Előfizetés

Megkéseltek két izraeli katonát

Megkéselt két izraeli katonát egy palesztin Ciszjordániában, Siló telepesfalu környékén szerda délelőtt. A biztonságiak lelőtték a támadót – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Az egyik, húszéves katona a nyakán súlyosan megsebesült, őt helikopterrel eszméletlen állapotban egy jeruzsálemi kórházba szállították, a másik katona csak könnyebb sérüléseket szenvedett, a mentők a helyszínen elsősegélyben részesítették.
Palesztin források szerint a támadót Mohamed Karakerának hívták, 29 éves volt, a szomszédos Szindzsíl palesztin falu lakosa. A ynetnek, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapjának értesülése szerint kábítószer-kereskedelemmel foglalkozott.
Az izraeli hadsereg házkutatást tartott a merénylő házában, és kihallgatták édesapját.

Előzőleg szerda éjjel az izraeli biztonságiak őrizetbe vettek és kihallgatásra vittek kilenc palesztint, akiket zavargásban való részvétellel, továbbá izraeli civilek és biztonságiak elleni terrorakciókkal vádolnak - írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

Négyen versenyben az Európa zöld fővárosa címért

Négy város esélyes az Európa zöld fővárosa címre 2017-ben. Karmenu Vella, az Európai Unió környezetvédelmi biztosa jelentette be, hogy a németországi Essen, a hollandiai s-Hertogenbosch, a szintén hollandiai Nijmegen, valamint a svédországi Umea verseng a címért, amelyet június 17-én Bristolban ítélnek oda. Idén a nagy-britanniai Bristol Európa zöld fővárosa.

Az Európai Unió évente kiválasztja azt a 100 ezer lakos feletti várost, amely élhető városi környezetet teremt, fenntartható növekedésre képes, élen jár a környezetvédelemben. Idén 12 város pályázott, a szempontok között a hatékony energiafelhasználást, a környezetkímélő helyi közlekedést, a természet és a biodiverzitás védelmét, a szennyvíztisztítás állapotát vizsgálja az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az uniós környezetvédelmi testületek, illetve a polgármesterek tanácsa képviselőiből álló döntőbizottság.

A díjat első alkalommal, 2010-ben Stockholm kapta, azóta Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Koppenhága nyerte el a zöld főváros címet. 2016-ban a szlovéniai Ljubjana követi Bristolt.

Az EBESZ megfigyelőire lőttek ukrán szakadárok

Kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok rálőttek az Európa Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőire a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól 20 kilométerre keletre lévő Sirokine településen - közölte szerdán a nemzetközi szervezet ukrajnai missziójának sajtószolgálata.

A közlemény szerint az incidens kedden történt. Az EBESZ-megfigyelők Sirokine északi részén haladtak keresztül a donyecki szeparatisták önkényesen kikiáltott "népköztársaságának" területe felé, amikor az úton - amelyet szakadár fegyveresek vontak ellenőrzésük alá - megállították a forgalmat. A megfigyelők kiszálltak járművükből, és gyalog elindultak a szakadárok útellenőrző pontja felé. Ekkor a szakadárok figyelmeztető lövéseket adtak le géppuskával és automatafegyverrel az egyik EBESZ-képviselő mellé jobbra és balra. A megfigyelők azonban nem álltak meg, hanem odamentek a poszthoz. Egy ideig tárgyaltak a szakadárokkal, akik végül átengedték őket, így a misszió folytathatta útját a szakadárok megszállása alatt álló Novoazovszk városába, onnan pedig az ukrán-orosz államhatár felé.

Hasonló incidensek történtek tavaly novemberben Donyeck környékén EBESZ-megfigyelőkkel. Egyszer rakétagránáttal és légvédelmi fegyverekkel vették a az ukrán katonák kíséretében közlekedő megfigyelők járművét tűz alá két ukrán ellenőrzőpont között, egy másik esetben pedig egy ismeretlen egyenruhás fegyveres két lövést adott le EBESZ-megfigyelők gépkocsija felé. A misszió tagjai közül egyik esetben sem sérült meg senki.

Sirokine településen a tűszünet ellenére folyamatosak a szakadár támadások az ukrán állások ellen. A település java része jelenleg még ukrán ellenőrzés alatt áll, de Kijev szerint a szakadárok már több kísérletet is tettek elfoglalására. Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet katonai szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az ukrán katonák egyelőre sikeresen verik vissza a szakadár támadásokat, és tartják állásaikat.

Az EBESZ ukrajnai missziója korábban már panaszba tette, hogy tagjait nem engedik be a donyecki szakadárok az általuk ellenőrzött területre. Ertugrul Apakan, misszió vezetője február 20-án Bécsben, a szervezet éves közgyűlésén fejezte ki "mélységes aggodalmát és csalódottságát" amiatt, hogy nem engedték be munkatársait a kelet-ukrajnai, önhatalmúlag kikiáltott "donyecki népköztársaság" területére.