Előfizetés

Szocpol helyett CSOK

Az eddigi lakásépítési hozzájárulás - közkeletű nevén a szocpol - 2011-es visszaállítása nem hozott érdemi fellendülést a lakáspiacon. A tervekben kalkulált évi négyezer család helyett az első két évben csak alig több mint ezer igénylő élt a lehetőséggel. Ezért a kormány július 1-től visszaállítja az új, a használt lakások vásárlásához és a meglévők bővítéséhez is felvehető állami támogatást, most éppen Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) néven.

Július 1-től visszaállítja a kormány az új, a használt lakások vásárlásához és a meglévők bővítéséhez is felvehető állami támogatást, most éppen Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) néven. A lépést egyrészt az új lakások építésének visszaesése indokolja, másrészt az, hogy az új lakások vásárlása vagy építése esetén felvehető lakásépítési hozzájárulás - eddigi közkeletű nevén a szocpol - 2011-es visszaállítása nem hozott érdemi fellendülést a lakáspiacon. A tervekben kalkulált évi négyezer család helyett az első két évben csak alig több mint ezer igénylő élt a lehetőséggel.

Idén nyártól a legfeljebb 350 ezer forintos négyzetméterárú, legalább komfortos használt lakás vásárlásához, továbbá a meglévő használt lakás bővítéséhez is jár a támogatás. Jó tudni, hogy az ingatlan minél nagyobb energetikai besorolással rendelkezik, annál több pénzt lehet igényelni.

A kormány honlapján már olvasható rendelet szerint minimum félmillió, maximum 3 millió 250 ezer forintot igényelhetnek a házastársak, élettársak, de akár az egyedül élők is. A még csak ,,tervezett" két gyereket csak 40 év alatti házaspároknál lehet figyelembe venni és négy, illetve nyolc éven belül meg is kell születniük, különben a támogatást vissza kell fizetni. Gyermeknek számít a magzat a terhesség 24. hetét követően, a 16. életévét be nem töltött eltartott, valamint a nappali tagozaton továbbtanuló fiatal is egészen 25 éves koráig.

A megvásárolni kívánt ingatlanok értékét településenként is szabályozza a rendelet: Budapesten 35 millió a felső határ, de az ország keleti felében lévő kistelepüléseken csak 16 milliós vételárig számíthatnak állami támogatásra az igénylők. Nem lehet köztartozásuk, egyiküknek legalább fél éve biztosítottnak kell lennie, a beköltözés után pedig be kell mutatni a családtagok lakcímkártyáit, a lakásra az állam tíz éves jelzálogjogot jegyez be.

A támogatás bevezetésével az ingatlanpiac fellendülését várja a kormány. Fürész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a kormanyhivatal.hu portálnak elmondta: idén 5-6 ezer család jelentkezésével számolva 4 milliárd forintot különített el a kabinet a programra, jövőre pedig tízmilliárdot terveznek. A kérelmet azokhoz a pénzintézetekhez lehet benyújtani, amelyek erre szerződést kötöttek az Államkincstárral, de lapinformációk szerint a bankok közül többen visszaléptek a lehetőségtől – vélhetően épp az érdeklődés utóbbi években tapasztalt hiánya miatt.

Nem valószínű, hogy a használt lakás vásárlására is igénybe vehető, vissza nem térítendő állami támogatás jelentős változást hozna a piacon – írja legfrissebb elemzésében az Otthon Centrum. A kedvezmény igénylésének feltételei szerintük elég lazák, de így is igazán csak a kistelepüléseken élénkítheti a keresletet. Mint kifejtik: a vidéki településeken, főleg a kistelepüléseken a relatíve alacsony négyzetméterárak miatt a támogatás a teljes vételár nagyobb részét teszi ki.

Mélyponton a lakásépítés

A két évvel ezelőtti mélyponthoz képest tavaly kicsit több, de a KSH adatai szerint még így is csak 8358 új lakás épült hazánkban, szemben a 2009-ben átadott 33 ezerrel. A Habitat for Humanity Magyarország a lakhatási szegénységről készített 2014-es éves jelentése ugyanakkor 383 ezer üres lakással számolt az országban. Sok megoldatlan kérdésre kellene tehát választ találni a lakáspolitikusoknak, de az utóbbi években a devizahitelesek bajai elvitték a kormányzati és ellenzéki figyelmet is a lakástámogatás egyéb kérdéseitől.A nagy sötétség - Áramszünet Washingtonban

Publikálás dátuma
2015.04.07. 22:02
Illusztráció/Thinkstock
A Fehér Házat, a kongresszust valamint a külügy- és az igazságügyi minisztériumot is érintette a Washingtonban és elővárosaiban a keddi koradélutáni órákban beállt áramszünet.

