Férfi kézilabda BL - Lemaradt a négyes döntőről a Szeged

Nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe a Szeged, mivel a Kiel elleni negyeddöntős párharcának visszavágóján nyolc góllal kikapott.

 A magyar csapat az első mérkőzésen kettővel nyert, vagyis előnye nem volt elég a Final Fourhoz.
    Férfi BL, negyeddöntő, visszavágó:
THW Kiel (német) - MOL-Pick Szeged 31-23 (18-10)

gólszerzők: Jicha 8, Vujin 7, Wiencek 4, Toft Hansen 3, Pálmarsson 2, Lundström 2, Duvnjak 2, Sprenger 1, Weinhold 1, Canellas 1, illetve Källman 5, Balogh 3, Vranjes 3, Zubai 3, Ancsin 2, Bombac 2, Parrondo 2, Robledo 1, Ilyés 1, Hegedüs 1

Az már a sorsoláskor egyértelmű volt, hogy a Tisza-partiak az egyik legerősebb ellenfelet kapták, miután az előző körben búcsúztatták a Bundesliga másik élcsapatát, a Rhein-Neckar Löwent. Ezúttal a német élvonal éllovasa, a háromszoros (2007, 2010, 2012) BL-győztes Kiel került az útjukba, amelyet a múlt héten nagyszerű játékkal 31-29-re legyőztek.

Kielben viszont gyorsan kiderült, hogy ezúttal egészen más mérkőzést játszik a két csapat. A hazaiak az 5. percre ledolgozták hátrányukat (3-1), majd sorozatban érték el góljaikat, miközben a szegedieknek alig jött be valami. A német együttes nagyon masszívan védekezett, a magyarok szinte nem is tudtak tiszta lövőhelyzetekig jutni, a Kiel pedig gyors támadásokkal egyre tetemesebb előnyre tett szert. A 11. percben már 7-2 volt az állás, majd a 18.-ra nyolcgólosra nőtt a különbség (12-4). Ettől kezdve nagyjából felváltva estek a találatok, s bár egy perccel a félidő vége előtt már kilenccel vezettek a hazaiak (18-9), a szünetre nyolccal vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második félidő elején felcsillant a remény a felzárkózásra, de 20-13-as állásnál Zubai ziccert, Balogh pedig hétméterest hibázott, majd megint nőtt a különbség (22-13). Érdemi változás nem állt be a játékban, legalábbis a Szegedben nem volt annyi, hogy közelebb férkőzzön a remek napot kifogó ellenfeléhez. Ugyanakkor küzdött, hajtott, ennek eredményeként pedig döntetlenre hozta a második félidőt, s bár lemaradt a Final Fourról, már a negyeddöntős szerepléssel, illetve a Kiel otthoni legyőzésével sikert ért el.     
 

Szerző
Témák
kézilabda BL Szeged

Így tüntettek vasárnap - Videó

Egy-egy helyszínen nem túl sokan tüntettek a kormányzati korrupció ellen, de ennyi városban egyszerre talán még nem tiltakoztak Orbán Viktor politikája ellen.

A felvételt Kökényesi Gábor készítette.

Szerző

Lanyhuló felháborodás? - Videó!

Publikálás dátuma
2015.04.19. 23:00
FOTÓ: Tóth Gergő
A korrupciógyanús ügyek sokasága és súlyossága ellenére a vártnál jóval kevesebben vettek részt a vasárnapi kormányellenes tüntetéseken - igaz, ennyi helyszínen egyszerre gyakorlatilag nem tiltakoztak a kabinet ellen az elmúlt években. A fővárosban a felszólalók a civil tudatosság mellett érveltek a csendes tűrés helyett, mert helyi szinten sem szabad eltűrni a visszás ügyeket. Április 26-án újabb tüntetés lesz.

Elmaradt a várt széleskörű felindultság a kormányzati korrupció ellen szervezett vasárnapi tüntetéseken: az ügyek súlyossága ellenére ugyanis jóval kevesebben jelentek meg a főhelyszínként megjelölt, civilek szervezte budapesti demonstráción, ahol legfeljebb ezres nagyságú tömeg gyűlt össze (a vidéki nagyvárosokba az ellenzéki pártok szerveztek tiltakozásokat).

A Bajcsy-Zsilinszky úttól induló demonstráció találkozópontján Lattmann Tamás, a 19 "kormánybontó" népszavazási kezdeményezést jegyző jogász a belvárosi ingatlanügyek kapcsán arról beszélt, a civil tudatosság a legfontosabb, mindenki tartsa nyitva a szemét, és a csendes tűrés helyett helyi szinten, a saját lakókörnyezetében is lépjen fel a visszás ügyek ellen. A civil tiltakozás szervezésében segítő veddkomolyan.eu weboldalukhoz több mint háromezren csatlakoztak aláírásukkal - ismertette Lattmann. Az ellenzéki tüntetéseken immár hagyományosan felszólaló Ivanics Éva volt pénzügyőr alezredes Lázár János titkos külföldi útjairól, L. Simon László költekezéseiről, a "keményen dolgozó nagyemberekről" beszélt, kiemelve: aki 10 milliót sikkaszt annak súlyos börtön jár, a valódi bűnösöknek pedig semmi. Lázár szerinte egy "kisember" 3 év, 5 havi megélhetésére elegendő pénzt költött magára Párizsban, ki tudja mire, hiszen hiába beszélt korábban a kormány átláthatóságról, elszámoltathatóságról.

