Kis autó nagy hatótávval

Publikálás dátuma
2015.04.08. 11:53

Ez a Corsa-család mintagyereke – tiszta, erős, takarékos. A 66 kW/90 LE teljesítményű új Opel Corsa 1.4 LPG (Liquefied Petroleum Gas) ecoFLEX már a gyárban megkapja a bivalens hajtóművet, és ezzel főképp az üzemanyagköltségre odafigyelőknek igazi alternatíva a kiskategóriában. A gázüzemű autó ugyanis duplán kíméli gazdájának pénztárcáját: az olcsóbb gázzal fele annyiért jár, mint a benzines kivitel, másrészt kedvező az induló ára: háromajtós karosszériával 3.920.000 Ft.

A Corsa LPG utasai nemcsak költségeket, hanem a környezetet is kímélve autóznak. A propán és bután keverékéből álló autógáz nagyon tisztán ég el, a kocsi fogyasztása kombinált ciklus szerint mindössze 6,9 liter 100 kilométerenként, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, azaz kereken 13 százalékkal kisebb a benzinesénél. Sőt, a nitrogénoxid-emisszió mintegy 80 százalékkal csökken.

A gázos és benzines üzemben egyaránt 66 kW/90 LE teljesítményű Opel Corsa 1.4 LPG ötfokozatú sebességváltóval készül. Gázhajtás esetén a fogyasztása 6,9 liter/100 km, a CO2-kibocsátás pedig 113 g/km, a javulás a benzineshez képest kereken 13 százalék. Az üzemanyag-költség a szuperbenzinhez képest szinte megfeleződik, de az igazán nagy árelőnyt az autógáz 2018-ig rögzített adókedvezménye jelenti. Jók az előjelek a későbbiekre is, hiszen európai szinten tervezik az alternatív üzemanyagok előnyének meghosszabbítását.

További érdeme az új generációs gázüzemű Corsának, hogy már gyárilag beépítik a bivalens hajtóművet, amelyet egyetlen gombnyomással lehet átkapcsolni a kétféle mód között. Az újonnan kifejlesztett vezérlőkészülék még simábbá teszi az átmeneteket. Ily módon akár 1200 kilométer is megtehető egy tankolással. A fedélzeti számítógép külön-külön mutatja a hatótávot és a fogyasztást benzines-, illetve gázhajtással. Autógázt Európa-szerte több mint 35 ezer benzinkútnál lehet kapni.

A gáztartály helytakarékosan és ütközéstől védetten helyezkedik el a pótkerék mélyedésében. Ezáltal az új Opel Corsa LPG változatlanul öt személynek vagy akár 1200 liternyi poggyásznak kínál helyet, akárcsak a többi Corsa. Benne vannak ugyanazok a modern asszisztenciarendszerek és felszerelések is, a széria City-módtól az opcionális kormánykerék-fűtésen és az automatikusan parkoló-asszisztensen át a díjazott IntelliLink infotainment rendszer hétcolos, színes érintőképernyőjéig.

Szerző
Témák
Opel Bulvár

Ma van a nemzetközi roma nap

Kiállításokat, koncerteket, filmvetítéseket és sportrendezvényeket is tartanak ma Budapesten, valamint több vidéki településen a nemzetközi roma napon. A Roma Sajtóközpont több civil szervezettel közösen egész napos programsorozatot tart a fővárosban.

Mint a programajánlóban írták, a 4-es, 6-os villamos vonalán a Király utca és a Petőfi híd között az adott környékhez kötődő történeteket hallhat az utazóközönség a megállók hangosbemondóján keresztül, valamint plakátokon elevenednek meg a magyar történelem fontos roma alakjai. A történetek rávilágítanak arra is, hogy a romák és nem romák múltja, jelene sokkal jobban összefonódik, mint azt az emberek többsége hinné - fűzték hozzá.

