Több bér vagy hálapénz?

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:04
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Lassan az egész szakma elutasítja vagy legalábbis álszentnek minősíti azt törvénymódosító szöveget, amely az utólag fizetett hálapénz elfogadását ismét megengedné az orvosoknak.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) vezetőinek sajtónyilatkozatai után a rezidensek náluk is keményebben fogalmaznak közleményükben. Szerintük a módosítás törvényesítené a "kommunista gondolkodás által kitermelt hálapénzrendszert", márpedig ez a szoftkorrupt megoldás a gátja minden egészségügyi reformnak. A Magyar Rezidens Szövetség emlékeztet rá, hogy a fiatal orvosoknak elegük van az ígéretekből, tavaly ismét nőtt az elvándorlás, idén pedig várhatóan a végzős orvostanhallgatók fele sem írja alá a röghöz kötést feltételező ösztöndíjakat. Fogy az egészségügyben dolgozók ereje - mondják a fiatal orvosok, majd azt üzenik, hogy partnerei a mindenkori kormánynak egy fenntartható és hálapénz nélküli ellátórendszer kidolgozásában, de ennek alapfeltétele az ágazatban dolgozók bérének rendezése. Ezen a ponton érnek össze a szakmai vélemények, hiszen az utóbbi napokban Éger István, a MOK elnöke az értelmiségi átlagbér háromszorosát tekintette tárgyalási alapnak, Bélteczki János MOSZ-elnök pedig azt mondta: a többlépcsős bérkiegészítéssel tervezett béremelés nem megoldás, amíg nincs tisztességes bérrendezés, addig mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a hálapénz tartja életben a hazai egészségügyet.

A hálapénz az egészségügyi reformok örök gumicsontja, s azzá vált a kórházi átszervezések kérdése is. Tegnap éppen Újpest polgármestere ígért telket az új fővárosi kórház megépítéséhez, bár eddig fel sem vetődött, hogy Káposztásmegyeren legyen az intézmény. Tóth Zoltán választási szakértő pedig lapunknak megerősítette, hogy a Lázár János által felvetett helyi népszavazást valójában senki nem írhatja ki. A kormány javasolhatja, de a fővárosnak kell döntenie és megszerveznie is a referendumot, csakhogy a kórházak nagy része ma már állami tulajdon, amiről a helyi testületek nem kérdezhetik a lakosságot. Vagyis a kabinet megint elérte, hogy mindenki beszéljen róla, de senki ne tudja, mi lesz az egészségüggyel.

Szerző

Bántalmazták az M1, követték a vs.hu munkatársát

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:03
Forrás: Facebook/M1
A munkája miatt megtámadták és bántalmazták az M1 egyik műsorvezetőjét - hangzott el az M1 aktuális csatornán kedd délelőtt. Borsa Miklóst Balatonfüreden támadták meg. Először azt kérdezték tőle, ő mondja-e a híreket, majd rárontottak és ütötték, közben azt ordították neki: "most hazudj!" A műsorvezető - mint mondták - a történtekhez képest jól van, de nincs olyan állapotban, hogy műsort tudjon vezetni, otthonában gyógyul. 

"Megdöbbenéssel fogadtuk a hírt, hogy a munkánk miatt fizikai bántalmazás érhet bennünket, de természetesen az M1 valamennyi munkatársa a történtek ellenére is tovább végzi feladatát" - hangsúlyozták az M1 aktuális csatornán.

Borsa Miklós FOTÓ: NAVA

Borsa Miklós FOTÓ: NAVA

Közben a vs.hu a következő történetet tette közzé: órákon át követték, helyenként futva üldözték, még a mosdóban sem merték egyedül hagyni a vs.hu munkatársát a Fidesz alkalmazottjai a parlamentben. Kíváncsiak voltak, kikkel beszél személyesen, vagy telefonon, próbálták meglesni, mit ír a laptopján. Feltételezhetően azért, hogy megtudják, miként tudott a honlap az egy hónappal ezelőtti zárt ajtók mögötti frakcióülésről részletesen beszámolni. Az ülésen a kormányfő arról beszélt: az Iszlám Állam elleni háborúval Magyarország demonstrálná a nyugati elkötelezettségét, Washington így nehezebben tudna nyomást gyakorolni a kormányra, amelynek nőne a belpolitikai mozgástere. A frakció sajtósa először tagadta a "szoros emberfogást", aztán elismerte: megbízást teljesít, ami ellen panaszt lehet tenni a sajtóosztályon. A sajtófőnök elsőre ugyancsak tagadta a megfigyelést, de később elárulta, hogy arra kíváncsiak, a vs.hu vajon jól értesült lesz-e az aznapi Fidesz frakcióülés részleteiről is, mint a korábbiról.

