Előfizetés

„Visszavágunk a szegediek miatt!”

Publikálás dátuma
2015.04.22. 08:00

Nem teljesült Nagy László vágya a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének tegnap, Bécsben rendezett sorsolásával kapcsolatban – a Kielce volt az álom –, ugyanis az MKB-MVM Veszprém a német Kiellel játszik a fináléba jutásért május 30-án Kölnben. A másik ágon a spanyol Barcelona a lengyel Kielcével találkozik.

Persze ne gondoljuk azt, hogy könnyű lett volna bármelyik másik csapat ellen a veszprémiek dolga, ugyanis nem árt leszögezni, hogy a négy csoportgyőztes jutott be a Final Four-ba: a Kiel és a Barcelona ötödször, míg a Kielce és a Veszprém másodszor. Ráadásul a magyar kapitány, Talant Dujsebajev csapata nyerte eddig a legtöbb meccset (13 győzelem, egy vereség), így a szegedieket a csoportmeccsek alatt oda-vissza legyőző lengyelek korántsem gyengébbek a többieknél.

A Final Four programja
Elődöntők (május 30.)
A mérkőzések kezdési időpontjai 15.15 és 18.00, az elődöntők sorrendje egyeztetés után válik hivatalossá.
FC Barcelona (spanyol)–KS Vive Tauron Kielce (lengyel)
THW Kiel (német)–MKB-MVM Veszprém (magyar)
Helyosztók (május 31.)
Bronzmeccs 15.15
Döntő 18.00

Mindenesetre a Veszprém megkapta a sorstól a lehetőséget, hogy duplán visszavághasson a Kiel gárdájának. Egyrészt a tavalyi négyes döntőben pont a németektől kaptak ki az elődöntőben 29-26-ra, másrészt a Kiel éppen a szegediek legyőzésével jutott el Kölnbe.

Nem véletlenül mondta a sorsolást követően Nagy László, hogy igencsak motiválja őket, hogy ellenfelük éppen a Szeged kiverésével jutott be ismét Európa legjobb négy csapata közé. „Visszavágunk a szegediek miatt!” – ígérte meg a világklasszis átlövő.

Egy biztos, a Kiel ugyan még sosem kapott ki spanyol edző által dirigált csapattól a Final Four-ban, ám éppen Juan Carlos Pastor csapata mutatta meg a negyeddöntő első meccsén, hogy a németek sem

legyőzhetetlenek. Sőt, a tavalyi finalistát Zágrábban is érte már meglepetés. Őszintén reméljük, hogy a következő május 30-án, a kölni elődöntőben éri majd őket…

Ők mondták...

Antonio Carlos Ortega, a Veszprém vezetőedzője: „Nehéz lesz a THW Kiel ellen, de a csapatunk bárkit képes legyőzni. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, meg tudjuk csinálni. Remélem, hogy sok veszprémi szurkoló is elkísér minket a négyes döntőre.”

Nagy László, a Veszprém világklasszis átlövője: „Szeretnénk revánsot venni a Kiel csapatán, ami az egész magyar kézilabdázás dicsőségére válhat. A most következő közel negyven nap alatt – ha éppen nem játszunk a magyar bajnokságban vagy a kupában – alaposan fel fogunk készülni a német csapatból.”

Gasper Marguc, a Veszprém jobbszélsője: „A Kiel ellen nagyon nehéz lesz, hiszen tulajdonképpen otthon játszanak majd, ám itt a lehetőség, hogy most megverjük őket.”

Hajnal Csaba, a Veszprém sportigazgatója: „Kemény meccs lesz, jól fel kell készülnünk, és szeretnénk jobb eredményt elérni, mint tavaly.”

Thorsten Storm, a Kiel ügyvezető igazgatója: „A Veszprém az Veszprém, nem lehetünk boldogak. Ilics és Zeitz is sokat tud rólunk, de ez a Final Four, mindenki nyerni szeretne.”

 

MKB-MVM Veszprém
Alapítási év: 1977
Nemzetiség: magyar
Legjobb eredmény:- nemzetközi: Bajnokok Ligája-ezüstérmes (2002)
- hazai: 22-szeres bajnok
Csapatszín: piros, fehér
Edző: Antonio Carlos Ortega
Idei eredmények a BL-ben: 12 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség


THW Kiel
Alapítási év: 1904
Nemzetiség: német
Legjobb eredmény:
- nemzetközi: háromszoros Bajnokok Ligája-győztes (2007, 2010, 2012),
- hazai: 19-szeres német bajnok
Csapatszín: fehér, fekete
Edző: Alfred Gíslason
Idei eredmények a BL-ben: 12 győzelem, 2 vereség

Kielce
Alapítási év: 1965
Nemzetiség: lengyel
Legjobb eredmény:
- nemzetközi: Bajnokok Ligája-bronzérmes (2013)
- hazai: 11-szeres lengyel bajnok
Csapatszín: sárga, fehér, kék
Edző: Talant Dujsebajev
Idei eredmények a BL-ben: 13 győzelem, 1 vereség

Barcelona
Alapítási év: 1942
Nemzetiség: spanyol
Legjobb eredmény:
- nemzetközi: nyolcszoros Bajnokok Ligája-győztes (1991, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2005, 2011
- hazai: 14-szeres spanyol bajnok
Csapatszín: gránátvörös, kék,
Edző: Xavier Pascual
Idei eredmények a BL-ben: 12 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereségA provokatív Sirály

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.04.22. 07:50
A közönség között a szereplők (Christiane von Poelnitz, Michael Maertens) FOTÓ: EÖRY SZABÓ ZSOLT
Tele a sajtó azzal, hogy milyen provokáció történt a bécsi Burgtheater A Sirály előadása után a Nemzeti Színházban, hogy az egyik színész felolvasott egy szöveget, melyben elmarasztalta a magyar demokrácia mostani állapotát. De azzal egyáltalán nincs tele a sajtó, hogy milyen is volt a produkció, aminek, ha úgy vesszük, már az eleje is provokáció volt.