A nemzetközi roma nap alkalmából civil szervezetek fogtak össze a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal, a fővárossal és a Budapesti Közlekedési Központtal. Többek között Farkas János olimpiai aranyérmes labdarúgó, Szabó Ilona 1956-os forradalmár és Cziffra György világhírű zongoraművész történetén keresztül mutatják meg, hogy a romák milyen különböző területeken gazdagították a magyar társadalmat és kultúrát.

A plakátkampányhoz kapcsolódóan szerdán kisfilmeket is vetítenek a közmédia csatornáin és a kereskedelmi televíziókban.
A fővárosban lesz divatbemutató, tradicionális roma motívumok ihlette egyedi kortárs kreációkat mutatnak színművészek, továbbá több étterem csatlakozott ahhoz a programhoz, amelynek során a roma konyha ételeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődök.

Az Uccu Alapítvány önkéntesei a józsefvárosi Népszínház utcán a Teleki tér felé sétálva "roma szemmel" mutatják be a kerület érdekességeit, multikulturális jellegét. A "túrázók" beszélgetnek a kerületben élőkkel, például egy idős prímással, majd többek között ellátogatnak a Mátyás téri Gallery8 roma galériába is.

A Polgár Alapítvány szervezésében a régi grundok hangulatát idéző utcai sportprogram lesz a VIII. kerületi Rákóczi téren.
A roma napon idén először adják át az Aranypánt-díjat annak az embernek, aki tíz jelölt közül a legtöbb szavazatot kapta a Roma Sajtóközpont olvasóitól. Portrékon keresztül tíz hétköznapi hőst mutattak be, akik roma közösségek és roma civil szervezetek ajánlásai alapján váltak jelöltté.

Az Oláh Gipsy Beats ingyenes koncertet ad este az A38 Hajón. A formációban a Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, és a Ternipe csapatának tagjai álltak össze.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalában roma képzőművészek alkotásaiból összeállított kiállítás nyílik délután. A rendezvényen köszöntőt mond Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségibiztos-helyettes és Kathy-Horváth Lajos, a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ igazgatója.

A Cigánykerék - Roma értékek fesztivál gálaestjét Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára nyitja meg. A rendezvényen több művész és tehetséges fiatal mutatja be a roma kultúra egyedi gazdagságát.

A Roma Sajtóközpont a honlapján arról írt, hogy több mint húsz vidéki település csatlakozott a szerdai programsorozathoz: kiállításokkal, gyerekprogramokkal, sportvetélkedőkkel készülnek. Sámsonházán, Lucfalván, Mátraverebélyen, Kazáron és Lakon a közintézmények falaira a cigány zászlót is kiteszik a nemzeti lobogó mellé a nemzetközi roma napon.
A nemzetközi roma napot minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép zászlaját és himnuszát.

Szerző

Orbán (és) a médium

A minap Kálmán Olga azzal kezdte az Egyenes beszéd című műsorát az ATV-n, hogy "Már napok óta próbálunk tisztán látni Quaestor-ügyben". A Népszava egyik cikke szerint pedig Orbán előre látta, hogy levelet kap Tarsoly Csabától. Ezt a képességet a szakirodalom prekogníció néven szokta emlegetni, és a szép emlékű Latabár Kálmán egyik filmjének jelenete, a "Péntek 13" jutott erről eszembe. A jelenet kedvéért tételezzük fel, hogy nem Orbán rendelkezik a jövőbelátás képességével, hanem elment egy jóshoz, látó emberhez.

A jós/látó belenézett a gömbbe, és így szólt: "Látok! Már látok. Egy nagy brókercéget látok, annak a vezérétől jön a levél." Orbán gondolkodott egy kicsit, aztán megkérdezte: "A Tarsoly Csabától?" A látó még mélyebbre nézett a gömbbe, még jobban koncentrált, majd azt felelte: " Tőle." Orbán ekkor már sejtett valamit, de azért megkérdezte: "Mit ír?" A látó pedig - aki tudta, hogy ez lesz a következő kérdés, elvégre látó, és ez a kérdés logikus is - azt válaszolta: "Csődvédelmet kér". És ekkor Orbán hazament, és megírta a levelet. A többi már történelem.