Előfizetés

Germanwings - Istentisztelettel emlékeztek az áldozatokra

A német közjogi méltóságok részvételével ökumenikus istentiszteletet tartottak pénteken Köln katolikus székesegyházában a Germanwings légitársaság márciusi dél-franciaországi katasztrófája áldozatainak emlékére.

A szertartáson több mint 1400-an vettek részt, köztük az áldozatok több száz rokona és barátja, a katasztrófa feltárásában és a hozzátartozók támogatásában részt vevő szervezetek számos képviselője, és a francia és a spanyol kormány egy-egy minisztere. Joachim Gauck államfő beszédében kiemelte, hogy a fájdalom és a gyász sokakban haraggá változott, miután kiderült, hogy a másodpilóta szándékosan kormányozta katasztrófába a gépet. Ez a "rettenetes tudat" még nehezebbé teszi a családtagok, barátok elvesztésének feldolgozását - mutatott rá.

Ugyanakkor a történtek elindították az együttérzés, a részvét és a segítségnyújtás hullámát, így "az emberi lélek mélységei" mellett azt is megmutatták, hogy "az ember képes jót cselekedni" - mondta a német szövetségi elnök a szertartáson, amelyen valamennyi halottra, így a másodpilótára is egy-egy gyertya emlékeztetett. Rainer Maria Woelki kölni érsek a német országos televíziókban és rádiókban élőben közvetített istentiszteleten elmondott beszédében kiemelte, hogy az áldozatok hozzátartozóinak vigasztalásához "a szavak túl gyengék, de az, hogy itt vagyunk és a média révén még oly sokan mások is kifejezésre juttatják részvétüket, azzal a vígasszal szolgálhat nekik, hogy nincsenek egyedül a magány óráiban".

Pénteken a gyász jeleként valamennyi német kormányzati intézménynél félárbocra engedték a nemzeti és az uniós zászlót. A Lufthansa - a Germanwings anyavállalata - a vezető lapokban egész oldalas hirdetményben közölt részvétnyilvánító üzenetet a cégcsoport vezetői és munkavállalói nevében. A Germanwings Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel március 24-én hegyoldalnak csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban. A gép két fekete dobozának adatai alapján a másodpilóta bezárkózott a pilótafülkébe és szándékosan idézte elő a végzetes süllyedést.

Brókerbotrány - visszavonták a Kun-Mediátor utazásszervezői engedélyét

Publikálás dátuma
2015.04.17. 17:40
MTI Fotó: Bugány János
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta a Kun Mediátor Szolgáltató Kft. utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységre vonatkozó engedélyét és az utazási vállalkozást törölte a hatósági nyilvántartásából - közölte az MKEH pénteken.

Az hatóság rendelkezésére álló adatok alapján az utazási vállalkozásnak az általa szervezett utazáson részt vevő, külföldön tartózkodó utasa nincs. A hatóság tájékoztatása szerint a céget, mint utazási vállalkozást vizsgálták: az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységével összefüggésben végeztek hatósági ellenőrzést. 

A vizsgálat az utazási vállalkozó valamennyi nyilvántartott telephelyére kiterjedt Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar megye és Budapest területén. A vizsgálat során a hatóság adatokat gyűjtött az utazási vállalkozás által kötött utazási szerződésekről, elfogadott befizetésekről, valamint vizsgálta az engedélyköteles tevékenység feltételeinek meglétét is. 

A hatóság döntésének következtében az utazási vállalkozó újabb utazásokat nem szervezhet, nem bonyolíthat le, az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjakat köteles teljes egészében visszafizetni. Ennek elmaradása esetén a károsult utasok az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. utasbiztosítási üzletágát kezelő vezérügynökségénél nyújthatják be kárigényüket - olvasható a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal tájékoztatójában.

Csányi nekiment Lázárnak

Publikálás dátuma
2015.04.17. 17:00
A felvétel egy korábbi OTP közgyűlésen készült 2013 májusában. FOTÓ: Szalmás Péter/Népszava
Nem megnyugtató, hogy olyan ember kezében van a döntés az uniós százmilliárdokról, aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani - mondta Csányi Sándor az OTP közgyűlése után. Az OTP-vezér érthetetlennek és igazságtalannak nevezte, hogy a tisztességes piaci szereplőkkel fizettetik ki a Quaestor ügyfeleinek kárát; egyben remélte, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja az erről szóló törvényt. Csányi a közgyűlésen bejelentette, hogy a devizahiteles törvény ügyében Strassbourghoz fordulnak.

Az OTP közgyűlését követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor kérdésekre válaszolva elmondta, hogy miért tartja igazságtalannak, hogyha a tisztességes bankok állják a tisztességtelenek károkozásának számláját. Szerinte ez ugyanis úgy néz ki, mintha egy nem biztosított autóval okozott baleset után, plusz egyhavi biztosítás befizetésével minden autóstól megkapná az új autó árát. A biztosítási összeg utólagos fölemelése 30 millióra tisztességtelen. Az OBA és a Beva összevonásával kapcsolatban Csányi elmondta, hogy szívesebben látná külön a két intézményt, de összevonásuk nehézkes, hiszen két teljesen különbözően működő szervezetről van szó.

