Előfizetés

Bezárják a János kórházat?

A napokban olvastam a lapokban, hogy bezárják a János kórházat. Elképedtem. Az elképzelést átgondolatlan szakmai döntésnek tartom. Persze itt szakmaiságról szó sincsen, mert komoly szakember ilyen buta döntést nem hoz. Aki kitalálta ezt az örült ötletet, nem ismeri a főváros egészségügyi kórházi ellátását, nem ismeri a beteg-beutalási rendet és nem utolsó sorban nem ismeri a betegek igényeit.

A János kórház Buda legnagyobb regionális kórháza, 20 szakmás olyan kórház, amilyen nincsen másik a városban. Ha nem lenne János kórház ki látná el a traumatológiai betegeket? A kórház a hét 7 napján ad ügyeletet a baleseti betegeknek. A János kórházban van idegsebészeti osztály, közvetlenül a tramatologia mellett, ebben a régióban, de még Budán sincsen idegsebészeti ellátás. A kórházban van szemészet, urológia, fül-orr-gégészet, és minden úgynevezett kis szakmai osztály. Azt beszélik, hogy egy nagy budapesti kórházat fognak építeni, de még a helyét sem találták ki. Milyen pénzpazarlás egy új kórház építése, mikor itt vannak a budapesti kórházak?

A János kórház központi telephelyén már elkészült egy manuális blokk tervezete, melybe beköltözhetnének a pavilonokban lévő sebészeti osztályok és műtök. A tervek készen állnak, a helyet is kijelölték, már csak le kell porolni a térképeket és tervrajzokat. Ezt kell megvalósítani egy sokkal kisebb összegből, egy új kórház építése helyett. Miért nem kérdezik meg a szakembereket, mikor ilyen nagyságú egészségügyi létesítményt terveznek? Miért nem kérdezik meg a kórházigazgatókat? Miért nem kérdezik meg a betegeket? Nekik is lenne véleményük. Mikor a kormányban ilyen és ehhez hasonló döntések születnek szélesebb szakmai körben kéne véleményt kérni, hogy nagyot ne tévedjünk. Szívesen segítek én is.