Előfizetés

Halálra ítélt Etele úti jó barátok

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:12
Korábban a fasor védett zöldfelületnek minősült, de miután a villamosprojekt kiemelt állami beruházássá vált, a védettség megszű
Már csak az Etele úti szakaszt kell megépíteni, és az 1-es villamos eljut Kelenföldre. A projekt több száz, öreg fa kivágását követeli - mindez viszont a helyi lakosság érdekeibe ütközik, amit a városvezetés figyelmen kívül hagy. Bár a villamos már a kapukat döngeti, a civilek elszántak: összefogtak a fák, és ezzel saját nyugalmuk, egészségük megvédéséért.

Zakatol a villamos, hullanak a fák. A BKK színes plakátokon hirdeti: az 1-es villamos immáron Újbudán is jár, egészen a Fehérvári út-Etele út kereszteződéséig - mindezt a városvezetés nagy sikerként könyveli el, hiszen a villamosvonal meghosszabbítása a Kelenföldre álmodott majdani intermodális csomópontig szerintük nem csupán az egyes kerületek, de egész Budapest érdeke, büszkesége.

Összességében a projekt akár támogatandó is lehetne, ám egy apró tényezőről még a döntéshozóknak sem lenne szabad megfeledkezniük: a vonal kiépítése jelentős zöldfelület veszteséggel jár, amit a közvetlenül érintett lakosok nem néznek jó szemmel. Ahogy a várhatóan növekvő zajterhelést sem. A Hengermalom úton már letarolták a fákat, most már csak az Etele úti szakasz lombjai vannak hátra. Igaz, Vitézy Dávid ex-BKK vezértől egy tavalyi, a témában tartott eddig egyetlen lakossági fórumon megtudhattuk: a közösség érdekében áldozatokat kell hozni - azt már nem tette hozzá, hogy ezt az áldozatot az épülő nyomvonal közvetlen közelében élő több ezer családnak kell majd meghoznia.

Ahogy az tavaly áprilisban ismertté vált, az új villamospálya utolsó szakaszát az Etele út mintegy kétszáz, 30-40 éves fából álló középső fasorának helyén szeretnék kivitelezni. A tervekre valamennyi hatóság - így például a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség is - rábólintott, mondván, a rombolásnak "nincs jelentős környezeti hatása". Érdekes, hogy korábban az Etele úti fasor védett zöldfelületnek minősült, ám a villamosprojekt 2012-ben "nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé" vált, ezzel pedig a fák védettsége is megszűnt. A fakivágás engedélyezésére tavaly a VIII. kerület szakhatóságát jelölte ki a Fővárosi Kormányhivatal, a határozat a múlt héten született meg: zöröghetnek a láncfűrészek, vághatják a fákat.

Ahogy arról a Népszava is beszámolt, az Etele úti fák kiirtása ellen korábban több civil környezetvédő szervezet is szót emelt. A Levegő Munkacsoport, a Védegylet, valamint a Magyar Közlekedési Klub levélben fordult a BKK vezetéséhez, szerintük ugyanis el lehetne kerülni a famészárlást, és a villamospályát is meg lehetne építeni úgy, hogy a villamosok az Etele út két szélén haladnának. A zöldek alternatív megoldása azonban nem jelent túl nagy vigaszt a helyi lakosok nagy részének, hiszen ha a villamosok közelebb kerülnének a lakásokhoz, nagyobb mértékben nőne a zajterhelés.

Az Etele úti lakók ezért saját mozgalmat alapítottak Összefogás Zöldfelületeink Védelmében néven, s időt és energiát nem kímélve azon nyomban munkához is láttak: bekopogtattak szinte minden, az Etele úton élő családhoz, és megkérdezték a lakók véleményét. Az eredmények szerint a megkérdezettek 70 százaléka ellenzi a villamos megépítését. Sokan elfogadhatatlannak tartják, hogy lekopaszítsák a területet, és legalább ugyanennyien tartanak a növekvő forgalomtól és zajtól. Mások szerint az 1-es villamos kivezetése Kelenföldre a 4-es metró üzembe helyezésével - ami ráadásul még ma sem működik teljes kihasználtsággal - teljesen felesleges is.

