Alkalmatlan iromány a végrehajtás átalakításáról

Egyeztetésre is alkalmatlan „irománynak” tartja a végrehajtói kamara elnöke a végrehajtási reformról szóló minisztériumi koncepciót.

Április első napjaiban küldte meg az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar létrehozásáról és feladatairól szóló koncepciót a kormány számára. A szaktárca a végrehajtói kamara átvilágítása után tette le javaslatát a kabinet asztalára, amire a végrehajtók körüli sorozatos botrányok és visszaélések miatt volt szükség. A Szekér Judit miniszteri biztos nevével fémjelzett előterjesztést a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara első számú vezetője teljesen alkalmatlannak tartja még az egyeztetésre is. Schmidt Zoltán szerint, ha a koncepció megvalósul az összeroppantja a végrehajtói rendszert.

„A koncepcióban foglaltak – akár részleges – megvalósulása esetén borítékolható a bírósági végrehajtás teljes csődje, hosszú időre történő ellehetetlenülése.” – fogalmaz Schmidt a Molnár Zoltán közigazgatási államtitkárnak címzett levelében. Az elnök úgy véli, nem lehet a kormányzat célja egy nemzetközi viszonylatban is kiváló hatékonysági mutatókkal rendelkező rendszer degradálása.

Az Igazságügyi Minisztérium azonban nem ilyen derűlátó az eddigi rendszerrel kapcsolatban, hiszen tavaly év végén miniszteri biztost nevezett ki a szervezet felügyeletére, valamint teljes átvilágítást folytatott le, melynek következményeként hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt tett feljelentést az ügyészségen. A nyomozás ez alapján indult meg ismeretlen tettes ellen.

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kamara elnöke úgy véli, hogy a reformnak szánt koncepció egyes elemei téves következtetéseket tartalmaznak, melyek alkalmasak arra, hogy „az állami kényszerrel történő követelés érvényesítést ellehetetlenítik.” Schmidt Zoltán a javaslattal kapcsolatban azt kifogásolja, hogy az teljesen ellentétes a szaktárca által kommunikált célokkal, miszerint átlátható, tisztességes, hatékony és az adósok méltóságát figyelembe vevő szabályozást szeretnének. Ehelyett, a kamara elnöke szerint, a tervezet számos ponton átláthatatlanná, bonyolulttá teszi az eljárást és végső soron kiszolgálja a végrehajtást kérő felet, miközben az adósokat kiszolgáltatja, és indokolatlan terheket ró rájuk.

Schmidt azt is fájlalja, hogy az Igazságügyi Minisztérium a végrehajtói kamara terhére rója, hogy a devizahitelezéssel kapcsolatos társadalmi feszültségekre nem adott megfelelő választ, miközben a szervezet már 2010-ben konkrét elképzeléseket tett le a minisztérium asztalára.

Szekér Judit miniszteri biztos előterjesztését a kormány még nem tárgyalta meg, ezért az még nem tekinthető a kabinet álláspontjának. Amennyiben jóváhagyják, ősszel kerülhet a parlament elé.

Szerző

Kevesebb német cég jönne hozzánk

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:22
Dirk Wölfer, Dale A. Martin, a DUIHK elnöke és Glattfelder Béla FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Az itt levő német cégek több mint negyede ha újra dönthetne, nem Magyarországot választaná befektetése helyszínéül – derült ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara szokásos éves konjunktúrajelentéséből, amelyet kedden ismertettek. Ez régiós viszonylatban magas arány. Ettől függetlenül alapvetően jónak tartják a magyar gazdaság helyzetét és idei kilátásait a magyarországi külföldi befektetők.

Erősödő derűlátás olvasható ki a jelentésből, ami nyilván tükrözi a világgazdaság óvatos javulását - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Elsősorban a nagy, exportra termelő feldolgozóipari cégek tervezik a beruházások és a foglalkoztatás növelését. A magyarországi üzleti környezet nagyjából megegyezik a régiós átlaggal; ez alól kivétel az adóterhelés és az adóigazgatás, amellyel az átlagnál kevésbé elégedettek.

Inotai András, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatója, professzor emeritus megjegyezte: sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot az a szavai szerint „nagyon egyoldalú” exportszerkezet, amelyben ekkora súlya van egyetlen iparágnak, a járműgyártásnak.

Középtávon gondot jelenthet a magyarországi iparnak a szakképzett munkaerő hiánya. Dirk Wölfer, az iparkamara kommunikációs osztályvezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: a képzést folyamatosan a gazdasági szereplők igényeihez kell igazítani, ezért helyes döntés volt, hogy Magyarország német mintára bevezeti a duális szakképzést. Németországban azonban, Magyarországgal ellentétben a fiatalok előbb szerződést kötnek a kiválasztott céggel és azt követően mennek a gazdaság által igényelt szakmát kitanulni.

