Előfizetés

Vége az erdélyi testvérháborúnak

A magyar pártok versenyét egyértelműen az RMDSZ nyerte Erdélyben, s ezt a Fidesz zsebpártja, a Magyar Polgári Párt is belátta. Egyértelműen ez derült ki az RMDSZ szombaton véget ért kolozsvári kongresszusán.

Tőkés László pártjának, az EMNP-nek a képviselői hiányoztak az RMDSZ kongresszusról, de Szász Jenő egykori alakulata, a Magyar Polgári Párt (MPP) jelen volt a kolozsvári fórumon. Az új polgári elnök, Bíró Zsolt bejelentette: „Készek vagyunk lezárni a testvérharcot”. Szavait a kongresszus nagy tapssal jutalmazta. Biró azt emelte ki, hogy a két alakulat céljai közösek, bár eszközeik különböznek. Kijelentette: az MPP elfogadja azt, hogy az RMDSZ a vezető erő.

Az RMDSZ politikusok és Kelemen Hunor elnök maguk is kimondták, hogy a magyar szövetség bizalomvesztéssel szembesül, hogy meg kell állítania a szavazók lemorzsolódását, ezért is lett a kongresszus jelszava az újratervezés. Kelemen Hunor az elmúlt évek választásainak mérlege kapcsán úgy vélekedett, az adott helyzetben mindegyiken jó eredményeket ért el az RMDSZ.

Hangsúlyozta, hogy bár hármas magyar-magyar verseny volt, több polgármesteri tisztséget szereztek meg 2012-ben, mint négy évvel korábban. A 2012-es parlamenti választások is új feltételek között zajlottak. „Politikai kalandorok tették kockára az erdélyi magyarság parlamenti jelenlétét csak azért, hogy megpróbálják térdre kényszeríteni szövetségünket. Nekik sem sikerült” – fogalmazott Kelemen.

Az alternatív magyar pártok a Fidesz és Orbán Viktor segítségével jöttek létre és működtek. 2003-ban szakadt ketté az RMDSZ, jöttek létre az úgynevezett nemzeti tanácsok, majd a Szász Jenő vezette MPP. A polgáriak csak önkormányzati választásokon indultak, Szász Jenő megyei tanácselnöki kampányában Orbán személyesen is részt vett. Rossz eredményeik és a Tőkés Lászlóval kialakult személyi ellentét miatt Orbán ejtette az MPP-t, 2011-ben hozták létre Tőkésnek az EMNP-t. A Néppárt indult a parlamenti választásokon is, teljesítménye egy százalék alatt maradt.

Tariceanu a vörös liberális
Calin Popescu Tariceanu volt miniszterelnök, akinek kormányában az RMDSZ is részt vett 2004-2008 között a magyar szövetség kolozsvári kongresszusán többek között azt mondta, hogy az egyéni jogokért és szabadságjogokért folytatott harc nem ért véget, az emberi jogokat pedig veszélyeztetik Romániában.
Az elmúlt időszak ügyészségi eljárásait a „Basescu-rezsim kísérteteinek nevezett és úgy vélekedett, hogy Basescu többet ártott Romániának, mint Ceausescu. A volt államfő Facebook bejegyzésben reagált volt miniszterelnöke szavaira, vörös liberálisnak nevezte Tariceanut..

Ezt nem hitte volna az FBI-ról!

Rendszeresen hibás bizonyítékokat tártak a bíróság elé az FBI hajszakértői.

Elismerte az amerikai igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), hogy 2000 előtt az FBI-laboratórium haj-összehasonlító egységének csaknem minden kutatója hibásan tanúskodott a bűnperek vádlottjai elleni bizonyítékokról - írta vasárnapi számába a The Washington Post.

A lap szerint az FBI 28 törvényszéki hajszakértője közül 26 a vád javára túlozta el a hajminták közötti egyezéseket. Ez az amerikai Büntető Védőügyvédek Nemzeti Egyesülete (NACDL) és az Ártatlanság Projekt által eddig felülvizsgáltatott 268 per több mint 95 százalékára igaz.
Az igazságügyi minisztérium és az FBI közölte: az érintetteket értesíteni fogják a hibákról.

Ferenc pápa a bevándorlás kezelésére szólított fel

A nemzetközi  közösség határozott és gyors fellépését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében a Líbia partjainál vízbe veszett több száz bevándorlóról érkezett híreket kommentálva.

Ferenc pápa úgy fogalmazott, a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépése szükséges a hasonló tragédiák megismétlődésének elkerülésére.

A katolikus egyházfő a Földközi-tengerbe veszett illegális bevándorlókról azt mondta: ezek a “fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak”. A pápa megjegyezte, hogy az emberiség egy részét a kényelem és a hiúság süketté tette a szenvedő testvérekkel szemben.
Ferenc pápa egyperces néma imával emlékezett meg az áldozatokról és részvétét fejezte ki a halottak családjainak.

A pápa első apostoli látogatása 2013 júliusában - megválasztása után négy hónappal - a bevándorlók első állomásának számító dél-olasz Lampedusa szigetére vezetett, ahol Ferenc pápa Európa lelkiismeretéhez szólva a bevándorlók segítését szorgalmazta, hatalmas temetőnek nevezve a Földközi-tengert.