Igaz, a BKK a tavalyi fórumon igyekezett eloszlatni a félelmeket: a halálra ítélt, több évtizedet megélt fákat majd friss csemetékkel pótolják, a modern, a közlekedési szuper-vállalat saját vizsgálata szerint pedig a füvesített és gumis sínpályáknak köszönhetően nem növekedni, hanem egyenesen csökkenni fog a környék zajterhelése a növényzet gyérítése és a villamos megjelenése után. Fontos megemlíteni, hogy ugyanezt ígérték korábban a Szerémi úti lakosoknak is, ahol már dübörög a villamos.

Pontosabban szólva nyikorog, a velvet.hu beszámolója szerint az 1-es éles kanyarban fordul rá a Hengermalom útra, s még a modern gumírozott pálya ellenére is felvisít. Sokan hetek óta erre a zajra ébrednek, hajnali négy órakor. A BKK a tőle megszokott módon ígérget: ha majd jönnek az új spanyol CAF-szerelvények, minden szép és jó lesz.

Az Etele úti civilek - az összefogáshoz tavaly egy kertészmérnök szakértő is csatlakozott - valamennyi döntéshozóval felvették a kapcsolatot; Vitézy Dávid mellett levélben keresték Tarlós István főpolgármestert, Simicskó István Újbuda országgyűlési képviselőjét, Takács Viktor kerületi főépítészt is. Ha kaptak is választ, az a lakosok szerint "langymelegnek volt mondható", a BKK-nak küldött részletes, szakértő bevonásával készült javaslataikat lesöpörték az asztalról.

A politikai hatalom cinikus viselkedése a választópolgárok felé nem ebben az esetben nyilvánul meg először; az Etele úti "kisemberek" azonban továbbra is elszántak. Különösen most, hogy a "sárga rém" már a küszöbön vicsorog. - Ezeket a fákat még apáink gondozták, locsolták - mondta az összefogás egyik szervezője -, számunkra ők a jóbarátaink. Minden erőnkkel azon leszünk, hogy megvédjük őket.

Quaestor-tűz a kabinetre

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:11
Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes: „hecckampány” a Fidesz szerint FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Össztüzet zúdítottak a kormányra Quaestor-ügyben tegnap a szocialisták. Az MSZP-frakció az Országgyűlésben a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását, illetve Szijjártó Péter és Fazekas Sándor lemondását sürgette, mert véleményük szerint a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a földművelésügyi miniszter politikailag már megbukott. A Fidesz ezúttal is megpróbálta a szocialistákra hárítani a brókerbotrányt, ám vállalkozásuk most sem járt sikerrel.

Hecckampánynak nevezték a fideszesek, hogy tegnap kizárólag a Quaestor-botrányt firtatták a szocialista képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes már napirend előtt azt ecsetelte, hogy az ügy "csepp a tengerben", "részben az egész", sőt, a kormányzás "esszenciája" és a kabinetet Quaestor-kormányként emlegette. Az MSZP-s politikus a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását sürgette és elmondta, ha mindez a szocialista kormányok alatt történt volna, akkor "a Jobbik és a Fidesz összefogásával már lángolna Budapest". Harangozó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek le kéne mondania, politikailag ugyanis már mindketten megbuktak. A kérdés az, hogy jogilag mikor vonják felelősségre őket. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint biztos nyelvbotlás volt, hogy az ellenzéki képviselő a Buda-Cash ügyfeleiért nem aggódik. Azt kérdezte, miért csak a Quaestor 31 ezer ügyfeléért aggódik, talán csak nem azért, mert a Buda-Cash-ügy ezer szálon köthető a MSZP-hez?

Tóth Csaba szerint kormányzati stratégia kezd kibontakozni Quaestor-ügyben. Egy hónap telt el, de még mindig nem tudják megmondani, hogy hány minisztérium érintett, és azt sem, hogy miért érte ez meg Magyarországnak? Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, részesültek-e miniszterek jutalékban a brókerügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre visszakérdezett: "miért kellett 2002 és 2010 között a Quaestornak állami pénzt adni, állami pénzt rábízni"?

