Csak azért is ételt osztanak Miskolcon

Publikálás dátuma
2015.04.06. 19:44
Forrás: Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
Csak azért is lesz ételosztás a borsodi megyeszékhelyen. A Miskolcnak Hangja Van csoport ugyanis a Népszava szombati cikkére reagálva arra kérte a város jóérzésű lakóit, hogy az ünnepi asztalról vigyenek kóstolót a szegényeknek. A Facebookon azt írták, hogy a "hivatalos állásponttal szemben" ők nem tagadják meg szegény sorsú embertársaikat, mert a segítség nem szégyen. A csoport polgári engedetlenség keretében oszt ma kora délután ételt a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA) segítségével.

Lapunk írta meg, hogy a GYEA meleg ételt akart osztani a rászorulóknak, ám Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere ezt elutasította. Levelében azt állította, hogy Miskolcon nincs éhező gyerek, a település pedig a fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni, ezért nincs szükség a kezdeményezésre. A szerkesztőségünk birtokába jutott levélben Kriza azt írta, válasszon más helyszínt az alapítvány, mert nem akarja, hogy egy ilyen akció miatt figyeljenek oda rájuk.

A város a "fejlődésével és gazdasági sikereivel szeretne a közfigyelem középpontjába kerülni". A polgármester az alapítványnak hosszan fejtegette, hogy az előző négy évben mennyi mindent tettek az éhezés ellen. A rászoruló óvodások térítésmentesen kapnak naponta háromszor enni, szüleiknek kétszer adnak óvodáztatási támogatást. A szegény gyerekek az iskolában is ingyen, vagy kedvezményesen étkeznek és a Családsegítő Szolgálat munkatársai is figyelnek a szegény gyerekekre. A város vezetője ezért kérte, hogy a jótékonysági akció helyszínéül "más, elmaradottabb, saját helyzetén javítani és a figyelem középpontjába másként bekerülni nem képes" települést válasszanak.

Forrás: Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége/Ételosztás a Blaha Lujza téren/Facebook

Forrás: Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége/Ételosztás a Blaha Lujza téren/Facebook

Kriza tiltásán szombat óta sokan háborognak az országban, lapzártakor már több csoport is jelentkezett, és segítséget ajánlott a nélkülöző miskolci gyerekeknek. A Miskolcnak Hangja Van csoport szerint "ezzel az ételosztás megtiltással a legalacsonyabb szintre került Miskolc, ahol közösség csak lehet". A csoport önálló Facebook-oldalt is indított a keddi ételosztásra. A Sok Éhes Száj Van közössége ezen az oldalon önkéntes segítőket toboroz az ételosztásra és örömmel közlik, hogy az adományosztáshoz értő GYEA segít az akció megszervezésében, lebonyolításban. Az ő tanácsukra nem lesz főzés, de az összegyűlt alapanyagokat a rászorulók megkapják.

MSZP határozati javaslat a szegénység ellen
A növekvő szegénység miatt határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek az MSZP. A javaslat arra kötelezné kormányt, hogy a készülő 2016-os költségvetésben teremtse elő a gyerekek után járó ellátások, a szociális támogatások, a nyugdíjminimum, valamint a gyermekvédelmi szolgáltatások támogatásának legalább harminc százalékos emeléséhez szükséges pénzt. A javaslat ezen kívül arra is kötelezné a kormányt, hogy a jövő évi költségvetésben oldja meg a rászoruló gyerekek egész éves étkeztetését, a szociális dolgozók harminc százalékos béremelését, a közmunkabért pedig emelje a minimálbér szintjére.

Király Gábor, a GYEA elnöke lapunknak ismét elmondta, nagyon megdöbbent, mert olyannal még nem találkozott, hogy propaganda okok fontosabbak legyenek, mint a gyerekek jóllakatása. Inkább az szokott lenni a probléma, hogy nem tudnak eljutni annyi helyre, ahová hívják őket.

Az alapítvány másokkal összefogva egyebek mellett krumplit, konzervet oszt Miskolcon és remélik, hogy minden éhező gyereknek legalább néhány napra örömöt tudnak ezzel szerezni.

A tényeket csak a kozmetikázni tudja a kormány, miközben a statisztikai kimutatások már négymillió szegényről beszélnek. Évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel, hogy legalább az ünnepek ételosztásain meleg ennivalóhoz jussanak.Most nagypénteken Szegeden 250-en kaptak ételt, húsvét vasárnapján, Debrecenben 300 embert lakattak jól a lehetőségek szerint, szombaton – lassan már ez is "hagyomány" – a budapesti Blaha Lujza téren osztottak ételt a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők alapítványának munkatársai.

Itt kétezer adag étel fogyott: volt, aki az útpadkán kuporogva kanalazott, és sokan voltak, akik gyerekkel érkeztek. A pécsi önkéntesek 500 kilogramm tartós élelmiszerrel, gyerekprogrammal és édességgel készültek, a helyi családsegítővel karöltve pedig további tíz településen több száz gyermeket láttak vendégül az ünnepen.

A rászorulók mindenhol egy-egy tartósélelmiszer-csomagot is hazavihettek. Egyetlen helyszínen sem veszett kárba egyetlen falat sem.

Szerző

Ez vár ránk kedden

Publikálás dátuma
2015.04.06. 17:24
Illusztráció/Thinkstock
Kedden napközben felszakadozik, csökken a felhőzet, és több órára kisüt a nap. Reggelig délnyugaton még lehet kisebb eső, esetleg havas eső, majd ott is megszűnik a csapadék, de az északi, északkeleti szél még többfelé lesz viharos. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2, +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 13 fok között alakul.

Szerdán is marad még a viharos, csípős szél, és eső is lehet. Hajnalban 0, +5, napközben 10, 14 fok között alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön fátyolfelhős, de már túlnyomóan napos, száraz időre számíthatunk, és a szél is mérséklődik.A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +5 fok között, a legmagasabb nappali hőmérséklet 15 fok körül alakul.

Pénteken is derült, napos, száraz időt ígér az előrejelzés, szombaton pedig - a még kissé bizonytalanabb prognózis szerint - már akár 20 fokig is melegedhet a hőmérséklet.

Szerző
Témák
időjárás

Ma az égből is locsolhatnak

Publikálás dátuma
2015.04.06. 11:25
FOTÓ: Getty Images

Húsvéthétfőn is meglehetősen szeles időben lesz részünk, a napos kezdést követően egyre több helyen jelennek meg a gomolyfelhők és elszórtan ismét kialakulhatnak záporok, a hegyekben hózáporok. Később kelet felől megnövekszik a felhőzet, északkelet felől eső, havas eső is előfordulhat. Délután 8-13°C várható.

Szerző