Közzéteszik a ruandai mészárlás dokumentumait

Bő húsz esztendő elmúltával a francia kormányzat úgy döntött, hogy közzéteszi a ruandai népirtással kapcsolatos dokumentumokat. 

1994-ben a közép-kelet-afrikai államban – ahol már jó ideje polgárháború pusztított a hutu és a tutszi törzsek között – szabályos mészárlás kezdődött, s a becslések szerint mintegy három hónap leforgása alatt csaknem egymillió embert gyilkoltak le.

A térségben gyarmattartó múltja miatt hagyományosan jelentős politikai befolyással rendelkező Franciaország korábban a ruandai kormány szövetségese volt, ám következetesen tagadta, hogy bármilyen, akár kiképzések révén közvetett szerepe lett volna a hutu milíciák megerősödésében. Párizs ennek ellenére rendelkezhet olyan dokumentumokkal, amelyek hozzásegíthetnek a tragédia hátterének megértéséhez. Az Elysée-palota most a Ruandával kapcsolatos, 1990-95 közötti iratok titkosításának megszüntetése mellett döntött, beleértve a diplomáciai, katonai és politikai jellegű anyagokat, melyek nem csak szakértők és kutatók számára, hanem a hajdani áldozatok emlékét ápoló szervezetek számára is hozzáférhetők lesznek.

Szerző

Szmolenszki katasztrófa: új információk

A lengyelek többsége támogatná, hogy a 2010-es szmolenszki repülőgép-katasztrófa áldozatai tiszteletére emlékművet állítsanak fel Varsóban. 

Egy friss felmérés szerint a megkérdezettek 61 százaléka egyetértene a tervvel, 30 százalék ugyanakkor ellenezné, míg 9 százalék nem nyilvánított véleményt. Pénteken lesz az ötödik évfordulója a repülőgép-szerencsétlenségnek, amelyben Lech Kaczynski lengyel köztársasági elnök és felesége, a varsói kormány és a hadseregvezetés számos tagja életét veszítette. A lengyel kormánygép a katyni mészárlás évfordulója alkalmából tervezett megemlékezésre indult az oroszországi Szmolenszkbe.

Egyébként tegnap új információkat tettek közzé a tragédiával kapcsolatosan, miután a kormánygép pilótafülkéjében elhangzott, s a repülő fekete doboza által megőrzött párbeszéd további 30 százalékát sikerült megfejteni. A hangfelvétel átiratából kiderült, hogy a gép lezuhanása előtt húsz perccel a pilóta legalább hétszer kénytelen volt figyelmeztetni valakit, aki vagy a pilótafülkében vagy az előterében tartózkodott, s erősen káromkodott. Az illető alkoholos állapotban lehetett, s magasabb rangjával visszaélve utasította a pilótákat, hogy a nagy köd, a kedvezőtlen időjárás ellenére kíséreljék meg a leszállást a szmolenszki repülőtéren. A TU-154-es túl alacsonyan közelítette meg a repülőteret, fáknak ütközött, s 200 méterre a kifutópályától egy erdőre zuhant. A tragédiát senki nem élte túl, a fedélzeten tartózkodó 96 személy életét veszítette. A tényeket figyelmen kívül hagyva Lengyelországban azóta is számos összeesküvés-elmélet kering a balesettel kapcsolatosan.

Szerző

John McCain nem megy nyugdíjba

Publikálás dátuma
2015.04.08. 10:11
FOTÓ: Getty Images, Johannes Simon
Újra harcba száll szenátusi posztjáért John McCain. A veterán amerikai politikus, aki 2008-ban a Republikánus Párt elnökjelöltjeként Barack Obamával szemben maradt alul a Fehér Házért folytatott csatában, jövőre ismét jelölteti magát Arizonában. 

McCain, aki 2016-ban már 80 éves lesz, úgy érzi, még mindig jó formában van, s még rengeteg dolgot el kell intéznie a szenátusban. McCain az AP hírügynökségnek elmondta, hogy változatlanul átlag 16 órás munkanapokat tart, s úgy érzi, sokat tett Arizonáért és az Egyesült Államokért egyaránt. Szenátusi kampányában Arizona fő problémáira, így a krónikus aszályra koncentrál majd – nyilatkozta, hozzátéve, hogy mindent meg akar tenni a két háborúból hazatért veteránok segítéséért is.

McCain maga is hadifogoly volt a vietnami háború idején, fogvatartói megkínozták, s bár admirális apja kedvéért szabadon engedték volna, ő nem fogadta el a kedvezményt. Glenn Hamer, az Arizonai Kereskedelmi Kamara elnöke szerint McCain szenátort nagy többséggel újra fogják választani. Mivel a tavaly novemberi időközi voksoláson a szenátusban a republikánusok kerültek többségbe, McCain máris fontos posztot kapott: a fegyveres erők bizottságának elnökeként komoly befolyása van az Obama-adminisztráció védelmi kérdésekben hozott döntéseire.

Szerző