Előfizetés

Brókerbotrány - Utólag okít az MNB

Publikálás dátuma
2015.04.21. 17:36
FOTÓ: Népszava
Megtakarítási tájékoztatót tett közzé honlapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amelynek táblázata tartalmazza a Magyarországon befektetési szolgáltatás nyújtására jogosult intézmények nevét.

A jegybank az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a megtakarítások elhelyezésekor különösen fontos a megfelelő pénzügyi szolgáltató kiválasztása. Ennek első lépése, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, hogy pontosan milyen szolgáltatást, terméket vesznek igénybe, és hogy a kiválasztott szolgáltatónak van-e erre engedélye.
A befektetési szolgáltatásokat közvetítő szereplők adatai nincsenek a listán, esetükben ugyanakkor az ügyféllel kötött szerződésben fel kell tüntetni a – jegybanki táblázatban szereplő – engedéllyel rendelkező társaság a nevét, amelynek szolgáltatásait kínálják.

Magyarországon jogosultak befektetési szolgáltatási tevékenységet folytatni határon átnyúló szolgáltatást végző, bejelentéssel rendelkező intézmények is, amelyek elérhetősége szintén megtalálható az MNB honlapján. Ezen intézmények esetében a keresőbe először be kell írni az adott intézmény nevét, majd – találat megjelenése esetén – a tevékenységek között lehet ellenőrizni, hogy jogosult-e a társaság befektetési szolgáltatás nyújtására - közölték.

A közlemény kiemeli: Magyarországon betétet csak engedéllyel rendelkező, illetve határon átnyúló szolgáltatást végző, bejelentéssel rendelkező hitelintézetek - így bankok, takarékszövetkezetek, lakás-takarékpénztárak vagy saját tagjaik körében hitelszövetkezetek - gyűjthetnek az ügyfelektől. Ezek teljes listája szintén megtalálható az MNB honlapján.

A tájékoztatás szerint nagyon fontos, hogy első lépésként mindenki ellenőrizze a listában, illetve az MNB honlapján, hogy szolgáltatója rendelkezik-e engedéllyel, és ha igen, ezen belül pontosan milyen befektetési vagy betéti szolgáltatás nyújtására. Elképzelhető ugyanis, hogy az adott szolgáltatónak nem teljes körű, csak egyes résztevékenységekre vonatkozó engedélye vagy bejelentése van.

Amennyiben bármilyen kérdés, kétség merül fel a szolgáltatóval, a kínált befektetési vagy betéti lehetőséggel, illetve a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban, akkor kérik, hogy azt jelentsék az MNB pénzügyi fogyasztóvédelmi központjának.

Orbán egy éve átadta, talán nyártól működik

Publikálás dátuma
2015.04.21. 17:11
A kép illusztráció. FOTÓ: Népszava
Tervek szerint július elsejétől indul be a Szlovákiát Magyarországgal összekötő új gázvezetéken a kereskedelmi forgalom. Ezt Vagram Cugurjan, az Eustream szlovák vezetéküzemeltető cég vezetője jelentette be.

Az illetékes azt mondta, hogy "május végéig tart a vezeték tesztüzeme, de nem zárja ki azt sem, hogy június végéig".
Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tavaly tavasszal szimbolikusan átadta a vezetéket, amely azonban még nem szállít földgázt - jegyezte meg a Prime orosz hírügynökség.

Az évi 4,38 milliárd köbméter földgáz továbbítására alkalmas vezeték, miután teljes kapacitásra kapcsol, északra és délre egyaránt képes továbbítani az energiahordozót, hozzájárul a kínálat diverzifikációjához.

Az összesen 110,7 kilométer hosszú csővezeték magyarországi szakasza 92,1 kilométer. A vezetéket 170 millió euróból építették, Szlovákia 21 millió eurót, Magyarország 119 millió eurót fizetett, az Európai Unió pedig 30 millió euróval járult hozzá a terv megvalósításához.

