Az IÁ elleni harc csak egy lap Orbán pókerjátszmájában

Az LMP szerint az Iszlám Állam (IÁ) elleni magyarországi katonai szerepvállalás csak egy lap Orbán Viktor pókerjátszmájában, ezzel fizetik meg a kormány kalandor külpolitikáját.

Schiffer András frakcióvezető, a párt társelnöke a parlamenti határozathozatalokat követően sajtótájékoztatóján azt mondta, nem támogatták a szerepvállalásról szóló javaslatot egyebek mellett azért, mert szerintük részben ezzel akarják az orosz közeledés árát megfizetni, emellett semmilyen információ nincs arról, hogy az IÁ-nak milyen pénzügyi és egyéb bázisai vannak és azt sem tudni, hogy milyen belbiztonsági kockázatot jelent a részvétel.

A Quaestor-üggyel kapcsolatban a frakcióvezető azt mondta, az összegző módosító javaslatot támogatták, mert az kiszélesítette a kártalanításra jogosultak körét, de a zárószavazásban nem vettek részt. Ezt azzal indokolta, hogy az LMP nem adja a nevét olyan javaslathoz, ami azzal jár, hogy a jegybanknak nem kell viselnie a felelősségét ebben az ügyben.

Szerző

Újabb átverés a Quaestor-kártalanítás?

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló törvény csak egy "újabb átverés".

Erről Szelényi Zsuzsanna beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy a kárpótlást a kedden elfogadott jogszabály pénzintézetekre terheli, ezért "a károsultakat valójában azok az állampolgárok fogják kártalanítani, akik a nagy bankokban tartják a pénzüket".

A független képviselő arra is kitért, hogy képviselőtársával, a szintén az Együttben politizáló Szabó Szabolccsal közösen támogatták az Iszlám Állam elleni fellépésben való magyar részvételt. Magyarországnak részt kell venniük a népirtást és az emberi jogok eltiprását megakadályozó nemzetközi missziókban - mondta. Szelényi Zsuzsanna azt, hogy elhalasztották az állami földvagyon kezeléséről szóló javaslat zárószavazását úgy kommentálta: az ellenzék nem hagyta, hogy a kormány "bekebelezze és pénzzé tegye" a nemzeti parkok földjeit.

Szerző

Nincs új a nap alatt - Folytatódott a BKV-per

Antal Attila volt titkárságvezetőjének meghallgatásával, illetve újabb elektronikus tartalmak ismertetésével folytatódott a BKV-per Kecskeméten.

Az adatai zártan kezelését kérő tanú vezérigazgatói titkárságvezető beosztásban dolgozott 2007 januárjától a BKV-nál, határozott idejű szerződéssel Antal Attila mellett. Hadnagy Ibolya bírónő kérdései a tanú munkaviszonya, szerződése illetve annak megszüntetése körül forogtak. 2007 októberében tanulmányi szerződést kötött a céggel, elmondása szerint a BKV gyakran támogatta dolgozói továbbképzését. 2008. július elsején jött el a cégtől közös megegyezéssel, amelyről már Balogh Zsolt megbízott vezérigazgatóval állapodott meg.

Távozása összefüggött azzal, hogy tanulmányai, pontosabban épp egy vizsga kapcsán kivett szabadság miatt konfliktusba keveredett Balogh Zsolttal. Ennek ellenére megítélése szerint korrekt körülmények között jött el a cégtől tízhavi végkielégítéssel. A tanút ezután néhány kérdéses szerződéssel - ST Plusz Kft., GPS Capital, Optimissimo Kft., Montana Zrt. - kapcsolatban faggatta a bíróság. Ezek közül egyedül az ST Plusz szerződésre emlékezett, amely egy meglévő kontraktus meghosszabbítására irányult. Összességében kijelenthető, hogy a vád szempontjából érdemi információval nem tudott szolgálni a volt titkárságvezető.

A tárgyalás második felében a múlt héten megkezdett emailek ismertetését folytatták. A levelek érintették az AAM Zrt. szerződéseivel, közgyűlési határozatok végrehajtásával kapcsolatos, a vezérigazgató-helyettesek, illetve azok beosztottjai között lezajlott üzenetváltásokat.

Emlékeztetőül: az ügyészség újabb keresést eszközölt a már a nyomozás során lefoglalt adathordozókon, három évvel az ügy bírósági szakaszba lépése után. A legújabb vizsgálat alapján 12 olyan emailt tárgyal a bíróság, amelyek a vádhatóság szerint bizonyítják azt, hogy az elsőrendű vádlott Hagyó Miklós bizonyos ügyekben nyomást gyakorolt a közlekedési vállalat vezetőire. Ismertetésre kerültek még a szentendrei HÉV vonal utastájékoztató rendszerének kiépítésével, azaz a C.C. Soft Kft. munkavégzésével foglalkozó anyagok, üzenetek is. Érdemi, új információ ezekből az üzenetekből nem derült ki.

A per csütörtökön folytatódik. 

Szerző
Témák
Hagyó-per