Előfizetés

Lesz-e krakkói csoda?

H. T.
Publikálás dátuma
2015.04.16. 07:56
Fontos lesz a védekezés Krakkóban is, hiszen kemény ellenfelekkel csap össze a válogatott FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
A magyar férfi jégkorong-válogatottra vasárnaptól kemény erőpróba vár Krakkóban a divízió I/A világbajnokságon, hiszen egy hét alatt öt kemény mérkőzést kell megvívniuk. Rich Chernomaz ma este véglegesíti keretét, amelyhez csatlakozhat Vas Márton és János is, majd – még utóbbi nélkül – holnap reggel indul útnak a lengyel városba a csapat.

Már az utolsó simításokat végzi Rich Chernomaz, a magyar férfi jégkorong-válogatott kanadai szövetségi kapitánya együttesén. Ugyanis holnap Krakkóba utazik a nemzeti csapat, amely vasárnap Japán ellen játssza első mérkőzését, az április 19-25-ig tartó divízió I/A világbajnokságnak otthont adó lengyel városban.

A válogatott programja:
04.19. Magyarország–Japán 13.00 (Sport 1)
04.20. Kazahsztán–Magyarország 13.00 (Sport 1)
04.21. Szünnap04.22. Olaszország–Magyarország 16.30 (Sport 1)
04.23. Ukrajna–Magyarország 16.30 (Sport 1)
04.24. Szünnap
04.25. Magyarország–Lengyelország 20.00 (Sport 2)

A múlt héten öt nap alatt három komoly mérkőzéssel hangolt a válogatott az erőltetett menetre – Krakkóban hét nap alatt öt kiélezett találkozó vár jégkorongosainkra –. Elsőként, a még az EBEL-döntője miatt nem teljes kerettel készülő osztrákokat verték meg idegenben 4-2-re Chernomaz fiai, majd két nappal később itthon is nyerni tudtak 3-2-re.

Vasárnap, a sógorokhoz hasonlóan az A csoportos vb-re készülő szlovénok ellen is jól indult az összecsapás, azonban szomszédaink legnagyobb sztárjaik nélkül is jobbnak bizonyultak, pedig 2-0-ra még a magyarok vezettek. Végül 4-2-re kikapott a hazai alakulat, ennek ellenére jó erőfelmérő volt ez a pár nap.

A barátságos mérkőzések után még vasárnap este hét fővel szűkítette bő keretét a szakmai stáb. Azari Zsolt, Berta Ákos, Mestyán István, Sárpátki Tamás, Tóth Adrián és az ujjtöréssel kezelt Hajós Roland került ki a csapatból, továbbá eldőlt, hogy Nagy Gergő tengerentúli klubjával, a Kalamazoo Wingsszel bejutott a rájátszásba, így rá eleve nem számíthatott Chernomaz.

A hétfői szabadnapot követően kedden délelőtt kétszer 50 perces tréning várt a játékosokra, ami után két védőjétől, a dunaújvárosi Gröschl Tamástól és a fehérvári Varga Arnoldtól köszönt el a szövetségi kapitány. Ugyanis eldőlt, hogy az ugyanezen a poszton bevethető Vas Márton szerepelhet a divízió I/A-s vb-n, mert a német másodosztály elődöntőjében szereplő együttese, a Löwen Frankfurt kiesett a rájátszásban. Általa még acélosabbá vált a védelem. Reméljük, ami klubjával nem sikerült, azt a nemzeti csapatban eltöltött bő egy hét majd kárpótolja. Vas egyébként ma csatlakozik a válogatotthoz.

A kanadai mester este hirdeti ki végleges keretét a holnap délelőtt 10 órás elutazás előtt, amelyben valószínűleg szintén helyet kap Vas Márton öccse, a cseh Slavia Prahában játszó János is. Rá pedig a támadóalakzatnak lehet nagy szüksége majd a következő héten. A fiatalabbik Vas fivér viszont a vasárnapi japánok elleni nyitómeccsen valószínűleg még nem játszhat, mert pénteken és a hét utolsó napján is sorsdöntő osztályozó vár csapatára a kiesés elkerülése érdekében, a cseh első osztályban.

Így ő előreláthatólag a hétfői kazah meccs reggelén csatlakozhat a válogatotthoz. Vélhetően nem bánja, hogy rögtön kedden szünnap lesz, főleg ha még pályára is lép a kazahok ellen, amire azért van esély. Viszont ha jól alakulnak a dolgok, akkor az is lehetséges, hogy klubja hamarabb elengedi és már szombaton csatlakozhat társaihoz Krakkóban.

Az egyelőre talány, hogy mire lehet jó a nemzeti csapat a vb-n, hiszen eléggé erős a mezőny és egyik találkozót sem lehet félvállról venni. Mindenesetre a felkészülést látva a szövetségi kapitány bizakodó.