Varga: csökken az szja-kulcs

Publikálás dátuma
2015.04.21. 16:39
MTI Fotó: Soós Lajos
Jövőre 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs, és 27-ről 5 százalékra mérséklődhet a sertés tőkehús áfája - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, miután tájékoztatta a Fidesz-KDNP-frakció elnökségét a jövő évi költségvetés tervezéséről. Varga Mihály elmondta azt is, hogy a  Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a 2016-os büdzsé tervezésekor 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8-2 százalékos inflációval és körülbelül 2 százalékos államháztartási hiánnyal számol. 

Varga Mihály azt ígérte, május 13-ig nyújtják be a parlamentnek a költségvetési előterjesztést, amelyet még ebben az ülésszakban elfogadhat a Ház. A tárcavezető kifejtette: az NGM azt javasolja a kormánynak, hogy a személyi jövedelemadó (szja) kulcsa 2016-ban 16-ról 15 százalékra csökkenjen, kérdésre ugyanakkor jelezte, azért dolgoznak, hogy minél hamarabb egy számjegyű lehessen az szja kulcsa.

A további adóváltozásokkal kapcsolatban közölte: a sertés tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése és a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel az NGM 2016-os költségvetési tervei között. Utóbbival kapcsolatban megerősítette: a terv az, hogy a gyermekenkénti tízezer forintról 2019-re húszezer forintra nőjön a kedvezmény. Javasolják egyúttal különböző állami közszolgáltatások díjának, illetékeknek a csökkentését, illetve megszüntetését.

Varga Mihály bejelentette azt is, hogy a büdzsében 308 forintos euróárfolyammal számoltak 2016-ra, ismertette. Megjegyezte továbbá, hogy rendkívüli kormányzati intézkedésekre 100 milliárd forint fog rendelkezésre állni, és lesz országvédelmi alap is, de annak pontos mértéke a szerdai kormányülésen dől el.

A miniszter az adóváltozások költségvetési hatásait összegezve kifejtette: az szja-csökkentéssel 120 milliárd forintot hagynak a családoknál - ez több mint négymillió embert érint -, a tőkehúsoknál az áfacsökkentés körülbelül 25 milliárd forintot, a két gyermeket nevelő családok adókedvezményének növelése 15 milliárd forintot jelent, az illetékek, díjak csökkentése pedig 10 milliárd forintos nagyságrendű lesz.

A bankadó csökkentését firtató kérdésre Varga Mihály azt válaszolta: maradéktalanul betartják az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) és az Erstével kötött megállapodást. A kormány azt vállalta - idézte fel -, hogy a hitelezési aktivitás növeléséért csökkenteni fogja a bankadó mértékét, és e vállalását teljesíteni is fogja. Az egyetértési nyilatkozat alapján 2016-ban a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 0,31 százalékára csökkenhet. Más ágazati különadóknál nem terveznek változást - fűzte hozzá. Kérdésre azt is közölte, hogy a társasági adó kulcsának módosítására nem tesznek javaslatot.

Megerősítette továbbá, hogy a kormányzati tisztviselők életpályájának jövő év közepére időzített elindításához szükséges fedezetet betervezték, de erről is szerdán dönt majd a kormány. A 2016-os költségvetés - összegzése szerint - az adócsökkentés költségvetése lesz, folytatódik a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikai irány. A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években javult, és ez lehetőséget ad arra, hogy felmerüljön az a kérdés, a gazdaság többletbevételeiből mire érdemes költeni - mondta.

