkodásmódját - mondta Deák Dániel.

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi Gábor

Újabb megmozdulást szerveztek szerda estére a hétfői diáktüntetés szervezői az Emberi Erőforrás Minisztériumának (Emmi) fővárosi, Szalay utcai épülete elé. A hallgatók és oktatóik továbbra is elfogadhatatlannak tartják ugyanis, hogy a kormány a felsőoktatási törvény tervezett módosításával az akadémiai szabadságot és az egyetemek autonómiáját veszélyezteti. Hiába ülésezett kedden a Felsőoktatási Kerekasztal, a szervezők szerint a testület egyáltalán nem hallott meg semmit azokból a kérésekből és követelésekből, amelyeket a diákok és tanárok a hétfői demonstrációt megelőző fórumon fogalmaztak meg. "Nem a felsőoktatás van a kormányért, hanem fordítva" - nyilatkozták lapunknak a szervezők, akik szerint a kerekasztal-tárgyaláson elhangzottak semmire sem jelentenek garanciát.

"Az egyetem nem gombfocipálya! A felsőoktatás átalakítása nem úgy működik, hogy egyes szakokat kipöckölünk, másokat visszahozunk. Az EMMI nem akarja megérteni a követeléseinket, nem néhány szak léte a kérdés, hanem az egyetemi autonómia. Elvárjuk, hogy hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat! Követeléseinket fenntartjuk: vonják vissza az előterjesztést és követeljük a teljes körű érdemi egyeztetést minden érintett bevonásával. Ezért tünetünk ma ismét. Harcolunk, hogy tanulhassunk! Harcolunk, hogy taníthassunk!" - írták az esti tüntetés szervezői a "Továbbra is mi akarjuk eldönteni, mit tanulunk!" elnevezésű demonstráció Facebook-oldalán.

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor

Az Emmi épülete (Szalay utca) Fotó: Kökényesi Gábor


 

A követelések
1. Az Emmi vonja vissza a szakok megszüntetésére vonatkozó előterjesztését és a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét!
2. Felsőoktatási autonómiát! Az egyetemre jelentkezők szabadon választhassák meg egyetemeiket és szakjaikat!
3. Szükség van olyan szakemberekre, akik értenek a társadalomtudományokhoz, az EU-hoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz! Ne tiltsák be az ilyen szakembereket kinevelő szakokat!
4. A XXI. században ne az állam döntse el, kiből mi lesz! Ne az állam döntse el, milyen szakma létezhet és milyen nem. Az állam egyetlen képzést se tiltson be, illetve ne monopolizáljon a kormány egyeteme számára.
5. Szakmailag előkészített döntések szülessenek, és hozzák nyilvánosságra a döntéseket alátámasztó hatástanulmányokat! Transzparenciát, egyeztetést, szakmaiságot! Ne döntsenek rólunk nélkülünk!
6. Törvényi garanciákat arra, hogy a szakmai, oktatói, hallgatói szervezetek részt vehessenek a felsőoktatást érintő döntéshozatalban.
7. A kormány kövesse az európai trendeket! Ne ássa alá a jövőjüket és ne lehetetlenítse el Magyarország érvényesülését a világban!

Tervezett program:
18:00 – Emberi Erőforrások Minisztériuma (1055 Budapest, Szalay utca 10-14.)

A tüntetést megnyitja: 

Csonka Fruzsina hallgató, Gerő Márton hallgató és Majtényi Balázs egyetemi docens, szervezők (ELTE TÁTK)

Beszédet mond: 
Deák Dániel oktató Corvinus Egyetem


Szolidaritásképpen a tüntetők átvonulnak a Ludovika térre a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskolához.

Felszólalók: 
Dinók Henriett jogvédő, CFCF kurátora

Adorján Anna Társadalmi Tanulmányok BA hallgató (ELTE TÁTK) 
Egy filmszakos hallgató

Hammer Ferenc oktató ELTE BTK

 

Fotó: Kökényesi Gábor

Fotó: Kökényesi GáborSzerző
Frissítve: 2015.04.22. 23:20