Előfizetés

Hivatalos: Liszkay megvette a Napi Gazdaságot

Publikálás dátuma
2015.04.20. 12:56
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője hétfőn megvásárolta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-től a Napi Gazdaság napilapot kiadó kft. száz százalékos üzletrészét - közölte a Napi Gazdaság Kiadó Kft.

A közlemény szerint a kiadó a lap főszerkesztőjévé Csermely Pétert, a Magyar Nemzet volt főszerkesztő-helyettesét nevezte ki. Azt írták, az új vezetés célja, hogy az újság eddigi erős gazdasági jellegének megőrzése mellett a következő hónapokban jelentékeny társadalmi, közéleti, politikai és kulturális tartalommal bővítse ki a lapot. Közölték, az átalakuló napilap irányultságát tekintve vállaltan polgári, konzervatív, mérsékelten jobboldali, azaz a jelenlegi belpolitikai viszonyok között kormánypárti médium lesz.

Lapunk értesülései szerint már több mint két hete eldőlt: a Magyar Nemzet éléről februárban távozott Liszkay Gábor lesz a lap tulajdonosa, aki az Orbán Viktor által megfogalmazott elvárások alapján építi a párt politikáját támogató Nap Gazdaság új, közéleti profilját – hogy afféle „ellen-Magyar Nemzetként” terelje át a papíralapú hírfogyasztáshoz szokott Fidesz-szavazókat. 

A Napi jelenlegi csapatát a Habony-féle holdingcég egyik közeljövőben induló vállalkozása, egy üzleti hírportál szívhatja fel. Az MMG első önálló médiaterméke a Csúri Ákos kormánybarát újságíró főszerkesztésével induló véleményportál, a Via.hu lehet, amelynek lehetséges szerzői között emlegetik Bayer Zsolt Magyar Hírlap-publicistát, valamint a Magyar Nemzettől korábban elbocsátott Torkos Matildot is. Győriék ugyancsak érdekeltek a Helyi Téma profilját, politikai bulvártartalmait átörökítő hetilap indításában, és – miként arról lapunk elsőként beszámolt – továbbra is a tervek között szerepel egy új országos rádió és tévécsatorna indítása is.

Jogsértő volt a paksi fűtőelemek elszállítása?

A Párbeszéd Magyarországért szerint a 2003-as paksi üzemzavar során megsérült fűtőelemek szállítása és végleges elhelyezése sérti a 2011-es nukleáris hulladékokról szóló irányelvet - erről Jávor Benedek, a párt EP-képviselője beszélt hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EP-képviselő azt mondta, a fűtőelemeket 2014-ben egy olyan szerződés alapján szállították Oroszországba, amelynek a hatályossága kérdéses. Jávor Benedek elmondta: a sérült fűtőelemeket a háborús Ukrajnán keresztül szállították el, ami súlyos biztonsági kockázatokat vetett fel, és kiderült, hogy az elszállításról szóló szerződés a végső elhelyezésre is vonatkozott; a fűtőelemeket Oroszországban a majaki feldolgozóüzemben helyezik el, ami a Föld egyik nukleárisan legszennyezettebb helye.

Arra is kitért, hogy az eredeti szerződést, amelyet 2011-ben ellenjegyzett az Euratom Ellátási Ügynökség, 2013-ban módosították, de a magyar kormány erről nem adott tájékoztatást az ügynökségnek, mondván, a változtatás pusztán technikai jellegű volt. Az ügynökség viszont azt közölte Jávor Benedekkel, hogy az ő jóváhagyásuk a feltétele a szerződés érvényességének. Az EP-képviselő szerint így a sérült fűtőelemeket egy kérdéses hatályosságú szerződés alapján szállították el. Jávor Benedek jelezte, az ügyben panasszal él az Európai Bizottságnál.

A PM tudja, hogyan csökkenthető az elvándorlás

Karácsony Gergely szerint a fiatalok elvándorlását is meg lehetne állítani, és gazdaságélénkítő hatása is lenne, ha bevezetnék a Párbeszéd Magyarországért (PM) által javasolt havi ötvenezer forintos alapjövedelmet. A párt társelnöke az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában azt mondta: 18 év felett állampolgári jogon járna mindenkinek az alapjövedelem, de magyarországi lakhelyhez kötötten.

A PM múlt szerdán tartott kampányindító sajtótájékoztatót arról, hogy a felnőtteknek havi 50 ezer, a gyermekeknek havi 25 ezer, míg a várandós kismamáknak havi 75 ezer forintos alapjövedelmet garantálnának, a minimálbért pedig nettó százezer forintra növelnék.

Karácsony Gergely az M1 műsorában kifejtette: minden olyan magyar állampolgár megkapná ezt az összeget, aki fiatalként továbbtanul és még nem dolgozik, valamint azok az idősebbek, akik már nem találnak munkát. Számukra ez az összeg "védőhálót" jelentene, hogy ne essenek ki a társadalomból, vissza tudjanak találni a munkaerőpiacra. Ezzel együtt viszont, hogy megérje dolgozni, szükséges az alapjövedelem és a legkisebb jövedelem közötti különbség növelése, így a nettó minimálbér 100 ezer forintra való emelése is része a PM javaslatának - tette hozzá a társelnök.

Karácsony Gergely szerint az alapjövedelem bevezetéséhez teljesen át kell alakítani a jelenlegi szociális rendszert. Úgy vélik, az alapjövedelem kiváltana minden alacsonyabb összegű szociális ellátást. Emellett az adórendszerhez is hozzá kellene nyúlni, a jelenlegi egykulcsos adórendszert egy progresszív - legalább még egy sávot tartalmazó - adórendszerrel kell felváltani. Mindezek mellett "állami takarékoskodás" és egy antikorrupciós program lehetne a fedezete a PM által javasolt alapjövedelemnek.