Előfizetés

Lombard ETO FC

Hazánkban a 16 csapatos, első osztályúnak nevezett labdarúgó bajnokság fenntartása sportszakmai megközelítésből és gazdasági szempontból egyaránt fölösleges. Minden futballt kedvelő ember tudja, hogy Magyarországon a nemzeti bajnokság első vonalában maximum 12-14 csapat működtetése lenne indokolt. Az ötvenes és hatvanas évek dicsőséges korszakában többnyire e két érték volt az irányadó. 1966-ban – amikor az angliai világbajnokságon a brazilokat is megverő magyar válogatott a legjobb nyolc között szerepelt, az egyaránt extraklasszis Albert, Farkas, Bene és Mészöly pedig csúcsformában volt, tehát a nagy sikerek idején – tizennégy klubcsapat játszott a honi első osztályban. További adalékként: 1966. augusztus 12. napján az FTC-Vasas rangadót 72 000 néző tekintette meg. Nem véletlenül.

A hírhedt pénzügyi botrány következtében elnök, tulajdonos és támogató nélkül maradt Győri ETO FC huszonötös keretében tizenegy játékos „nevenincs” külföldi. Napjainkban a Rába partján sincs minőségi labdarúgás, csupán unalmas labdatologatás. A nézők sem ragaszkodnak túlságosan a csapathoz, hiszen az április 6-i Győr - Kecskemét mérkőzésen 1000 szurkoló látogatott ki a stadionba. Jelzem, hogy a vendég Kecskemét kezdőcsapatában hét – nemzetközi szinten szintén nem jegyzett – külföldi fiatalember szaladgált a labdával és a labda körül. Ugyanebben a fordulóban a másik – jelenleg a kieső zónában tanyázó - zűrös „pénzügyes” csapat, a Lombard Pápa 420 néző előtt kapott három gólt a Hungária körúton. Ki tudja, hányadszor merül fel a kérdés: kiről és kinek szól ez a lélektelen és érdektelen „hungarofocizás”, amit hivatalos emberek hazánkban "első osztályú bajnokságnak", professzionális labdarúgásnak neveznek.

Mindez csak azért jutott eszembe, mert nagy meglepetéssel olvastam azt a 84/2015. (IV. 2.) számú Kormányrendeletet, amely a GYŐRI ETO FC Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. „csődeljárás alatt” és az ETO PARK Kft. „csődeljárás alatt” gazdasági társaságokat a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 65. §-a alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősített.

Jó lenne tudni, hogy a Kormány milyen indokkal kvalifikálta stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek a győri focicsapatot működtető korlátolt felelősségű társaságot és az ETO Park épületegyüttesét üzemeltető gazdasági társaságot. A hatályos csődtörvény alapján stratégiailag kiemelt jelentőségűnek minősíthető az a gazdálkodó szervezet, amelynek működése többek között nemzetbiztonsági, honvédelmi, rendvédelmi, energiabiztonsági, energiaellátási, iparbiztonsági, katasztrófavédelmi, vagy a lakosság alapvető közszolgáltatásokkal való ellátása szempontjából országos jelentőségűnek, vagy a lakosság távhőszolgáltatással vagy más közműszolgáltatással való ellátása szempontjából kiemelt vállalkozásnak tekinthető. Azok a cégek is ebbe a kategóriába kerülhetnek, amelyek nemzetgazdasági szempontból jelentős projekteket valósítanak meg, vagy amelyek a törvény által meghatározott országos közfeladatot látnak el.

Ilyen szempontok a harmatgyenge focicsapatot működtető kft. és a helyi kereskedelmi, szállodai-

és sportlétesítményt üzemeltető cég esetében szóba sem kerülhetnek, nemzetgazdasági szintű érdekről és értékről a legnagyobb jóindulattal sem beszélhetünk, a vagyonzárlathoz pedig nem volt szükség egyedi kormánydöntésre. Érthetetlen a „stratégiailag kiemelt jelentőségű” minősítés, annak ellenére az, hogy mindannyian tudjuk: a végrehajtó hatalom első embere, a kormányrendelet aláírója szenvedélyes focirajongó. De ez nem lehet magyarázat arra, hogy a kabinet indoklás nélkül különleges jogállást biztosítson a főszponzor nélkül maradt sportvállalkozásnak. A pénzügyi botrány kirobbanását követően az AUDI Hungária Motor Kft. a klubbal kötött együttműködési megállapodást azonnali hatállyal felmondta. „Hab a tortán”, hogy 2015. április 10-én (jegyzetem írásakor) az ETO hivatalos honlapján a játékosok még mindig Quaestor feliratú és AUDI karikákkal ékesített mezekben feszítettek.

