Előfizetés

Európai örökség díjat kapott a Zeneakadémia

Hegyi Gyula (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2015.04.14. 21:06
Forrás: Facebook
Az Európai Bizottság kedd délután hozta nyilvánosságra az Európai Kulturális Örökség díj/Europa Nostra-díj 2015. évi nyerteseinek listáját.  

A huszonnyolc díjat négy kategóriában adták ki: a kulturális örökség megőrzése-helyreállítása, a kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás és digitalizáció, a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és a témához kapcsolódó oktatás, képzés és a tudatosság növelése. Az első kategóriában egy magyar díjazott is van, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, közismertebb nevén a Zeneakadémia épülete.

Az Európai Kulturális Örökség Díjátadó ünnepsége június 11-én lesz az Oslói Városházán, Fabian Stang, Osló polgármestere, Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális biztosa és Plácido Domingo operaénekes, az Europa Nostra elnöke védnöksége alatt.

A díjazottak „versenye” most még nem zárult le, a huszonnyolc projektből-intézményből hét kapja majd meg a fődíjat, amelyhez az erkölcsi elismeréshez tízezer eurós jutalom is társul. Ezen túl közönségdíjat is adnak az év legnépszerűbb „európai örökségének”.

A hang világnapja - Udvaros Dorottya is fellép az Erkelben

Publikálás dátuma
2015.04.14. 15:15
Udvaros Dorottya/Népszava
Neves operaénekesek, köztük Miklósa Erika és könnyűzenei előadók, többek között Rúzsa Magdi és Wolf Kati mellett Udvaros Dorottya színművész is fellép az Erkel Színházban csütörtökön a hang világnapja (World Voice Day) alkalmából.

Az Operaház keddi közleménye szerint már délután elkezdődnek a programok: Hacki Tamás orvosnak, a világnap magyarországi koordinátorának megnyitója után szakmai előadásokat hallhat a közönség többek közt a hangterápiáról. A délutáni programok zárásaként Dal és Vers - Szó és Zene címmel megzenésített verseket ad elő Udvaros Dorottya, énekművészek - Bátori Éva, Kertesi Ingrid és Tarjányi Tamás - és a frissen Bartók-Pásztory-díjjal kitüntetett zeneszerző és zongoraművész, Selmeczi György.

Az Erkel Színház nagyszínpadán este Miklósa Erika, Molnár Levente, Kolonits Klára, Cser Krisztián, Celeng Mária, Szegedi Csaba, Fekete Attila, Kálmándi Mihály, Balga Gabriella, Kiss B. Atilla, Vörös Szilvia és Tarjányi Tamás is fellép, a műsoron Mozart, Rossini, Donizetti és Verdi legnépszerűbb operáinak "bravúráriáival" és slágerré vált részleteivel. A komolyzenei műsor után az utóbbi évek olyan sikeres könnyűzenei előadói lépnek a közönség elé, mint Rúzsa Magdi, Wolf Kati és Kocsis Tibor.
Az esten közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara Kovács János vezényletével.

Az Erkel Színház csütörtöki programsorozatára a helyszínen és online is válthatók jegyek, a teljes műsor az Operaház weboldalán olvasható.
A Magyar Állami Operaház 2014-ben csatlakozott a hang világnapja rendezvényihez Mészáros Krisztina, a Magyar Onkológiai Intézet főorvosa és Bátori Éva operaénekes, az est háziasszonya jóvoltából - idézik fel a közleményben.
A világszerte megrendezett World Voice Day az emberi hang jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Megvan a katasztrófavédelem új vezetője

Bakondi György altábornagyot, a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddigi vezetőjét megbízott főigazgatóként Tollár Tibor vezérőrnagy, az OKF eddigi helyettes vezetője váltja a szervezet élén, megbízott főigazgatóként - jelentette be a belügyminiszter az OKF állománygyűlésén, kedden Budapesten.

Pintér Sándor a köztársasági elnök döntése alapján, a többi között a vörösiszap-katasztrófa elhárítása és az árvízvédelem területén elvégzett kiemelkedő tevékenysége elismerésenként a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, katonai tagozatával tüntette ki Bakondi Györgyöt. Áder János a szolgálati felső korhatár elérése miatt mentette fel a szolgálat alól Bakondi Györgyöt, egyben a belügyminiszter hat hónapra bízta meg az OKF vezetésével Tollár Tibort, aki eddig az OKF gazdasági főigazgatói-helyettese volt.