Szigoríthatják az újságírók elleni támadások büntetését

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) az újságírók, fotóriporterek, operatőrök és az őket segítő munkatársak elleni támadások büntetőjogi szankcióinak szigorítását kezdeményezi. A MÚOSZ elnöksége elfogadhatatlannak tartja az M1 Híradójának műsorvezetője ellen elkövetett támadást. "A médiában dolgozók közszereplőkhöz hasonló szabad bírálata a demokratikus nyilvánosságnak természetes és építő eleme" - fogalmazott a szövetség. Az erőszakos akciókat ugyanakkor "határozottan és egységesen" kell elítélnie a magyar társadalomnak, az újságírók és a médiafogyasztók közösségének - tették hozzá.

Tiltakozunk!

Amint az ország, úgy a nyilvánosság, benne a média is politikai értelemben élesen megosztott.Ennek ellenére, kell hogy maradjon a sajtószakmában annyi szolidaritás, hogy mélységesen elítéljük bármelyik sajtóorgánum munkatársa elleni atrocitást. Az újságírók dolga a nyilvánosság szolgálata, a közösség értesítése arról, mi történik itthon és külföldön. Bármi legyen a világnézete, politikai hovatartozása, senki, semmilyen körülmények közepette nem bántalmazhatja, nem korlátozhatja. Az M1 munkatársa mellett ugyancsak szakmai szolidaritásunkról biztosítjuk a vs.hu tudósítóját is, akit a világ szégyenére a parlamentben vontak megfigyelés alá, hogy megtudják: kik informálják. A szakma több képviselőjével együtt tiltakozunk a sajtószabadság, az újságírói munka durva megsértése ellen. (A szerk.)

Szerző
Frissítve: 2015.04.15. 16:59

"Elkottyantott" titok - Valaki hazudik a kitiltási ügyben

Publikálás dátuma
2015.04.15. 07:02
A Bem rakparton senki nem tud semmit, vagy rosszul titkolja FOTÓ: SZABÓ BALÁZS
Valaki hazudik. Mesterházy Attila szerint legalábbis nincs rá más magyarázat, miként mondhatta a fideszes Németh Zsolt, hogy az amerikai kitiltási botrányban érintett hat kormánytisztviselő közül négy-öt nevét ismeri, miközben a kormány továbbra is állítja: nem tudja, Vida Ildikón kívül, kik az érintettek. A külügyi bizottság elnöke az ATV-ben "kottyantotta el" a titkot, ezzel erősítve a gyanút: tavaly október óta félretájékoztat a kormány a súlyos diplomáciai válságot okozó amerikai kitiltási botrány ügyében.

Írásbeli kérdéssel fordul Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez Mesterházy Attila azután, hogy a fideszes Németh Zsolt az ATV-ben elárulta, ugyan nem tudja mind a hat Amerikából kitiltott személy nevét, de négyről vagy ötről tudja, kicsoda. Az Országgyűlés külügyi bizottságának szocialista tagja megdöbbent a testület kormánypárti elnökének nyilatkozatán, hiszen az utóbbi hónapokban többször, több kormányzati illetékest is kérdezett már az Egyesült Államokba történt, kormányhivatalnokokat érintő beutazási tilalmak ügyében, s a kabinet máig következetesen cáfolta, hogy Vida Ildikón, a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) elnökén kívül - aki maga tájékoztatta a kormányt és a nyilvánosságot személyes érintettségéről - bármely más kitiltott kilétéről tudomása lenne.

"Mindegyikről nem tudom. Talán négy vagy öt név ismert előttem" - fogalmazott Németh az ATV-ben a kérdésre, tudja-e már, hogy kik azok a kormánytisztviselők, akiknek beutazási engedélyét megvonta az Egyesült Államok. Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hozzátette, az is érdekli, ki a hatodik, s "ha sikerül az egyeztetési folyamatot működésbe lendíteni", talán meg tudja szerezni azt a nevet is az Egyesült Államok illetékeseitől. Németh ugyanis épp arról beszélt a műsorban, hogy az új budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bell érkezésével jobb idők köszöntenek be a két ország kapcsolatában, s minden rendbe fog jönni, ha kiépül a két ország közötti jogsegélyszolgálat, a titkosszolgálatok jobban együttműködnek és így feloldhatják a kitiltásokat is.

Németh arról is beszélt, hogy a kitiltási ügy politikai része le van zárva, szerinte pedig az egész egy "méltánytalan dolog volt az Egyesült Államok részéről", mert - mint állította - nem fogalmazódtak meg konkrét vádak. A fideszes politikus szerint az, hogy az amerikai kormány ilyen súlyos kitiltó határozatot hozott, "korrupciós szinten nem elég", ennél konkrétabb gyanúra van szükség, noha az érintettekkel kapcsolatban szerinte nem állnak fenn ilyen körülmények (azt nem tudni, mindezt mire alapozta - a szerk.).