„Minden meccsre győzelmi szándékkal fogunk kimenni. A legjobb esetben a feljutásért küzdünk majd, de természetesen ott a legrosszabb forgatókönyv is, amit mindenképpen szeretnénk elkerülni, a kiesést. Nagyon fontos, hogy bent maradjunk, de szó sincs arról, hogy olyat mondanék a srácoknak, hogy menjünk ki, nyerjünk pár meccset és akkor már rendben is vagyunk. Napról napra haladunk majd. Nyilvánvaló, hogy a nagy támogatást nyújtó közönségünk is ezt várja tőlünk. A fiúk nagyot küzdöttek az elmúlt időszakban a felkészülés során, keményen dolgoznak az edzéseken és a meccseken, ennek a vb-n meg lehet az eredménye” – nyilatkozta Rich Chernomaz a Jégkorongblognak.

A tornán az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, és így szerepelhet a jövő évi oroszországi vb-n, míg az utolsó kiesik a divízió I/B osztályba. Reméljük, a magyar válogatott inkább az előbbi pozíciókban lesz érdekelt, és akkor a 2008-as szapporói csoda után – amikor legutóbb feljutott a nemzeti csapat a legjobbak közé –, immár krakkói csodáról is beszélhetünk majd.

A szűkített keret:
Kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (Fehérvár AV19)
Hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Reiter Attila, Szirányi Bence, Tokaji Viktor (mind Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)
Csatárok: Frank Banham, Bartalis István, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Sikorcin Ladislav, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

Brókerbotrány Karcagon

Publikálás dátuma
2015.04.16. 07:23
MTI Fotó: Bugány János
Sok karcagi befektető hiába próbált hozzáférni kedden és tegnap is a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél elhelyezett pénzéhez. Az iroda "technikai okok miatt zárva", a cég ügyvezetése pedig szőrén-szálán eltűnt. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, sikkasztás gyanúja miatt indított nyomozást – közölte a rendőrség kedden este. 

A társaság hivatalosan utazást szervezett és devizaváltással is foglalkozott, de - mint később kiderült - engedély nélküli betétgyűjtésbe, befektetésszervezésbe is belekezdet, és mert a piacinál jóval nagyobb megtérülést ígért, valamint a jelek szerint mindeddig rendesen is fizette a kamatokat, ezt tíz évig zavartalanul űzhette. Állítólag a fél város az ügyfele lett, a helyben lakó egyik tulajdonost pedig köztiszteletben álló karcagi polgár volt.

Az eddigi adatok szerint az iroda tulajdonképpen ügynöki tevékenységet folytatott, a befektetők megtakarításait devizára váltotta, és határidős szerződéseket kötött az ügyfelekkel. Már 200-an tettek feljelentést, de a szám folyamatosan emelkedik. A cégnek Debrecenben, Püspökladányban és Törökszentmiklóson is volt fióktelepe, egyelőre nem tudni ott is gyűjtött-e betéteket.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Karcag polgármestere, Dobos László, aki azt mondta, sok karcagi nem is tudott arról, hogy a Kun-Mediátor banki tevékenységet is folytatott. A polgármester úgy tudja, 500 ezer forintostól több százmillió forintos betéteket helyeztek el a Kun-Mediátornál az ügyfelek. Jelenleg kétmilliárd forint körülire becsülhető az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nem tudnak. Eközben a cég "rendes" árbevétele a a cégiratok szerint 2012-ben és 2013-ban nem érte el a 70 millió forintot.

A vállalkozás ugyan budapesti székhellyel működik, de vezetője és egyik tulajdonosa is karcagi lakos, a helyi társasági és gazdasági élet meghatározó szereplője. Az ügyvezető asszony helybéli igen komoly megbecsültségével magyarázható az is, hogy az utóbbi időszak brókerbotrányait követően sem indult meg a tömeges pénzkivétel.

A jegybank tegnap megindította jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával a piacfelügyeleti vizsgálatot és felvette a bezárt céget a honlapja figyelmeztetési rovatába (https://felugyelet.mnb.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/hazai), ami a hasonszőrű társaságok gyűjtőhelye. A nemzetgazdasági tárca pedig az társaság utazásszervezési tevékenységét kezdte vizsgálja.

Megemlékezések a holokausztról

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján, ma a fővárosi Dohány utcai zsinagógánál délután tartanak megemlékezést: az Emanuel-emlékfánál főhajtással, kövek elhelyezésével és imával emlékeznek a vészkorszak áldozataira. 

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják az emléknapot, 1944-ben ekkor kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A központi rendezvények keretében a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtök délelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója mond beszédet, majd a Nem tűntem el – Richter Gedeon című filmet vetítik.