Uraim, tényleg nem történt semmi? Ezek után már azt is el tudom képzelni, hogy hamarosan a pápai „aranylábúakat” foglalkoztató céget is gyámság alá vonja a Kormány, és mint nemzeti értéket megmenti a Lombard Pápa labdarúgó csapatát! Elszámoltatni kellene a focicsapatokat üzemeltető gazdasági társaságokat és nem elvtelenül menteni, védeni és pátyolgatni.

A szigorú felügyelet és átvilágítás azonnali haszonnal járna: egyrészt erkölcsi és gazdasági értelemben tiszta viszonyokat hozhatna a magyar labdarúgásba, másrészt – az irracionális pazarlás és átláthatatlan finanszírozási gyakorlatok megszüntetésével - szinte automatikusan és gyorsan 12-14 csapatosra szűkülne a honi élvonal. Az arculati szerződések keretében javadalmazott hazai és külföldi, hétről-hétre csak alibiző focisták kiszorulnának a csapatok kereteiből, és a megüresedett helyüket - jogtiszta alkalmazotti státuszban - tehetséges, ambiciózus és a labdarúgást hivatásnak tekintő fiatalok vehetnék át. A jól szabályozott és következetesen ellenőrzött gazdálkodás az igazi talentumok gondozásával és pályára léptetésével párosítva talán kiemelheti a magyarországi klubfutballt a mély gödörből. Haladéktalanul véget kell vetni a nagy pénz, kis foci hazai gyakorlatának, ellenkező esetben tovább zuhan a színvonal.

Szenvedélyes sportbarátként sem feledkezhetek meg a legfontosabbról: a becsapott kisbefektetők szomorú sorsáról. A kirobbant pénzügyi botránysorozat ártatlan áldozatairól, akiket természetesen teljesen hidegen hagy, hogy mi lesz a győri és a pápai fociklub sorsa. Igazuk is van. Sok tízezren vannak, jóval többen, mint a rendszeresen meccsre járó szurkolók és játékosok együttvéve. A meglopott embereket kell gyorsan kártalanítani és védett pozícióba helyezni, nem a labdarúgóklubokat üzemeltető gazdasági társaságokat és focistáikat. Ők rossz esetben alsóbb osztályban folytatják az ellenszenves labda- és pénztologatást. A kisemmizett veszteseknek viszont pillanatnyilag egyetlen lehetőségük van, nevezetesen az, hogy a fölöslegesen kiglancolt, üres stadionokban zavartalanul kiabálhatják: becsaptak, kiraboltak, cserbenhagytak!

Erkölcsi kötelesség

A meghatottságtól alig tudtam összeszedni a gondolataimat. Szombaton kiállt a nyilvánosság elé Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője, és azt mondta: „Erkölcsi kötelesség a Quaestor-ügy károsultjainak kártalanítása.” Végre rájött a kormány, hogy felelősség terheli a visszaélésekért, meg azért, hogy elhappolták a pénzt a kisbefektetők elől és gyorsan kikapták a kasszából a maguk milliárdjait? Vagy mert a Magyar Nemzeti Bank pöttyös hátsójú elnökének munkatársai nem végezték rendesen a munkájukat?

Nem, nem ezért. Kákosy Csaba és Bajnai Gordon miatt. Mert ők valamikor jóváhagyták a győri stadion hitelét. Meg Gyurcsány Ferenc és Gráf József miatt, akik anno az agrártárca pénzét is brókereknél helyezték el. Meg még azértabb: a Bajnai-kormány idején is üzleteltek a Quaestorral. A Fidesz-kormány ártatlan. Mit ártatlan? Áldozat! Még nem volt idejük kivenni a pénzt Tarsolyéktól, mert egyszóval sem említette soha - szotyolázás közben - a „főnöknek”, hogy gáz lesz, mentsék a menthetőt (meg őt magát is).

Valami más, nyomósabb oka lehet, hogy háborog Tuzson szóvivő erkölcsi érzéke. Nem szokott ő csak úgy ilyesmire hivatkozni. Erkölcsi késztetésből lépett volna ilyen gyorsan Rogán is? Aligha a kispénzű ügyfelek panaszai hatották meg a frakcióvezetőt. Inkább azok a haverok, akik krokodilkönnyet hullatva panaszolták el neki bebukott 10-20 millióikat.

