Előfizetés

Vendégjárás Ferenc pápánál

Tomislav Nikolić szerb államfő április 17-én egynapos hivatalos látogatást tesz Vatikánban, és találkozik Ferenc pápával, a pápai állam fejével – erősítette meg a Tanjug hírügynökség kérdésére az államfői hivatal.

A vajma-info közlése szerint Nikolić találkozni fog Pietro Parolin bíborossal, a Vatikán államtitkárával, valamint Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikán külügyminiszterével is.

A hivatalos látogatás részeként Nikolić látogatást tesz majd a vatikáni apostoli könyvtárban is.

A közlés szerint a szerb államfő és Ferenc pápa a közös érdekű témákat vitatja meg, továbbá a koszovói helyzetről és más aktuális nemzetközi kérdésekről tárgyalnak majd.

Tomislav Nikolić szerb államfő vatikáni hivatalos látogatásának híre megerősítése annak, hogy az utóbbi években jók voltak a Szentszék és Szerbia kapcsolatai, nem adódtak megoldatlan kérdések, a kapcsolatok pedig felfelé ívelnek. Ellentétben az államközi viszonyokkal, a két egyház kapcsolata sokkalta érzékenyebb, és hosszú előtörténettel rendelkezik. Nikolić államfő egyébként 2013 márciusában részt vett Ferenc pápa beiktatásán. A milánói ediktum meghozatalának 1700. évfordulója kapcsán Nišben tartott rendezvények kapcsán azt közölték, hogy azokra minden keresztény egyház vezetőjét meghívták, így természetesen a pápát is, a látogatás azonban nem jött létre.

Védik a szerb katonák parádéját

Európában komoly feltűnést keltett, hogy a május 9-i moszkvai Győzelem napi katonai parádén a szerb hadsereg tagjai is felvonulnak. Ivica Dacic külügyminiszter azonban azt közölte, hogy ez a lépés nem befolyásolja hazája európai uniós törekvéseit, amint azokat a kötelezettségeit sem, amelyeket az általa ellátott EBESZ elnökség idejére vállalt. A szocialisták elnöke azt közölte, hogy a szerb katonák felvonulásáról szóló döntést Tomislav Nikolic köztársasági elnök hozta meg „az alkotmánnyal összhangban”. 

Dacic szerint ez „történelmi fontosságú esemény” Szerbia és az ország hadserege számára, ezért a katonaság „bárhol a világon” részt vehetne hasonló, a fasizmus győzelmét megünneplő megmozduláson. A szerb külügyminiszter közölte, „más országok is részt vesznek a moszkvai eseményen”, s Angela Merkel kancellár is virágokat helyez el a háborús emlékműnél.

A szerb diplomácia vezetője kifejtette, nem kaptak semmiféle arra utaló jelzést az uniós illetékesektől, hogy zavarná őket a szerb katonák felvonulása.

Menesztenék az egészségügyi minisztert

Április 15-ére hívta össze Peter Pellegrini szlovák házelnök a pozsonyi parlament rendkívüli ülését, amelyet az ellenzék kezdeményezett, Viliam Čislák egészségügyi miniszter leváltására – írt az Új Szó. 

Mint a pozsonyi magyar nyelvű napilap írta, leváltását a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, és Daniel Lipšic független képviselő (NOVA) kezdeményezte, de támogatták a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és Bugár Béla pártja, a Híd képviselői is.

Lipšic szerint Čislák fedezi elődje ügyeit. Ígérete ellenére sem változtatta meg a pöstyéni kórház igazgatótanácsának összetételét. Zuzana Čižmáriková, a minisztérium szóvivője szerint az ellenzéki politikusok nem akarják megismerni a valós helyzetet, inkább „színházi műsort” adnak elő.