Miközben a tömeg az "urizálás emlékműveként" jellemzett Magyar Nemzeti Bank épülete elé vonult, sokan az "elég volt a Fideszből", "Viki miatt ciki", "Fidesz-maffia börtönbe!" rigmusokat skandálták, olyan táblák alatt, mint például hogy "Nagyon sok a mutyi, utána jön a dutyi". Egy transzparensen Rogán Antal volt belvárosi polgármester, a Fidesz frakcióvezetője volt látható rács mögött azzal a felirattal, "Rácsos ajtót rá-Tóni!".

"Haza és haladás helyett előbb zseb, aztán a zseb, aztán megint a zseb" - mondta már a bank épületénél a szociológus Kozák Márton. Miközben szerinte a közmédia államosításával, a magánsajtó megfélemlítésével "elveszik a nép látását", hogy az tájékozatlan maradjon, már nem leplezik a korrupciót sem, teljesen nyilvánvalóan strómanok ügyködnek a miniszterelnök körül, miközben a kormányfő "első szolga helyett utolsó tolvaj". Ehhez az ügyészség és más illetékes szervek is asszisztálnak, az állampolgároknak éppen ezért elsősorban tanulniuk kell: nem a meleg vizet kell feltalálniuk, hanem máshol működő dolgokat átvenni a botrányok elleni fellépéshez.

A Quaestor-botrány egyik rokkant károsultjaként szólalt fel és a kormány élősködéséről beszélt Lencsés Márta. Nem értette, hogy tarthatják ilyen helyen a pénzt az állami cégek és szervek az államkincstár helyett. Szerinte nemcsak a brókerek bűnösök, hanem a rezsim is, mégis könnyebben lerázhatják magukról az ügyet, ha a brókerekre mutogatnak. Kiemelte: ellenség mindig lesz ennek a kormánynak, ha kell, a romák, a rokkantak, az orvosok, vagy az Európai Unió. Ugyancsak a Quaestor-ügyről beszélt utolsóként Marek Bertram, aki szerint nyugodtan alkalmazható volna a három csapás törvénye az ügyben. A civil aktivista szerint ugyanis hiába adják vissza a pénzt, ha loptak, attól még bűnösök maradnak, és ő is utalt Lázár utazásaira, melyek után ugyan visszafizette a pénzt, mégsem tudni az utazás valódi célját. "Az Ökotársra készenléti rendőrséget küldenek, Tarsoly Csaba meg heteket kap tisztázni magát" - emlékeztetett Marek, aki a kormány mellett az ellenzéket bírálta. Az aktivista szerint ugyanis a korrupció elleni kiállásnál nincs most fontosabb, a parlamenti ellenzék mégsem ezzel foglalkozik, épp ezért testületileg kellene visszaadniuk a parlamenti mandátumukat. Végül meghirdette: április 26-án újra tüntetés lesz a József Nádor téren.

A fővárosban a korrupciós botrányok mellett egyébként a Jobbik megerősödése is téma volt. Mint Kozák Márton jellemezte a helyzetet, az "ördögöt Belzebúbbal akarják kiűzni", amihez később Marek Bertram is csatlakozott azzal, hogy szerinte a Vona-jelenség ellen az eddigi "szalonellenzék" helyett csak egy új tudna fellépni, friss, feddhetetlen arcokra, radikális hangokra van szükség, s a "történelmi győzelem" jellemzés úgy értendő: történelmi felelőtlenség elbagatellizálni a szélsőjobboldal győzelmét.

A rendezvény nem sokkal 17 óra után véget is ért, amit az esemény Facebook-oldalán többen úgy kommentáltak, már a Quaestor-botrány kirobbanásakor utcára kellett volna menni, az akkor érezhető komoly társadalmi felháborodást - amikor a hatóságok gyakorlatilag meg sem mozdultak, és két hétig ki sem hallgatták Tarsoly Csaba Quaestor-vezért - kellett volna kihasználni. Sokak szerint mostanra elveszett a tüntetések éle; Juhász Péter, az Együtt egyik főszervezője korábban erre a kritikára úgy reagált, az a lényeg, hogy helyben kell fellépni a korrupció ellen. Az Együtt egyébként vasárnap a kormányfő felcsúti háza előtt is tartott egy hét fős tüntetést.

Országszerte egyszerre
Békéscsaba, Debrecen, Fonyód, Győr, Kaposvár, Keszthely, Miskolc, Nagykőrös, Siófok, Szeged, Zalaegerszeg - csak néhány abból a csaknem 100 városból, ahová vasárnap délutánra hirdették meg a baloldali ellenzéki pártok a kormányellenes tiltakozásokat. Az egyik főszervező, a "belvárosi gerillaharcosként" felkonferált Juhász Péter Debrecenben beszélt, ahol többek között a lopás miatt "levágott kezeket" hiányolta. Azt mondta, ha jogállam volna Magyarországon, "darabra börtönben volna az összes" korrupt fideszes politikus. Az Együtt társelnöke mellett Varga Zoltán DK-s képviselő is felszólalt: elmondta, "a keményen hazudozó fideszesek" a keményen dolgozó kisemberek kifosztásából élnek, most már mindent ellopnak, ami nincs lebetonozva. Varga sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Polt Péter legfőbb ügyész ténykedése idején még nem kattanhatott bilincs Orbán Viktor csuklóján.

A felvételt: Kökényesi Gábor készítette.

Szerző