Rögtön A Sirály elején provokálják a nézőket a Burgtheater művészei. Többen a közönség tagjai közé ülnek a nézőtéren. Az Arkagyinát, az ünnepelt színésznőt alakító Christiane von Poelnitz akár idegesen mászkál a széksorok között, de amikor ül, akkor sem bírja ki fészkelődés nélkül. Föl-föláll, hátrafordul, mórikálja magát, mindenáron azt akarja, hogy ő legyen a középpontban, feltűnési viszketegsége van, ha törik, ha szakad, tetszeni akar. A vele együtt a tanyára érkezők is a széksorok között huppannak le, trécselnek, hangoskodnak, ők sem tudnak nyugton maradni.

Nyina (Aenne Schwarz) és Kosztya (Daniel Straber) FORRÁS: BURGTHEATER

Nyina (Aenne Schwarz) és Kosztya (Daniel Straber) FORRÁS: BURGTHEATER

A színpadon pedig Csehov darabja szerint is kezdődik egy előadás, Arkagyina fia, a feltörekvő Kosztya írta, rendezte és a hozzá amúgy is közel álló Nyina játssza. Ifjúi hévvel telített, lázasan őrült darab ez, tán túlzottan modernkedő, összehord hetet-havat, de van benne indulat, mohó közlési vágy, heves nagyot akarás, az elavultnak tartott hagyományok buzgó tagadása, erőszakoltan is újra törekvés.

És ennek az egyszerre mindent akarásnak a része az is, hogy bizonyos szituációkban felszólítanak bennünket, hogy a jegyszedőktől kapott kis zseblámpákat buzgón villogtassuk, legyünk része a történéseknek. Lesz aztán füstköd is, hangos csinnadratta. Be van dobva apai-anyai, amit Kosztya rendezett, kicsit önmaga paródiája is, de hihetetlen nekibuzdulás van benne. Azt egyáltalán nem érdemli, hogy az anyja leszólja, ne figyeljen, kiröhögje, mert csak neki lehet dicsősége a színpadon.

Kosztya nagy lendületében szertelenül eltörölne mindent a múltból, Arkagyina a befutott színésznő begyepesedettségével semmire nem fogékony, ami nem abszolút bevált, amihez gyötörni kell az agyat, és akár a testet. Neki már lényegében nincs igazi közlendője, a fia pedig egyelőre még csak zavarosan képes kifejezni magát, felindultságában ezért is provokál. Daniel Straber a szokásosnál is sebezhetőbb fiatalembert formál, akinek sértettsége ki tudja már mikortól adott, és csak öngyilkossága vethet véget neki.

Hiába lesz viszonylag sikeres író, csak gyötrődik és gyötrődik, állandóan emészti magát. Hideglelős, ahogy annyi év után találkozik a már közepes színésznővé lett Nyinával. Az Aenne Schwarz által megformált nőn érződik, hogy elfelejteni se tudja a férfit, de érdemben már kapcsolatot sem tud teremteni vele. Nagy hit, nagy reménység, világmegváltó szándék veszett ezzel a kapcsolattal oda.

A Sirály mindig is programadó darab volt, a rendezésekből általában érzékenyen kitapintható, hogy hol is tart a társulat. Alföldi Róbert éppen azt mondta el a segítségével, hogy búcsúznia kell a Nemzetitől, és annak közönségétől, jelképes volt, hogy a színészek vették el tőlünk előadás előtt a kabátjainkat, amiket búcsú pillantások kíséretében kaptunk vissza tőlük a produkció után.

Schilling Árpád pedig azt hirdette meg a Krétakör Színház előadásával, hogy ő abszolút új idők új dalaival van jelen, sokaktól való elkülönülését még azzal is jelezte, hogy a helyesírás szabályait felrúgva, pontos j-vel, Sirájnak írta a címet. Az Örkény Színházban pedig egy társulat indulását, helykeresését is jelezte a darab.

A Burgtheater Jan Bosse által rendezett produkciója arról vall önkéntelenül is, hogy nagy hagyománya van ennek a színháznak, de ebbe nem merevedett bele. Különböző generációk, mint a Medvegyenkót adó, idős, pazar színész, Peter Knaack, a Trigorint alakító középkorú művész, Michael Maertens, vagy az izgő-mozgó Mása bőrébe bújó fiatal Mavie Hörbiger, képesek különbözőségüket megőrizve, azonos stílusban játszani, egy zaklatott, káosszal teli világról alkotó módon gondolkodni.

És, ha úgy tetszik, ezzel is provokálnak bennünket, mert mi hajlamosak vagyunk arra, hogy beleragadjunk a letargiával vegyülő zűrzavarba, ők pedig, bár nem hazudják ezt el, nagyon is érzékeltetik, ábrázolják, hogy mekkora a baj, de alkotó energiákat csiholnak elő belőle.

Magyar György a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2015.04.22. 07:50
Magyar György ügyvéd
Az egyik legnépszerűbb, rendszeresen fontos, jó ügyek mellett kiálló ügyvéd, Magyar György a Bóta Café vendége április 22-én, szerda este 8 óra 55 perctől a FIX Tévében.

Karizmatikus, fanyar humorú személyiség, aki tele van a szakmájával kapcsolatos tanulságos és szórakoztató történetekkel. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz. A legfelkészültebb kérdezőket ezúttal is színházjeggyel ajándékozzuk meg.