Előfizetés

Sovány Juve-előny

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2015.04.15. 00:58

A Juventus minimális előnnyel várhatja a Monaco elleni visszavágót, miután 1-0-ra legyőzte a hercegségbeli gárdát.

Torinóban mindenki óva intette a másikat, nehogy már félvállról vegyék a Monaco csapatát, amely hatalmas meglepetésre kiverte a nyolcaddöntőben a jóval esélyesebbnek tartott Arsenalt. A hercegségbeliek a Juventus ellen sem léptek feltett kézzel a pályára, és bizony az első félidő feléig kizárólag Buffonnak volt köszönhető, hogy a Zebrák nem kerültek hátrányba.

Aztán lassan beindult a Tevez vezette torinói támadóalakzat, és a Juve hatalmas fölényt harcolt ki magának. A labdát 65 százalékban birtokolták Pirlóék, ám sem az argentin gólvágó, sem pedig a Morata, Vidal duó nem tudott a kapuba találni. A Monaco önfeláldozóan védekezett, és csak arra várt, hogy esetleg egy-két kontrából komoly veszélyt jelenthessen.

A második félidőben a Juventus rákapcsolt, és az 55. percben Morata elesett a 16-oson belül, a bíró pedig megadta a büntetőt, amelyet Vidal bevágott. A visszajátszásból aztán kiderült, rossz döntést hozott a játékvezető, ugyanis Moratát a büntető területen kívül buktatták. A Monaco nem adta fel, még a végén Berbatovot is bevetették. Maradt az egygólos olasz győzelem, így ebben a párharcban sem dőlt el semmi.

Juventus - Monaco 1-0 (0-0)

Oblak lett a madridi hős

Publikálás dátuma
2015.04.15. 00:55

Minden szurkoló azt kapta a madridi csatától, amit előzetesen várni lehetett: hatalmas, néha eldurvuló küzdelem, kihagyott helyzetek mindkét oldalon.

Szinte mindenki hatalmas csatát várt az előző BL-finálé visszavágójától, és bizony nem is kellett csalódnia senkinek az Atletico Madrid-Real Madrid negyeddöntő első felvonásában. Egy biztos, a címvédő királyiak örökre megtanulták a matracosok szlovén hálóőrének, Oblaknak a nevét.

Hatalmas iramban kezdődött a madridi derbi, és nagyon úgy tűnt az első tíz percben, hogy a Cristiano Ronaldo, Bale, Benzema, James Rodriguez kvartett rögtön dűlőre vinné a dolgokat. Ám hiába próbálkoztak szinte percenként – elsősorban Bale volt elemében – a hazaiak kapusa még a lehetetlent is hárította. Közelről, távolról, lábbal, fejjel találtak volna kapuba a királyi gárda játékosai – a szlovén hálóőr valamennyit bravúrral védte.

Diego Simeone, az Atletico mestere többször is a közönséget hergelte, hátha a fergeteges buzdítástól lábra kap csapata. Ki is szabadultak a hazaiak, és ennek köszönhetően azonnal veszélyt teremtettek a Real kapujánál, ám a bíró sípja néma maradt, amikor Varane a 16-oson belül lerántotta a forduló Mandzukicot. Majd Griezmann lövését védte Iker Casillas, majd ismét Oblak pillanatai következtek: előbb James Rodriguez lövését védte földöntúli bravúrral, majd nem sokkal utána ismét a kolumbiai próbálkozását hatástalanította.

Az első félidő tehát hatalmas Real-fölénnyel végződött – a labdabirtoklási arány 62-38 százalék a vendégek javára –, és tíz lövésükkel szemben a hazaiak csak háromszor találták el a kaput.

A második 45 percben aztán Simeone felrázta a csapatát, amely azonnal veszélyeztetett: Juanfran elhúzott a szélen, ám pontos beadását Turan pár centivel mellé fejelte. Majd ismét jött Mandzukic, akit ezúttal Ramos takarított el a büntető területen belül, ám annak ellenére nem ítélt a bíró tizenegyest, hogy a horvát csatár arca vérben úszott a védő könyöklésének következtében.

Már messze nem volt annyit a labda a Real játékosainál, és a közönség is megérezte, van lehetősége az Atleticónak a győzelemre. Jött Fernando Torres is, ám ez sem segített, maradt a gól nélküli döntetlen, a csata a Bernabeau-ban folytatódhat.

Atletico Madrid - Real Madrid 0-0

Tüdődaganatok sztereotaxiás sugárkezelése az Onkológiai Intézetben

A korai stádiumú tüdőrák gyógyítására is bevezették a sztereotaxiás sugárkezelést az Országos Onkológiai Intézetben (OOI), a módszerrel a műtéti eljárásokkal összevethető eredmények érhetők el - közölte az intézet.

A közlés szerint  a korai stádiumú tüdőrák alapvető kezelése a daganat műtéti eltávolítása, de sok esetben az általános állapot vagy belgyógyászati kísérőbetegségek miatt a műtét nem végezhető el, vagy a beteg nem vállalja a műtétet. Ebben az esetben nyújthat lehetőséget a betegnek az úgynevezett sztereotaxiás sugárkezelés.

Az OOI-ban több évtizedes hagyománya van a sztereotaxiás agyi sugársebészetnek, amellyel már több ezer beteget kezeltek. Az intézetben tavaly telepített új, korszerű lineáris gyorsítóval lehetővé vált a koponyán kívüli daganatok sztereotaxiás technikával történő besugárzása is. Ezt a készülék több kiegészítő berendezése tette lehetővé, kiegészítve a 4D-s CT-vizsgálattal, amellyel a légzés miatti szervelmozdulások vehetők figyelembe. Magyarországon az első ilyen besugárzást ez év márciusában egy nem kissejtes tüdődaganatos beteg kezelésénél alkalmazták, amit hosszú előkészítő munka előzött meg.

A sztereotaxiás besugárzási technikát eredetileg koponyán belüli daganatok és elváltozások kezelésére fejlesztették ki, lényege, hogy kis méretű céltérfogatot pontos lokalizálás mellett több irányú, a céltérfogatra fókuszáló besugárzási mezőkből egy vagy néhány frakcióban leadott nagy dózissal kezelik. A technikát később kiterjesztették koponyán kívüli, elsősorban tüdő-, máj- és hasnyálmirigy-daganatok kezelésére.