Ha erről van szó, máris értem, mit jelent tuzsonul az „erkölcsi kötelesség”.

Nix

Tudnak önök Fideszül? Az utóbbi öt évben persze már megtanulhattak, de ha mégsem, mi segítünk. Itt van például az a kifejezés, amely 24 órán belül kétszer is elhangzott nem kisebb személyiség, mint a kedves vezető szájából: "nix ugribugri". Előbb pártja tapolcai jelöltje mellett kampányolva mondta, aztán tegnap reggel, kedvenc rádiójának nyilatkozva. Felületes szemlélő azt hihetné, az csak afféle jópofiság, különösebb tartalom nélkül, pedig nem. Nagyon is mélyértelmű közlés, benne van Orbán Viktor és a Fidesz kormányzásának lényege.

Először is azt jelenti, hogy őket semmi más nem érdekli, mint saját maguk. Tűzön-vízen keresztül viszik, amit kitaláltak, még ha nincs is kitalálva, csak halványan körvonalazódott. Vagyis további három évig hatalmon maradnak, mert a nép felhatalmazta rá őket, még akkor is, ha közben csak az irhájukat mentik és nem kormányoznak. Nagy ívben tesznek tehát például a közvélemény-kutatásokra, különben is, vannak nekik saját felméréseik és azok bizonyára nem azt mutatják, hogy fokozatosan veszítenek népszerűségükből. Ám, ha így lenne is, az sem osztana-szorozna, mert a programjukat végre akarják hajtani, amint azt a kedves vezető az idézett kifejezés kapcsán leszögezte. Pláne ez a cél, ha a program csak annyi, hogy nekik kell hatalmon maradniuk a következő választásig, és ha lehet, utána még jó sokáig.

Hiába dől rájuk a 2010 óta gondosan felépített rendszerük, ez nem ok arra sem, hogy egy kicsit visszavegyenek a magabiztosságból, vagy elgondolkodjanak az utóbbi időszak történésein. Nagyon jellegzetes, ami Orbán Viktor rádióinterjújából kiderült. Mindössze csak annyi, hogy a brókerbotrány tulajdonképpen az ő rendcsinálásuk eredménye. Azt akarták ugyanis, hogy a pénzügyi rendszert - amely 2010-ben romokban hevert - európaivá alakítsák. Először tehát rendet csináltak a bankoknál - amelyek ezt azóta is nyögik -, aztán következtek a takarékszövetkezetek, most pedig rátértek a pénzügyi befektetések világára. Vagyis elbánnak a remek autókkal furikázó és szőke nők társaságában megjelenő csalókkal. Csak úgy. Pontosabban úgy, hogy a nép - a választópolgárok, akiknek egy része károsult is - láthassa, mindent megtesznek értük. De legfőképpen saját magukért, mert érzik, hogy ez a botrány - még ha netán szándékosan robbantották is ki, ami azért elég kétséges - nem tesz jót nekik. És akkor még finoman fogalmaztunk, ismerve a közpénzek gondatlan kezelését és a folyamatos hazugságokat.

De a nix ugribugri azt is jelenti, hogy ne is tessék próbálkozni ennek a díszes társaságnak az idő előtti menesztésével. Ha netán a demokratikus ellenzéki pártok, vagy a folyamatos szerveződésben kimerülő civilek arra vetemednének, hogy helyettesíteni próbálnák ezt a rendszert. Ők vegyék tudomásul, hogy a hatalmon lévők folytatni kívánják az öt éve elkezdetteket. Amit a kedves vezető az interjúban sikertörténetnek nevezett. Arra viszont nem adott támpontot, hogy ez vajon a kormányzati propaganda része - aminek gyakran semmi köze a valósághoz -, avagy tényleg így gondolja. Még az utóbbi is elképzelhető. És csak alátámasztaná azt a mindinkább erősödő nézetet, hogy a miniszterelnöknek immár valóban komoly gondjai lehetnek a helyzet - és saját helyzete - értékelésével.

Az meg csak hab a tortán, hogy az interjúban, majd később egy alapkőletételen Orbán hangsúlyosan beszélt a jövő nemzedékéről. Hogy majd ők kijelölik az útjukat. Ami azt jelzi, hogy nagyon hosszú távra terveznek.

Pedig meg kellene fontolni, hogy itt is érvényes lehet az irányelv: nix ugribugri.