A helyi áramszolgáltató, a Pepco nem tudta megmondani az áramszünet okát. A Fehér Ház sajtórészlegében mindössze néhány másodpercig aludtak ki a lámpák és sötétültek el a képernyők, máshol az üzemzavar tovább tartott. Az áramkimaradás miatt a napi külügy sajtótájékoztatót felfüggesztették, a törvényhozásban pedig generátorokat helyezte üzembe. Több metróállomáson csak a vészvilágítás üzemelt.

1977. július 13-án a "rémület éjszakája" köszöntött New Yorkra, miután egy villámcsapás Westchester megyében tönkretette a távvezeték hálózatot, s estére 8 millió ember maradt áram nélkül.

Az 1977-es Black Out az Egyesült Államokban

Az 1977-es Black Out az Egyesült Államokban

Éjfélre zavargások törtek ki, s útjukra indultak a fosztogatók, akiknek az áramszünet kezdete után eltelt huszonnégy órában több ezer üzlet esett martalékául. Az anyagi károkat csaknem egymilliárd dollárra becsülték; több mint háromezer fosztogatót vettek őrizetbe, közülük 110-et el is ítéltek. Két személy meghalt, 44 tűzoltó és több mint 418 rendőr megsérült.

Öngyilkos lett a perbe fogott politikus

Öngyilkos lett kedden Jean Germain francia szenátor, Tours városának korábbi polgármestere néhány órával azelőtt, hogy megkezdődött volna az a per, amelyben hivatali visszaélés gyanújával kellett volna bíróság elé állnia. A szocialista politikus búcsúlevelében elítélte a "politikusok elleni szisztematikus hajtóvadászatot".

A 67 éves szenátor, a Tours-i Francois-Rabelais egyetem korábbi rektora 19 éven át irányította az évente több millió turistát vonzó Loire menti várost, ahova 2007 és 2011 között Kínából szervezetten érkeztek fiatal párok, hogy a polgármester jelenlétében szimbolikusan és csoportosan "romantikus házasságot" kössenek. 

A sajtóban is nagy visszhangot kapott promóciós kampány önmagában nem volt törvénytelen. A polgármester ellen azért indult 2013-ban sikkasztás és hivatali visszaélés miatt eljárás, mert a kínai párok látogatásait szervező tajvani származású Lise Han 2008-tól tanácsadói állást kapott a városházán, majd a helyi turisztikai hivatalnál is, ahonnan csalás, hivatali visszaélés és közpénzek elsikkasztása miatt távolították el. A nő ugyanis pénzért árulta a városháza szolgáltatásait a francia romantika miatt Tours-ba utazó kínai turistáknak, a kiszámlázott összegeket pedig elsikkasztotta.

A tömeges álházassági ceremóniákról készülő fotókon pózoló polgármester azt állította, hogy semmit nem tudott Lise Han hazugságairól és mesterkedéseiről. A politikus ügyvédje, Dominique Tricaud szerint egyébként a kampány hatására megháromszorozódott az ázsiai turisták száma a régióban, és az önkormányzatot semmilyen kár nem érte. A per kezdetén az ügyvéd jelentette be, hogy Jean Germain eltűnt, a kocsijában pedig egy búcsúlevelet hagyott hátra. Holttestét néhány órával később a rendőrök találták meg a lakhelye közelében. A politikus feltehetően főbe lőtte magát.

"Tudom, hogy milyen fájdalmat okozok azoknak, akik szeretnek, de nem hagyhatjuk, hogy a politikusok elleni szisztematikus hajtóvadászat folytatódjon" - írta búcsúlevelében Jean Germain. "Vannak olyan emberek, én is közéjük tartozom, akik számára az igazságtalanság és a becstelenség elviselhetetlen. Nyugodjanak meg, egy fillért sem sikkasztottam el, nem gazdagodtam meg" - tette hozzá. Francois Hollande államfő "szörnyű tragédiának" nevezte a politikus halálát. "Egy nagy képviselő halt meg, különösen kegyetlen körülmények között" - fogalmazott az elnök.

Manuel Valls kormányfő "barátját veszítette el, aki kiváló képviselő volt és alapjaiban változtatta meg a városa életét". Jean Germain negyedszerre jelöltette magát a tavalyi önkormányzati választásokon Tours élére, amelyet 1995-től irányított, de 2014-ben nem tudta polgármesteri székét megtartani. 2011-től Tours szenátora is volt.