Burány Sándor azt kérdezte: hogyan kerülhetett tízmilliárdos közpénz a Quasterhoz? Lázár közölte, csodálkozik azon, hogy a Buda-Cashről egy szó sem esik, nyilvánvalóan nem azért, "mert a szocialisták ott jó kapcsolatokkal rendelkeznek". Amikor a miniszter ezt elmondta, sejteni lehetett, hogy a kormány érdemben nem akar válaszolni a brókerbotránnyal kapcsolatos, számukra kínos kérdésekre. Így egyebek mellett arra, miről kellett tárgyalni Tarsoly Csabával, ki és miért adott parlamenti belépőt a Quaestor-vezérnek, illetve mit tartalmazott a brókerüggyel összefüggésben készült nemzetgazdasági minisztériumi jelentés. Az viszont Magyar Levente államtitkár egyik válaszából kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kamatveszteséget szenvedett el, ami azonban a töredéke az MSZP által a Quaestor-ügyben emlegetett 300 millió forint közpénzveszteségnek.

Magyarország mocsara

A magyar közvélemény hetek óta az Orbán-kormánnyal és különösen a budapesti külügyminisztériummal szoros kapcsolatban állt Quaestor csődjével foglalkozik – írta „Magyarország mocsara” című tegnap, az osztrák Der Standard liberális napilapban megjelent cikkében Paul Lendvai, Ausztriában élő magyar publicista. Emlékeztet arra, becslések szerint 100 ezer betétes és befektető érintett. A cég félmilliárd euró értékben adott ki fiktív kötvényeket. Tőzsdei szakértőket már az is megdöbbentette, hogy a jegybank engedélyezte teljesen irreális, 6,5-7 százalékos kamat mellett 200 millió eurónyi kötvény kibocsátását.

Mint Lendvai írta, alig telik el nap, hogy ne látna napvilágot hír a pénzügyi felügyelet és az érintett minisztériumok kudarcáról, egymásnak ellentmondó hírek olvashatóak a kormányfő közbelépéséről, aki arra intette a kormányzati illetékeseket, vegyék ki pénzüket a Quaestorból. Orbán Viktor talán legnagyobb bizalmasa, Mészáros Lőrinc is belebonyolódott a cég moszkvai üzleteibe.

Másik fronton is dúl a harc, méghozzá Orbán volt iskolatársa, Simicska Lajos és cégei, illetve az általa fémjelzett médiumok ellen. A helyébe Mészáros Lőrinc és a feltörekvő fiatal üzletember, Orbán veje, Tiborcz István építőipari érdekeltsége lép. Paul Lendvai a Lengyel Lászlóval a Népszavában megjelent interjúra is utalt, a gazdasági szakértő és publicista elmondta: a Quaestor bedőlése idézheti elő az Orbán-rezsim kivégzését. Ugyanakkor nem lehet a kormány gyors bukására számítani, mert a Fideszből kiábrándultak nem a megosztott ellenzéknél kötnek ki. Mint Lendvai írta, a baloldal vezetése igen gyenge, már kétszer elsüllyedt saját korrupciós mocsarában.

Quaestor-tűz a kabinetre

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.08. 07:11
Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes: „hecckampány” a Fidesz szerint FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Össztüzet zúdítottak a kormányra Quaestor-ügyben tegnap a szocialisták. Az MSZP-frakció az Országgyűlésben a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását, illetve Szijjártó Péter és Fazekas Sándor lemondását sürgette, mert véleményük szerint a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a földművelésügyi miniszter politikailag már megbukott. A Fidesz ezúttal is megpróbálta a szocialistákra hárítani a brókerbotrányt, ám vállalkozásuk most sem járt sikerrel.

