Előfizetés

Brókerbotrány - Az FM még vizsgálódik

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) soron kívüli vizsgálata még nem zárult le a TIG Nonprofit Kft. ügyében, a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása folyamatban van - közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden a parlament honlapján közzétett válaszában, amelyet Szilágyi György (Jobbik) országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott.

A jobbikos honatya azt kérdezte az agrártárca vezetőjétől, hogy milyen körülmények vezettek a 410 millió forintos veszteséghez a Fazekas Sándor irányítása alatt álló szaktárca háttérintézményénél. Az FM háttérintézménye a TIG Nonprofit Kft. ugyanis a tiltás ellenére nem szüntette meg értékpapír-számláját a Hungária Értékpapír Zrt.-nél, amelyet a tárca jóváhagyása és tudta nélkül tartott ott, és emiatt az FM háttérintézményének 410 millió forintja veszett oda.

Fazekas Sándor a jobbikos országgyűlési képviselőnek adott válaszában felidézi, hogy a Buda-Cash botrány kirobbanása után, a február 25-i kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök felkérte a kormány tagjait, hogy az irányításuk alá tartozó minisztériumok és háttérintézményeik esetében vizsgálják meg, érintettek-e közvetlenül a botrányban, illetve amennyiben közpénzt helyeztek el brókercégeknél, azt vegyék ki. Az agrártárca irányítója közölte azt is, hogy a miniszterelnöki kérésnek megfelelően február 26-án utasítást adott a feladat végrehajtására.

Az agrárminiszter a képviselői kérdésre megerősítette: az FM háttérintézménye valóban kapott március 6-án a Hungária Értékpapír Zrt.-től értesítést, hogy nem tudja kifizetni a nála tartott pénzt, és a TIG Nonprofit Kft. elektronikus levélben március 6-án értesítette a tárcát a történtekről. A miniszter március 9-én szóban utasította Simon Attila Istvánt, a tárca közigazgatási államtitkárát a vizsgálat megindítására. A Földművelésügyi Minisztérium soron kívüli vizsgálata az ügyben még nem zárult le, a felelősök és a felelősség mértékének megállapítása folyik.

Fazekas Sándor válaszában ismertette: a kincstárjegy megvásárlására a TIG Nonprofit Kft. vezetésének döntése alapján 2013. július 24-én került sor. Az FM által indított vizsgálat eddigi eredményei szerint a TIG Nonprofit Kft. felügyelőbizottsága nem rendelkezett pontos információkkal a szóban forgó vásárlásról, illetve a befektetések megtérülésének ellehetetlenüléséről. Azt pedig, hogy a felügyelőbizottság tett-e bármilyen észrevételt, intézkedést ezeknek a kérdéseknek a tisztázására, a folyamatban lévő FM-vizsgálat deríti ki - olvasható a válaszban.

A földművelésügyi miniszter közölte, hogy a TIG Nonprofit Kft. könyvvizsgálója az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. nem auditálta a szóban forgó befektetést. Nem lát összefüggést ugyanakkor a miniszter abban a kérdésben, hogy az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. Farkas Imre közigazgatási államtitkársága alatt kapta meg a megbízást a TIG Nonprofit Kft-től. Jelezte továbbá: az FM háttérintézményei közül jelenleg az ESZ-DA Pénzügyi Tanácsadó Kft. a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nél és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél (NFA) lát el könyvvizsgálói feladatokat.

Az FM folyamatosan kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Bank részéről kirendelt felügyeleti biztossal, azonban a pontos kárérték a Hungária Értékpapír Zrt. felszámolását követően állapítható meg - szögezte le a miniszter írásbeli válaszában.
A miniszter közölte azt is, hogy az MVH Nonprofit Kft. ez év február 25-én jogutód nélkül megszűnt, ez a társaság pénzügyi hátrányt semmilyen befektetéssel kapcsolatban nem szenvedett.

Csonka egyeztetés a földbérletről

Az állami földek bérbeadási gyakorlatáról tárgyalt a Földművelésügyi Minisztérium (FM) ellenzéki pártok képviselőivel - közölte a minisztérium. A közleményben az is olvasható, hogy a Fidesz és a KDNP módosítva újra benyújtja a parlamentnek az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslatot.

A tájékoztatás szerint Nagy István, az FM parlamenti államtitkára és Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár fogadta a politikusokat, Fazekas Sándor miniszter hivatali útja miatt nem volt jelen. A megbeszélésen az LMP és a Jobbik képviselői vettek részt, az MSZP képviselői nem.

A szaktárca közleményében kiemelte: álláspontja szerint az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kellene végeznie.

A parlament április 14-én elhalasztotta az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását, miután az indítvány kétharmados többséget igénylő passzusai nem kapták meg a szükséges szavazatszámot. A szavazást követően Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, tárgyaljon az ellenzékkel az állami földek bérbeadási gyakorlatáról. Az MSZP két nappal később jelezte: országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amely felszámolna minden földügyekkel való visszaélést, illetve hatodjára is beterjesztették javaslatukat az alapvető élelmiszerek áfakulcsának 5 százalékra csökkentéséről, és csak ezen javaslatok támogatása esetén hajlandóak tárgyalni a nemzeti földvagyonról szóló törvényről.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter törvényjavaslata alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) kerülne az összes állami föld, függetlenül attól, hogy védett természeti területnek minősül-e.

Gyurcsány nem politizálni szeretne

Publikálás dátuma
2015.04.21. 19:44
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke utcafórumán Vadai Ágnes alelnökkel Karcag főtéren. MTI Fotó: Mészáros Jáno
Nagyon nehéz szenvedélyek és indulatok nélkül beszélni és megnyugtató mondatokat mondani az álbróker-botrány kapcsán, mert senki nem tudja, mit történt - utalt a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-vel kapcsolatos hírekre a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke országjáró körútja karcagi helyszínén.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a Kun-Mediátor húsz százalék kamatot ígért az ügyfeleknek, ami egy minimális pénzügyi ismeretekkel rendelkező ember számára is gyanús. Miért nem tűnt fel semmi a rendőrség gazdaságvédelmi részének, a pénzintézeteknek? - tette fel a kérdést.

A DK elnöke szerint a kisvárosok elveszítették erejüket, erre megoldást kell találni. Hozzátette: megérti az ország jelenlegi helyzete miatti radikális megnyilvánulásokat, de mint mondta, "ma a legradikálisabb válasz megmaradni normálisnak és mérsékeltnek". Állítása szerint "iszonyatos szükségben szenvednek sokan", rengeteg uniós pénzt költenek az országban, még sincs jólét. Megjegyezte: több orvos megy el az országból, mint amennyit képeznek.

Gyurcsány Ferenc arra kérte a jelenlevőket, hogy " vegyék birtokukba a várost, a megyét, és ne ijedjenek meg, ha valakinek nem tetszik, ha politizálnak". Kiemelte: nem politizálni szeretne, hanem azt, hogy az emberek büszke polgárok legyenek, hogy akarjanak valódi polgári részvételt, és ne térjenek ki a vita elől, mert az építő lehet.