Nemcsak az érthetetlen azonban, amiről Németh beszélt, hanem az is, miért tagadja a kormány továbbra is, hogy ismeri a kitiltottak névsorát. A kabinet ugyanis azelőtt, hogy Vida Ildikó november 5-i, Magyar Nemzetben megjelent interjújában nyilvánosságra hozta személyes érintettségét, azt állította, egyetlen kitiltott személyazonossága sem ismert. Csakhogy akkor Vida maga hozta nyilvánosságra, hogy tájékoztatta a kabinetet, amint kézhez vette a kitiltó határozatot. Sőt, a NAV-elnök arról is beszélt, ő maga tudja, hogy több kollégája is érintett, hiszen vezetőtársai elmondták neki. A kabinet ennek ellenére nem kért tájékoztatást az ügyben az adóhatóság elnökétől, s továbbra is állítja: nincs tudomása a kitiltottak névsoráról.

Mesterházy Attila lapunknak azt mondta, írásbeli kérdésében az ellentmondás föloldására kéri Szijjártót, hiszen elképzelhetetlennek tartja, hogy az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke ne tájékoztassa információiról saját kormányát, vagy a magyar diplomácia vezetőjét. Az MSZP-s képviselő tudni szeretné azt is, hogyan fordulhat elő, hogy Németh Zsolt olyan - személyes adatokat is érintő - információkkal rendelkezik az ügyben, amelyekkel a kormány állítólag nem. Úgy véli ugyanis, mindez felveti a külügyminiszter alkalmasságának kérdését, épp ezért írásbeli kérdésében Szijjártó esetleges lemondási szándékáról is érdeklődik. "Elképzelhetetlennek tartom, hogy a külügyi bizottság fideszes elnöke bővebb információk birtokában legyen, mint a kormány, az ügyben tehát valaki nyilvánvalóan hazudik" - fogalmazott lapunknak Mesterházy, hozzátéve: ha egy külügyminiszter nem tudja, amit a saját pártja által delegált parlamenti bizottsági elnök tud, akkor komolyan felmerül, hogy helyet kellene cserélniük. "A történtek nyomán az is fölmerül, hogy Németh Zsoltnak százszor jobb kapcsolatai vannak az amerikai nagykövetséggel, mint annak a személynek, akit a kormányfő a diplomáciai kapcsolatok ápolásával bízott meg, azaz Szijjártó Péternek".

Vágó Gábor szerint a kormány legkésőbb Vida Ildikó nyilvános színvallása óta tudja, hogy kik az érintettek, bár már jóval előbb is értesülhetett erről, hiszen az adóhatóság elnöke tavaly novemberben azt is állította: azonnal, a kitiltásról szóló határozat kézhez vételét követően tájékoztatta a kormányt személyes érintettségéről. A volt LMP-s képviselő, aki maga is perben áll a NAV-elnökkel a kitiltási botrányt követő nyilatkozatai miatt, arra is fölhívta a figyelmet: e határozatokat még október elején kézbesítették az érintetteknek, s a kormány már akkor zavarba került kommunikációjával, amikor Vida ominózus interjúja megjelent. Vágó szerint egyébként egy felelős kormánynak tudnia kell, ha bármely alkalmazottja ilyen helyzetbe kerül, épp ezért, ha eddig nem is tette meg, most már nemcsak Vida Ildikót, akár Németh Zsoltot is fölkérheti, hogy adjon tájékoztatást a névsorról.

Németh nem reagált, Szijjártónak "fogalma sincs"

Kerestük Németh Zsoltot - de nem értük el -, hogy megtudjuk, honnan szerzett tudomást az érintettek névsoráról, s hogy tájékoztatta-e információiról a kabinetet vagy éppen a magyar diplomácia vezetőjét, Szijjártó Pétert. A külgazdasági és külügyi tárca eközben azt közölte lapunkkal, hogy a miniszter fenntartja, amit egy néhány héttel ezelőtti háttérbeszélgetésen a témával kapcsolatban elmondott, azaz hogy "fogalma sincs", kik a kitiltottak. A tárca azt javasolta, hogy próbálkozzunk ismét a külügyi bizottság fideszes elnökénél, hogy megtudjuk, Németh "mire célzott pontosan" kijelentéseivel, az érintett azonban nem reagált telefonhívásainkra. Eközben a hvg.hu Havasi Bertalant is fölkereste, Orbán Viktor sajtófőnöke azonban csak annyit válaszolt, "a miniszterelnök ezzel az üggyel kapcsolatban korábban többször is részletesen kifejtette álláspontját."

Szerző