Előfizetés

Germanwings: megvan a másik fekete doboz is

Megtalálták a francia Alpokban múlt kedden lezuhant Germanwings-repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát - jelentette be tegnap Brice Robin, a nyomozást vezető marseille-i ügyész. Közleménye szerint a második fekete dobozt délután találták meg a helyszínelők a szerencsétlenség helyszínén, de hogy pontosan milyen állapotban, arról egyelőre semmit nem tudni. Mindenesetre ezzel újabb részletek napvilágra kerülését remélik a hatóságok, így végleg tisztázni lehet a 150 ember halálát okozó baleset körülményeit.

A német belügyminiszter szigorítaná a schengeni övezeten belüli repülőjáratok utasainak nyilvántartását. "Tudnunk kell, hogy ténylegesen ki tartózkodik a fedélzeten" a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben közlekedő utasszállító repülőgépeken - mondta Thomas de Maiziere a Bildnek. A tárcánál vizsgálják, miként lehetne bevezetni azt a szabályt, hogy az EU-n belüli schengeni övezetben közlekedő járatok utasainak igazolniuk kell személyazonosságukat.

Több légitársaság döntött már a szabályok módosításáról, miután kiderült, hogy a gép másodpilótája valószínűleg szándékosan vezette az utasszállítót a hegyoldalnak. A szerencsétlenség okait vizsgáló nyomozók szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta nem nyitotta ki neki az ajtót. Az Air France-KLM légitársaság csütörtökön rendelte el, hogy a személyzet legalább két tagjának kell egyszerre a repülőgépeinek pilótafülkéjében tartózkodnia. A légitársaság "kizárólag elővigyázatossági jelleggel" alkalmazza az intézkedést addig, amíg a Germanwings katasztrófája ügyében indult vizsgálat lezárul.

A német légitársaság lezuhant gépének másodpilótája az öngyilkosság lehetséges módozatairól tájékozódott az interneten a katasztrófa előtti napokban, és legalább egyszer a pilótafülke ajtajára vonatkozó biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos kifejezésekre is rákeresett - közölte csütörtökön a düsseldorfi ügyészség a másodpilóta lefoglalt táblagépének vizsgálata után.

Kiderült, hogy a pilóta számos orvosi vizsgálaton esett át a balesetet megelőző időszakban, és kezelőinek egyebek között azt mondta, hogy gyakran elsötétül körülötte a világ. Elmondta azt is, hogy mi a foglalkozása, egyes esetekben pedig munkaadóját is megnevezte, de azt elhallgatta, hogy panaszai ellenére dolgozik. Azt mondta, hogy betegállományban van és szeretne újra munkába állni - írta a Bild. A lap szerint a dokumentumokban az is szerepel, hogy Lubitz az általa közölt adatok alapján depresszió, szorongásos zavar és pánikroham elleni gyógyszereket szedett. Egyelőre nem tudni, hogy rendszeresen szedte-e a gyógyszereket - áll a német lap beszámolójában.

Kényszerleszállás egy szendvics miatt
Kényszerleszállást kellett végrehajtania az easyJet Genfből Pristinába tartó gépének Rómában, miután annak fedélzetén az egyik utas megütött egy légiutas-kísérőt. Az utas heves reakcióját  – későbbi beszámolója alapján – éhsége váltotta ki, órákig kellett ugyanis várnia szendvicsére. A férfi agresszív tette után az Airbus A320-as a római Fiumicino repülőtéren landolt, ahol letartóztatták, a sérült stewardesst pedig ellátták. A gépen utazó 180 ember egy későbbi géppel jutott el végül az eredeti célállomásra, Pristinába.Betelt a pohár a beszállítóknál

A kamatokkal és egyéb költségekkel 90 milliárd forintra hízott adósság veszélyezteti a normális kórházi betegellátást. Ezt az egészségtechnológiai beszállítók két meghatározó érdekképviseleti szervezete fogalmazta meg egy, a hét közepén megtartott válságtanácskozáson. Megoldási javaslataikat három pontban összegezve elküldték Balog Zoltán ágazatért felelős miniszternek és Zombor Gábor egészségügyi államtitkárnak is.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), valamint az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye az állami kórházakban felhalmozott tartozások azonnali és teljes körű rendezését sürgeti. Arra a felvetésre, hogy a korábbi kormányígéretek csak 60 milliárdra nyújtanak fedezetet, Holchacker Péter, az ETOSZ igazgatója lapunknak úgy fogalmazott: az államnak tudomásul kell vennie, hogy további forrásokat kell becsatornázni az ágazatba. Az adósság havonta négy-ötmilliárddal emelkedik és a kórházi beszállító cégek a kormány ígéreteiben bízva most azt remélik, hogy még áprilisban hozzájuthatnak a már teljesített szolgáltatások és leszállított eszközök árához.

