Előfizetés

Újabb videó a dél-karolinai incidensről

A fehér rendőr által később lelőtt fekete férfi North Charlestonban megpróbált elmenekülni a közlekedési rutinigazoltatás helyszínéről - derült ki a járőrautó videokamerájának felvételeiből, amelyeket csütörtökön hozott nyilvánosságra a dél-karolinai rendőrség.

A képsorok azonban nem adnak magyarázatot arra, hogy miért próbált meg elfutni az 50 éves Walter Scott, mint ahogy arra sem, hogy miért végzett vele a szombati incidens során a 33 éves Michael Slager rendőr.

A felvétel tanúsága szerint Slager azért szólította fel lehúzódásra a sötét színű Mercedest vezető Scottot, mert az autónak törött volt a féklámpája. A felvételt megtekintő és a CNN által megszólaltatott szakértők szerint a rendőr szabályszerűen járt el: odament a leállított gépkocsihoz, és elkérte a vezető iratait. (Az autóban egy egyelőre meg nem nevezett afroamerikai utas is tartózkodott, akit az incidens után megmotoztak és előállítottak.)

Scott közölte a rendőrrel, hogy még nem íratta át a nevére az autót, ezért nincs forgalmi engedélye és kötelező biztosítása. A rendőr ezután visszaült a járőrkocsiba, feltehetően azért, hogy a fedélzeti komputeren lefuttassa a gépjárművezető adatait.
Walter Scott egyszer kiszállt a Mercedesből, és láthatóan mondani akart valamit, de a rendőr felszólította, hogy üljön vissza az autóba. A férfi engedelmeskedett, de röviddel később ismét kinyitotta az ajtót és futni kezdett.
Azt, hogy mi történt az első pillanatokban, amikor Slager utolérte Scottot, már nem látta a kamera.

Egy másik, a médiát napokkal korábban megjárt amatőr felvételen az volt látható, hogy a későbbi áldozat megpróbált elfutni a rendőr mellől, és eközben egy tárgy - feltehetően egy sokkoló - a földre hullott. Slager anélkül, hogy megállásra vagy megadásra szólította volna fel, nyolcszor rálőtt a menekülőre. A rendőr megbilincselte a földön fekvő férfit, visszalépett tőle, majd mellé dobott egy tárgyat, amelyről a felvételen nem volt megállapítható, hogy micsoda.
A mobiltelefonos felvétel készítője, Feidin Santana az NBC tévének nyilatkozva csütörtökön elmondta, hogy a történtek után nem érzi magát biztonságban.

A négygyerekes, elvált Scott korábban háromszor is ült börtönben, mert nem fizette a gyerektartást. Rokonai szerint elképzelhető, hogy emiatt futott el az igazoltatás elől. Több kisebb közlekedési kihágása is volt, 1987-ben pedig testi sértés miatt folyt ellene eljárás.

Slagert 2013-ban feljelentette egy Mario Givens nevű fekete férfi, mert a rendőr sokkolót használt ellene az otthonában. Givens azt állította, hogy nála nem volt fegyver. Slagert akkor nem távolították el a rendőri testülettől, de most igen, és szerdán gyilkosság gyanújával vádat emeltek ellene. A North Charleston-i rendőrség most újból ki fogja vizsgálni a két évvel ezelőtti ügyet.

Miközben a mintegy 100 ezres North Charleston lakosságának csaknem a fele (47 százalék) fekete, a város 324 rendőre közül a márciusi adatok szerint 256 fehér (79 százalék), 60 fekete (18 százalék) és 8 latin-amerikai származású.
Michael Slagernek csütörtöktől új ügyvédje van. Az első jogi képviselője a Scott halálát bemutató videó nyilvánosságra kerülése után lemondott ügyfele képviseletéről. A rendőrnek augusztus 21-én kell majd megjelennie a bíróság előtt.
Az incidens helyszínén csütörtökön több tucatnyian emlékeztek meg az áldozatról és helyeztek el virágot. Walter Scottot szombaton a közeli Summerville-ben fogják eltemetni.

A dél-karolinai esetnek országos következményei lehetnek, mert az Egyesült Államokban az utóbbi hónapokban többször megtörtént, hogy fehér rendőrök indokolatlanul vagy vitatott körülmények között fegyvertelen feketék halálát okozták. A 18 éves Michael Brown tavalyi megölése Fergusonban Amerika-szerte erőszakos tiltakozásokat váltott ki.