Ha most döntene, újra Magyarországra hozná-e a beruházását, a cégeknek csak 71 százaléka felelt igennel, s ez jelentős visszaesést mutat. A 2015-ös régiós rangsorban ezzel Magyarország csak Koszovót és Albániát előzi meg.

Szerző

Leszavazta saját javaslatát a miniszter

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:21
A Fidesz kénytelen egyeztetni a nemzeti parkok földjeiről az ellenzéki pártokkal FOTÓ: NÉPSZAVA
Az Országgyűlésben nem kapta meg a szükséges kétharmadot a kormány törvényjavaslata, így egyelőre nem kerül a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez a a nemzeti parkok vagyonkezelői joga. A Fidesz kénytelen egyeztetni az ellenzéki pártokkal a jogszabály módosításról. Az MSZP és a PM máris visszautasította, hogy bármilyen formában elfogadja ezt a törvénymódosítást.

Meglepő körülmények között elhalasztotta tegnap az Országgyűlés az állami földvagyon kezelésével összefüggő törvények módosításáról szóló kormányzati előterjesztés zárószavazását. A Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által jegyzett javaslat az összes állami föld, így a nemzeti parkok természetvédelmi területeinek is a vagyonkezelői jogát a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utalta volna. A keddi szavazás meglepetése volt, hogy a módosítás előterjesztője, Fazekas Sándor is a saját javaslata ellen szavazott. Igaz, nem maradt egyedül, mert a gazdasági tárca vezetője Varga Mihály és a honvédelmi miniszter Hende Csaba is a "nem" gombot nyomta meg. Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője szerint a kormánytagok "véletlenül" nyomtak rossz gombot, ők tehát nem számíthatnak szankcióra. Nem úgy, Bencsik János volt fideszes energiaügyi államtitkár és Vécsey László országgyűlési képviselők, ők Rogán szerint nem véletlenül voksoltak a javaslat ellen, illetve "szabotálták" a szavazást.

A frakcióvezető közölte: a Fidesz legutóbbi frakcióülésén - Bencsik János kivételével - mindenki támogatta a szóban forgó törvényjavaslatot, mert szerintük az állam kezében lévő földek bérbeadását ugyanazon szabályok alapján, egységesen és átlátható módon egy szervezetnek kell végeznie. A jelenlegi gyakorlatot - mondta - átláthatatlannak tartják, vagyis hogy az állami földek egy részét az NFA kezeli, a többit pedig gazdasági társaságok, beleértve a nemzeti parkokat is. A frakcióvezető két hetet adott arra, hogy a törvényalkotó bizottságban az ellenzéki pártok képviselőivel egyeztessenek a most leszavazott javaslatról.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja a Népszavának megjegyezte, Rogán érvelése csúsztatás, botorság. Az ellenzéki politikus szerint nincs miről egyeztetni, mert ezt a módosítást semmilyen szakmai indok nem támasztja alá. Több mint másfél száz zöld civilszervezet, a szakmai szervezetek, de fideszes többségű országgyűlési bizottságok is ellenezték ezt az indítványt.

Éppen az a lényeg, hogy egy átlagos szántóföldet egészen másként kell kezelni, mint egy természetvédelmi területet - fogalmazott Szabó Rebeka. Azt pedig elképesztőnek nevezte, hogy Rogán egy kalap alá vette a gazdasági társaságokat és a nemzeti parkokat. Az utóbbiak sokrétű oktatási, kutatói, ökoturisztikát végeznek, amit az NFA nem tudna megoldani.

Szabó Rebeka arra is figyelmeztetett, a javaslat szerint 2016-ban, amikor az NFA-hoz kerülne a vagyonkezelői jog, a szervezet indoklás nélkül felbonthatná a haszonbérleti szerződéseket. Ez jogbizonytalanságot szülne és megnyílna az út a Fidesz közeli érdekcsoportok számára újabb állami földek megszerzéséhez.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese, szakpolitikusa a Népszavának szintén kijelentette, a nemzeti parkok területének kezelői jogának átadásáról nincs mit egyeztetni. A kishantosi biogazdaság és oktatóközpont beszántása után az NFA-val kapcsolatban nagyon rossz tapasztalatokat szerezhettek a természetvédők és a gazdák.

Rogán Antal tájékozódhatna az NFA-ról, amelyik még azzal a portfóióval sem bír, ami jelenleg a feladata, nem képes ellenőrizni a már elbírált pályázatok előírásainak betartását sem" - említette az MSZP elnökhelyettese. Azoktól sem veszi vissza az állami földeket, akik nem teljesítették a vállalásaikat. Ezért a szocialisták a brokerugy.hu honlapjukat kiegészítik egy földmutyi oldallal, amely a tervek szerint mától már él.

Gőgös Zoltán szerint most a Fidesz a saját csapdájába esett, ha már volt olyan ostoba, hogy gazdasággal összefüggő törvényeket is kétharmadossá tett.

Szerző