Nem tréfadolog! Veszélyben a nemzeti parkjaink!

Publikálás dátuma
2015.04.14. 07:22
A kép csak illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Ma eldől, képesek-e hatni a természetvédők a kormánypárti többségre. A tét, hogy a tiltakozások ellenére az Országgyűlés ma elfogadja-e a földvagyonról szóló törvényjavaslatot, mely Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter nevéhez fűződik. A módosítás a nemzeti parkok igazgatóságaitól elvenné a vagyonkezelői jogokat és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utalná.

Ráadásul a korábban magánkézbe adott természetvédelmi területek kisajátításával az államhoz visszakerülő földek is az NFA kezelésébe kerülnének, így a nemzeti parkok szigorúbb szabályozásához képest enyhébb előírások szerint hirdethetik majd meg ezeket a területeket az új bérlőknek.

A jogszabály, "az állami földvagyon kezelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat ellen majd' 170 környezet és természetvédő civil szervezet és ellenzéki pártok is tiltakoztak. Rajtuk kívül az Alapvető Jogok Biztosának helyettese, a fideszes többségű Országos Környezetvédelmi Tanácsa is elutasította a törvénytervezetet. Évek óta arra sem volt példa, hogy az Országgyűlés fenntartható fejlődési bizottsága, a mezőgazdasági bizottság és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács szakmai egyeztető bizottsága is ellenezzen egy kormányzati elképzelést.

A zöld szervezetek, az ellenzéki pártok és a szakbizottságok hangsúlyozták, az NFA-nak nincsenek természetvédelmi tapasztalatai, s törvényjavaslat elfogadása veszélybe sodorhatja a hazai természeti értékeket.

A Párbeszéd Magyarországért a zöld szervezetekkel összhangban tiltakozik a törvényjavaslat elfogadása ellen, és felszólította a kormányt és Fazekas Sándort, vonja vissza a törvényjavaslatot. Azt is követelték, hogy minden országgyűlési képviselő, szavazzon nemmel a tervezetre. Ha a kormánypártok kedd reggel mégis elfogadják a javaslatot, alkotmánybírósági felülvizsgálatot fogunk kezdeményezni - írta Szabó Rebeka blogjában. A PM társelnöke szerint a törvényjavaslatnak az a célja, hogy a nemzeti parkok földjeit is "elherdálhassák" és kioszthassák a kormányközeli érdekcsoportoknak. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy az elképzelés mögött semmiféle szakmai indok nem áll, ráadásul sérti az alaptörvényt is.

Szerző

Lövöldözés a főiskolán: agyonlőtte az egyik alkalmazottat

Egy volt diák agyonlőtte hétfőn a Wayne Városi Főiskola egyik alkalmazottját az Észak-Karolina állambeli Goldsboróban.

A tanintézményt a rendőrség körbevette és kiüríttette. Az áldozat Ron Lane nyomdász volt, aki régóta állt a főiskola alkalmazásában. Gyilkosa a feltételezések szerint nem találomra választotta ki. A támadó fegyvere egy karabély volt. A tettes után kutyák és helikopterek bevetésével indult hajsza. A hatóságok egy Kenneth Stancil nevű, tetovált arcú fehér férfit keresnek.

Szerző

Húsvét alatt is folytatódott a vérontás Ukrajnában

Az ortodox húsvéti ünnepek alatt, azaz április 12-13-án sem csendesültek el a fegyverek Kelet-Ukrajnában. Az előző napon egy ukrán katona vesztette életét és hat sebesült meg a harcokban - közölte hétfőn Kijevben tartott sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes képviselője.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelő missziója szerint két területen erősödtek fel a harcok: a donyecki repülőtérnél, valamint a déli Mariupol kikötőváros közelében. Az EBESZ szerint mindkét fél használt olyan fegyvereket, amelyeket a minszki békemegállapodások értelmében ki kellett volna vonni a frontvonal térségéből - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

Olekszandr Motuzjanik kijelentette, hogy az oroszbarát szakadárok több alkalommal is vetettek be olyan nagy kaliberű fegyvereket, amelyeket a februári minszki megállapodásnak megfelelően ki kellett volna vonniuk a frontvonal térségéből. Szavai szerint kilenc alkalommal lőttek ukrán katonákra 120 milliméteres aknavetőkkel és nyolcszor 122 milliméteres tüzérségi fegyverekkel. 

Elmondta, hogy különösen feszült a helyzet a donyecki nemzetközi repülőtér környékén. A légi kikötő területéről január végén vonultak ki az ukrán katonák távolabbi állásokba, ahonnan viszont továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a területet, vagyis akadályozzák, hogy a szakadárok elfoglalják. A repteret több mint 240 napon át védték az ukrán katonák, akiket kitartásukért Ukrajnában "kiborgoknak" neveztek el. A szakadárok tüzérsége azonban olyan mértékben szétlőtte a repülőteret, hogy az elvesztette stratégiai jelentőségét, a lövedékek elől sem volt már benne fedezék, ezért a katonák parancsot kaptak elhagyására. 

Motuzjanik szerint a Donyeck városának északi részén lévő reptérhez közel eső, a kormányerők ellenőrzése alatti falvak, köztük Piszki és Avgyijivka térségében támadják a szakadárok a katonák állásait. Utóbbi településnél előző nap ostromot is indítottak a szakadárok, amit viszont a katonák visszavertek. Luhanszk megyében a szakadárok a megyeszékhelytől északra fekvő Trjohizbenka és Bahmutyivka favak közelében érte támadás az ukrán állásokat. 

A frontvonal déli részén, az Azovi-tenger partján, Mariupoltól mintegy 20 kilométerre keletre lévő Sirokine településen sem szüneteltek a tűzharcok. Az elnöki hivatal illetékese azt mondta, hogy a szakadárok nyolc alkalommal támadták a nemzeti gárdisták állásait harckocsikkal, gránát- és aknavetőkkel, valamint kézi lőfegyverekkel. Sirokinében az EBESZ helyszínen járt megfigyelői szerint mindkét szemben álló fél egységei a településen belül vannak, állásaik pedig veszélyesen közel egymáshoz.

Szerző