Előfizetés

Videó leplezte le a fehér rendőrt

Észak-Karolinában gyilkossággal vádolnak egy fehér rendőrt, miután előkerült egy videófelvétel, amelyen az látszik, hogy lelőtt egy menekülő fekete férfit. Michael Slagert állami nyomozók vették őrizetbe, miután megnézték a mobiltelefonnal készült felvételt. Az ügyben a washingtoni igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indít. 

A 33 éves rendőr az afrikai-amerikai férfi lelövése után azt vallotta, az életét féltette, és önvédelemből használt fegyvert. A videón ugyanakkor látszik, hogy nyolc lövést adott le hátulról a menekülő feketére, majd a már földön fekvő férfi ellen a sokkolóját is használta. Korábban azt állította, hogy a férfi elvette a sokkolóját egy ellenőrző pontnál.

Az áldozatot, az 50 éves Walter Lamer Scottot már többször bevitte a rendőrség, mert nem fizette rendesen a családi pótlékot, valószínűleg ezért menekült a rendőr elől. Ezt a lelőtt férfi bátyja, Anthony mondta újságíróknak.
Keith Summey, Charleston polgármestere elismerte, hogy előzőleg rossz döntést hoztak.

Az Egyesült Államokban évente százakat lőnek le a rendőrök, de csak néhány esetben indul ellenük eljárás. Az áldozatok többsége afrikai-amerikai. Tavaly augusztusban a Missouri állambeli Fergusonban zavargások robbantak ki, miután egy fehér rendőr lelőtte a 18 éves fegyvertelen fekete Michael Brownt. Darren Wilson rendőrtisztet egy nagyesküdtszék felmentette, s az igazságügyi minisztérium sem emelt ellene vádat.

Összeesküvéssel vádolják a polgármestert

Másfél hónappal letartóztatása után Venezuelában hivatalosan is vádat emeltek a főváros polgármestere, Antonio Ledezma ellen. 

Az ellenzéki politikust azzal vádolják, hogy a baloldali populista kormányzat ellen szervezkedő csoportokat támogatott. Jösé Luis Orta főügyész szerint a polgármester puccsra készült, összeesküvést szervezett.

Ledezmát 2009-ben választották meg Caracas polgármesterévé, s 2013-ban újraválasztották. Idén februárban álarcos kommandósok rohanták meg az irodájában és elhurcolták. Caracas mellett, a Ramo Verde katonai börtönben tartják fogva.

Ugyanott raboskodik Leopoldo López ellenzéki vezető, aki ellen 2014 februárjában kormányellenes tüntetés miatt adtak ki körözést, López önként adta fel magát a rendőrségen, azóta ül rács mögött bírósági ítélet nélkül.

András herceg megússza

Egy amerikai bíró úgy döntött, nem megalapozottak az András yorki herceg elleni vádak, hogy szexuális kapcsolatot létesített egy 17 éves lánnyal. Az eset állítólag még 2001-ben történt, a nő, bizonyos Virginia Roberts tavaly vádolta meg a brit királyi család tagját, II. Erzsébet középső fiát.

András herceg jó barátságban volt egy amerikai vállalkozóval, a milliárdos Jeffrey Epsteinnel, aki 2008-ban bűnösnek vallotta magát amiatt, hogy fiatalkorú prostituáltak részvételével szervezett szexpartikat tehetős embereknek. Epstein vádalkut kötött a hatóságokkal, s így csak másfél év börtönt szabtak ki rá. Amikor Epsteint elítélték, számos befolyásos barátja megszakította vele a kapcsolatot, András herceg azonban nem. Egy amerikai honlap korábban részleteket közölt Virginia Roberts állítólagos naplójából, amelyben azt állította, Epstein hívta meg őt egy hat hetes utazásra, s közben többször is szexre kényszerítették a brit királyi család tagjával.

Kenneth Marra floridai kerületi bíró most úgy döntött, hogy Roberts nem csatlakozhat az Epstein elleni perhez, s zárolták az András herceg „kalandjára” vonatkozó valamennyi dokumentumot. A Buckingham-palota kategorikusan cáfolta, hogy András hercegnek szexuális kapcsolata lett volna az akkor kiskorú nővel. „Az állítások minden alapot nélkülöznek” – tagadta nyilvános közleményben a brit királyi család. András herceg egyébként 1996-ban elvált Sarah Fergussontól, házasságukból két lányuk született, Beatrice és Eugenie hercegnő. A yorki hercegnek sok más mellett a szexbotrány miatt kellett feladnia hivatalos megbízatását a brit kormány kereskedelmi képviselőjeként.