Hecckampánynak nevezték a fideszesek, hogy tegnap kizárólag a Quaestor-botrányt firtatták a szocialista képviselők a parlamentben. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes már napirend előtt azt ecsetelte, hogy az ügy "csepp a tengerben", "részben az egész", sőt, a kormányzás "esszenciája" és a kabinetet Quaestor-kormányként emlegette. Az MSZP-s politikus a kárt szenvedett ügyfelek azonnali kártalanítását sürgette és elmondta, ha mindez a szocialista kormányok alatt történt volna, akkor "a Jobbik és a Fidesz összefogásával már lángolna Budapest". Harangozó szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, illetve Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek le kéne mondania, politikailag ugyanis már mindketten megbuktak. A kérdés az, hogy jogilag mikor vonják felelősségre őket. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint biztos nyelvbotlás volt, hogy az ellenzéki képviselő a Buda-Cash ügyfeleiért nem aggódik. Azt kérdezte, miért csak a Quaestor 31 ezer ügyfeléért aggódik, talán csak nem azért, mert a Buda-Cash-ügy ezer szálon köthető a MSZP-hez?

Tóth Csaba szerint kormányzati stratégia kezd kibontakozni Quaestor-ügyben. Egy hónap telt el, de még mindig nem tudják megmondani, hogy hány minisztérium érintett, és azt sem, hogy miért érte ez meg Magyarországnak? Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, részesültek-e miniszterek jutalékban a brókerügyben. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erre visszakérdezett: "miért kellett 2002 és 2010 között a Quaestornak állami pénzt adni, állami pénzt rábízni"?

Burány Sándor azt kérdezte: hogyan kerülhetett tízmilliárdos közpénz a Quasterhoz? Lázár közölte, csodálkozik azon, hogy a Buda-Cashről egy szó sem esik, nyilvánvalóan nem azért, "mert a szocialisták ott jó kapcsolatokkal rendelkeznek". Amikor a miniszter ezt elmondta, sejteni lehetett, hogy a kormány érdemben nem akar válaszolni a brókerbotránnyal kapcsolatos, számukra kínos kérdésekre. Így egyebek mellett arra, miről kellett tárgyalni Tarsoly Csabával, ki és miért adott parlamenti belépőt a Quaestor-vezérnek, illetve mit tartalmazott a brókerüggyel összefüggésben készült nemzetgazdasági minisztériumi jelentés. Az viszont Magyar Levente államtitkár egyik válaszából kiderült, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium kamatveszteséget szenvedett el, ami azonban a töredéke az MSZP által a Quaestor-ügyben emlegetett 300 millió forint közpénzveszteségnek.

Magyarország mocsara

A magyar közvélemény hetek óta az Orbán-kormánnyal és különösen a budapesti külügyminisztériummal szoros kapcsolatban állt Quaestor csődjével foglalkozik – írta „Magyarország mocsara” című tegnap, az osztrák Der Standard liberális napilapban megjelent cikkében Paul Lendvai, Ausztriában élő magyar publicista. Emlékeztet arra, becslések szerint 100 ezer betétes és befektető érintett. A cég félmilliárd euró értékben adott ki fiktív kötvényeket. Tőzsdei szakértőket már az is megdöbbentette, hogy a jegybank engedélyezte teljesen irreális, 6,5-7 százalékos kamat mellett 200 millió eurónyi kötvény kibocsátását.

Mint Lendvai írta, alig telik el nap, hogy ne látna napvilágot hír a pénzügyi felügyelet és az érintett minisztériumok kudarcáról, egymásnak ellentmondó hírek olvashatóak a kormányfő közbelépéséről, aki arra intette a kormányzati illetékeseket, vegyék ki pénzüket a Quaestorból. Orbán Viktor talán legnagyobb bizalmasa, Mészáros Lőrinc is belebonyolódott a cég moszkvai üzleteibe.

Másik fronton is dúl a harc, méghozzá Orbán volt iskolatársa, Simicska Lajos és cégei, illetve az általa fémjelzett médiumok ellen. A helyébe Mészáros Lőrinc és a feltörekvő fiatal üzletember, Orbán veje, Tiborcz István építőipari érdekeltsége lép. Paul Lendvai a Lengyel Lászlóval a Népszavában megjelent interjúra is utalt, a gazdasági szakértő és publicista elmondta: a Quaestor bedőlése idézheti elő az Orbán-rezsim kivégzését. Ugyanakkor nem lehet a kormány gyors bukására számítani, mert a Fideszből kiábrándultak nem a megosztott ellenzéknél kötnek ki. Mint Lendvai írta, a baloldal vezetése igen gyenge, már kétszer elsüllyedt saját korrupciós mocsarában.