Csányi Sándor egy részvényesnek az állami tulajdonú bankok versenyhelyzetét firtató kérdésére jelezte, "gyakori, de nem baráti levelezésben" áll Lázár Jánossal. A levelekben azt kérte, hogy az uniós finanszírozású projektek finanszírozásánál a magyar és az uniós szabályoknak megfelelően járjanak el. "Minden olyan szabályozást, ami a verseny korlátozására irányul, azt az uniós versenyhivatalnál fogunk megtámadni" - emelte ki az elnök-vezérigazgató.

Strassbourghoz fordulnak

A Quaestor-kártalanítással kapcsolatban a bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az alkotmánybírósági elutasítás indoka lehet, hogy a törvény nem egységesen kezeli a brókercégek károsultjait, ráadásul ugyanakkora kártérítést ad annak is, aki évek óta hozamot vett fel a Quaestornál elhelyezett befektetései után. Egyúttal törvénytelennek tartotta azt is, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) kártérítését utólagosan terjesztették ki, és emelték meg annak összegét. Így, "ha nem lesz más, akkor mi fordulunk az Alkotmánybírósághoz, illetve minden szinten végigvisszük a jogi utat" – mondta Csányi Sándor.

Felelősen kell bankot választani

Hangsúlyozta, a most választott megoldás nem segíti elő azt, hogy az ügyfelek ráébredjenek, felelős döntést kell hozniuk mielőtt terméket és szolgáltatókat választanak a pénzügyi intézmények közül, ráadásul végül a tisztességes banki ügyfelek látják mindennek a kárát, hiszen a bankok vélhetően az ügyfelekre terhelik majd a számukra megugró költségeket. Csányi Sándor kiemelte: egyelőre nem látni azt a jogszabályt, amely a többletbefizetésnek a bankadóból történő leírását lehetővé teszi, az OTP Banknak a Quaestor-ügy miatt hozzávetőleg 57 milliárd forintot kellene befizetnie az előzetes kalkulációk alapján. 

Az elnök-vezérigazgató reméli, hogyha a bankadó-mérséklését bizonyos feltételekkel valósítanák meg, akkor a bázis, a mérési alap nem a 2014. végi banki teljesítmény lenne, hiszen például az OTP a válság idején is folyamatosan növelte kihelyezéseit, üzleti aktivitásait, és így a szerényebben teljesítők pénzintézeteknek kedvezne a bankadó-csökkentés.

A közgyűlésen elhangzott, hogy az OTP részvényenként 145 forint osztalékot fizet. A bank 40,6 milliárd forintot fizet ki osztalékként a tulajdonosoknak. Mivel a saját részvényekre nem juttat osztalékot a bank, az egy részvényre jutó osztalék így várhatóan 147 forint lesz. Az OTP a saját részvényekre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, így a saját részvényekkel korrigálva a részvényekre 147 forint osztalék jut, ami megegyezik a 2013-as eredmény után fizetett osztalékkal. Az osztalék kifizetését 2015. június 15-től kezdi meg a bank."Történelmi közgyűlésen vagyunk, hiszen a tavalyi volt az első év, amikor az OTP veszteséges volt" - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója még a közgyűlési beszámolója elején.

 A leánybankokról

A leánybankok helyzetéről elmondta: nagyon erős az OTP bolgár leánybankja, tavaly újabb rekord eredményt ért el, az idei év eddig eltelt időszakának eredményei alapján valószínűleg idén is új rekordot könyvelhet el a bolgár OTP. Az oroszországi helyzetről Csányi Sándor kifejtette: ha valaki megjósolta volna, hogy az orosz-ukrán krízis így elhúzódik, ilyen mély lesz, akkor nem biztos, hogy befektetett volna Oroszországban és Ukrajnában az OTP, vagy lehet, hogy éppen most vennének bankot, mert most kifejezetten olcsó. 

Látszik, hogy nem a Quaestorba fektettek be

Ukrajnáról szólva kifejtette: az OTP reagált a drasztikusan romló gazdasági környezetre, 24 fiókot zárt be a bank, a hitelezést szigorították. Az ukrajnai leánybankkal kapcsolatban elmondta: a hitelállomány szűkült, a betétállomány azonban bővülni tudott. Csányi Sándor kiemelte: ez is azt mutatja, hogy az ottani ügyfelek nem a "helyi Hungáriába és Quaestorba", hanem az OTP-be vitték a megtakarításaikat. Csányi Sándor elmondta: a második és a negyedik számú ukrán bank is  csődbe ment már, de a legnagyobb szereplő is bajban van, ezért előbb-utóbb megtalálhatják az OTP-t a jobb ügyfelek is.