Az államadósság-csökkentést ugyanakkor folytatni kell, és az államháztartás hiányát is 3 százalék alatt kell tartani, mint ahogyan ez az utóbbi években is sikerült, és aminek köszönhetően Magyarország kikerült az európai uniós túlzottdeficit-eljárás alól - hangsúlyozta Varga Mihály. Megjegyezte, hogy az egyensúly megteremtésével párhuzamosan jelentős gazdasági növekedés volt, tavaly 3,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Szerinte az, hogy az Országgyűlés már ebben a félévben elfogadja a költségvetést, a kiszámíthatóságot, tervezhetőséget erősíti, hiszen a gazdasági szereplők előre látják majd, mire számíthatnak.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az szja-kulcs mérséklődésével és a gyermekek utáni adókedvezmény növekedésének köszönhetően egy két átlagkeresővel rendelkező, gyermektelen családnál havi 4700, éves szinten pedig ennek megfelelően 56 ezer forinttal több marad, míg egy olyan családnál, ahol két, minimálbéres kereső van, és két gyermeket nevelnek, havi 7100 forinttal (évi 85 ezerrel) több marad. Egy két átlagkeresős, kétgyermekes családnál havonta 9000-9500 forinttal marad több jövedelem. Úgy vélte, az adóváltozásokkal Magyarország nagy lépést tesz előre az adócsökkentés útján, amit ő is úgy fogalmazott meg, hogy a 2016-os büdzsé az adócsökkentés költségvetése lesz. A politikus hangsúlyozta: az elmúlt öt év bebizonyította, hogy Magyarország 2010-ben kezdett reformjai működnek, hogy a polgári kabinet az adócsökkentés kormánya, és "szeretnénk, ha az maradna a jövőben is".

PM: a tervezett 2016-os költségvetés tovább növeli az egyenlőtlenséget

A Párbeszéd Magyarország véleménye szerint a 2016-ra tervezett költségvetés tovább növeli az egyenlőtlenséget - erről a párt szóvivője beszélt. Tordai Bence, Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaira reagált; a kormánypárti politikusok egyebek mellett azt jelentették be, hogy jövőre 15 százalékra csökken az szja-kulcs.

A szóvivő szerint a változtatások önmagukban jelentéktelenek, de jól szemléltetik, hogy mit gondol a Fidesz az ideális társadalomról. Szavai szerint az egykulcsos szja egy százalékos csökkentésével minél többet keres valaki, annál jobban jár majd.
A PM úgy gondolja a 2016-os büdzsének az "alapjövedelem költségvetésének" kell lennie, ezért a párt társelnöke, Szabó Tímea egy erről szóló módosító csomagot nyújt majd be az Országgyűlésnek - jelentette be.

LMP: a minimál- és az átlagbért keresők helyzetén nem javítana a kormány

Az LMP szerint a kabinet jövő évi költségvetési tervezete a minimál- és az átlagbért keresők helyzetén nem javítana érdemben, a bejelentett adócsökkentéssel a jómódúak, a gazdagok járnak jobban.

Heltai László, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai szakszóvivője keddi sajtótájékoztatóján bírálta a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője által ismertetett büdzsé-tervezetet. Mint kifejtette, a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése egy minimálbéres számára – aki mintegy húszezer forinttal keres kevesebbet a létminimumnál – havi ezer forintos többletet jelent, míg egy egymillió forintot kereső államtitkár tízezer forintos plusszal számolhat. A politikus emlékeztetett pártja törvényjavaslatára, amely azt célozza, hogy a tisztességesen dolgozó emberek is megélhessenek a bérükből.

Bírálta azt is, hogy az alapvető élelmiszerek közül csak sertés tőkehús áfáját csökkentené a kabinet, az LMP szerint a gabona- és tejtermékek vagy a zöldség és gyümölcs forgalmi adóját is csökkenteni kellene. A politikus drasztikus lépéseket sürgetett annak érdekében is, hogy „visszaszedjék a saját holdudvarhoz elfolyatott pénzeket”. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg játékadóból korábban 30-40 milliárd forint folyt be a költségvetésbe, idén 6,5 milliárd forint várható, vagyis „Andy Vajna és más kaszinótulajdonosok viszik haza azt a pénzt, amit a kórházak adósságának kifizetésére vagy a dolgozó emberek helyzetének javítására lehetne költeni” – fogalmazott Heltai László.