Kapcsolódó
Életfogytiglant is kaphat az amerikai rendőr

Átutalta Athén az IMF hitelrészletét

Közös görög-orosz vegyesvállalatok létrehozásáról tárgyalt tegnap Alekszisz Ciprasz görög kormányfő orosz vendéglátóival. Az orosz cégeket egyebek mellett a thesszaloniki kikötő érdekelné, illetve bevásárolnák magukat a görög államvasutakba.

Reformokat akar látni Görögországtól Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke. Megfogalmazása szerint a görög miniszterelnök moszkvai látogatása aligha segíti az Athén és a hitelezők közötti tárgyalásokat. „Oroszország jelenleg nem lehet komoly tárgyalópartner Görögország számára” – hangoztatta Weber. Hozzátette, Athénnak végre eredményeket kell felmutatnia.

Martin Schulz az Európai Parlament elnöke a ZDF-ben ugyanakkor úgy foglalt állást, hogy Ciprasz Moszkvában nem tért el az Európai Unió által képviselt irányvonaltól. Ez pedig megnyugtatta őt – tette hozzá.

A Bundestag gazdasági bizottságának elnöke, a keresztényszocialista Peter Ramsauer ezzel szemben keményen bírálta a görög kormányfő moszkvai útját. „A pénzügyi hazárdjáték után most a külpolitikai nyomásgyakorlás következik” – jelentette ki a Passauer Neue Presse című lap csütörtöki kiadásában. Szerinte Ciprasz ezzel egy vörös vonalat lépett át. A CDU politikusa, Elmar Brok,az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, emlékeztetett arra, hogy Oroszország önmagában nem állíthatja vissza a korábbi életszínvonalat Görögországban.

A német bírálatokkal szemben a görög média pozitív hangnemben számolt be Ciprasz útjáról. Az Etnosz című lap internetes kiadásában „új fejezetről” tett említést a két állam kapcsolatában. A lap szerint a viszony „drámai javulása” európai körökben „felháborodást” váltott ki. A Ta Nea a látogatás stratégiai és geopolitikai jelentőségével foglalkozott, s azt állapította meg, hogy az orosz fővárosban „nehéz sakkjátszma kezdődött”. A lap szerint felértékelődhet Athén külpolitikai szerepe, amely „a Sziriza-kormány agresszívebb fellépésének köszönhető”.

A Kathimerini úgy fogalmazott, hogy Alekszisz Ciprasz moszkvai útja csak „egy sakkhúzása volt a sokk közül”. A lap utalt arra, hogy Janisz Dragaszakisz kormányfőhelyettes Pekingben járt, s Görögország az Egyesült Államokkal is intenzíven tárgyalt. (Washington kerek-perec ki is jelentette, nem kíván hitellel segíteni Görögországnak.)

A kedvező görögországi fogadtatás nem hatja meg Athén hitelezőit, akik már nagyon türelmetlenek a görögök nem túl együttműködő politikája miatt. A Helsingin Sanomat jelentése szerint a finn kormány már úgy véli, ha nem sikerül közös nevezőre jutni a reformokról, Athént ki kellene tessékelni az euróövezetből.

A görögök tegnap átutalták az IMF-nek esedékes újabb, 448 millió eurós hitelrészletet. Ugyanakkor az emberek továbbra is menekítik ki vagyonukat a pénzintézetekből. Az eltelt néhány hónapban 134,8 milliárd eurót vontak ki, március 30. és április 8. között 1,18 milliárdot. Ha ez az ütem folytatódik, nagyon hamar likviditási problémák jelentkeznek a pénzintézeteknél.

Fiát védi Zubeidat Carnajeva

Zubeidat Carnajeva, a szerdán 30 vádpontban bűnösnek talált bostoni robbantó, Dzsohar Carnajev anyja azt közölte, fia ártatlan és csak becsapták. „Isten áldjon mindenkit, akik segítették a fiam. Az amerikaiak a terroristák, ezt mindenki tudja” - írta egy közösségi oldalon

A 21 éves Carnajevet akár halálra is ítélhetik, erre 17 vádpont adhat alapot a 30-ból. Egy közvélemény-kutatás szerint a bostoniak többsége nem kívánja az elítélt halálát. A büntetés mértéke a következő tárgyalás során derül ki. A merénylet két éve, április 15-én történt a bostoni maraton során, melyet a csecsen származású amerikai állampolgár bátyjával, Tamerlannal együtt követett el. A házi készítésű robbanószerek detonációja során hárman meghaltak, 264-en megsebesültek. Tamerlan végül a támadás utáni hajsza során meghalt egy rendőrökkel folytatott tűzpárbajban.