A két nagy kórházellátó szövetség számításai szerint a következő öt esztendőben évente öt százalékkal kellene növelni az Egészségbiztosítási Alapnak azt az előirányzatát, amiből az ellátó intézmények többek között ezeket az eszközbeszerzéseket fedezik. Holchacker Péter szerint összességében nőttek ugyan az egészségbiztosító bevételei, de a kórházak kizárólag a beszállítókon tudnak spórolni, ez vezetett a mostani, kiugróan magas adósság felhalmozásához. Javaslatukban az is szerepel, hogy 2021-től a természetbeni ellátásokra fordítható keret bővítését a GDP mindenkori éves növekedési üteméhez kellene igazítani. Ezek teremtenének megoldást ahhoz, hogy ne a kórházi beszállítók jóindulatán álljon vagy bukjon egy-egy intézmény helyzete – olvasható a közleményben. Az ETOSZ igazgatója a további együttműködéshez szükséges lépésként említette azt is, hogy a beszállítók a helyzet végleges rendezéséig kintlévőségeiket beszámíthassák az adófizetési kötelezettségeikbe .

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a beszállítók válságtanácskozásával egyidőben jelentette be, hogy a kórházak adósságkonszolidációjáról az Állami Egészségügyi Ellátó Központ tárgyal majd velük. A nemrég megalakult szervezet sajtóirodája lapunktól szerzett tudomást a két szervezet javaslatairól, arra a kérdésünkre pedig, hogy van-e már időpontja az első megbeszélésnek, lapzártáig nem kaptunk választ.

Nincs döntés a János kórházról
Mióta Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető február elején bejelentette, szükség van egy új, nagy fővárosi kórházra, megindultak a találgatások, hol lesz a szuperkórház, hogyan alakul át a budapesti egészségügy. A Figyelő szerint még ebben a hónapban a kormány elé kerül az egészségügy átalakításáról szóló javaslat. Ebben a kórházak adósságának 60 milliárdos konszolidációja mellett az szerepel majd, hogy kialakítják a központi kórházakat.
A megyék központi intézményei a megyei kórházak lesznek, a fővárosban pedig - az épülő szuperkórház mellett - négy központi intézmény lesz: a Szent Imre kórház, a Honvédkórház, a Péterfy és a Bajcsy-Zsilinszky kórház együttese,illetve az Egyesített Szent István és Szent László kórház. Felröppent, hogy bezárják a Szent János kórházat, mert a régi épületekben nem lehet garantálni az ellátás színvonalát. Nyulasi Tibor, a János-kórház orvosigazgatója az Indexnek azt mondta: nem tudnak ezekről a tervekről. Semmi nem dőlt el, egy kórház felépítése korántsem jelenti azt, hogy egy másik bezárna. A kérdésről konzultációt kell indítani - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.

Tapolcán van Orbán helye

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2015.04.03. 07:03
„Nem tervezzük, hogy akár nyilasokkal vagy kommunistákkal együtt dolgozzunk” FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Nagyobb falat kellene húzni a brókerek, a bankárok és a politikusok között. Ezt Lázár János válaszolta lapunknak, amikor azt tudakoltuk, mit szól ahhoz, hogy Csányi Sándor megdöbbent, mert nyíltan bírálni merte a miniszterelnököt. A tegnapi maratoni tájékoztatón a miniszter közölte, Orbán Viktornak ott a helye Tapolcán, de azt is, reméli, hogy Habony Árpádnak és Andy Vajnának futja saját autóra, és nem állami kocsival járnak.

Lázár János szerint nagyobb falat kellene húzni a bankárok, a brókerek és a politikusok közé. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ez a fontos, és nem az, hogy Csányi Sándor megdöbbent, hogy ő a bankvezér március 15-i kitüntetésével kapcsolatban nyíltan bírálta Orbán Viktort. Lázár ezt válaszolta lapunknak tegnap, amikor azt kérdeztük, mit szól ahhoz, hogy Csányit meglepte az Indexnek adott nyilatkozata, amelyben közölte, nem ért egyet az OTP-vezér magas állami kitüntetésével. Lázár és Csányi konfliktusának nem ez volt az első epizódja, a miniszter korábban közvetve leuzsorásozta a bankvezért.

A tegnapi maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón, amit a miniszter Giró-Szász András államtitkárral tartott kiderült, hogy a Fidesz számára mégis fontos a tapolcai választás. Az, hogy a januárban elhunyt fideszes Lasztovicza Jenő mandátuma a kormánypárté maradjon. A miniszterelnöknek ott a helye Tapolcán - jelentette ki Lázár arra a kérdésre, hogy Orbán részt vesz-e az időközi országgyűlési választási kampányban. "Ha megkapjuk a bizalmat, azt megszolgáljuk, hogyha nem, akkor tiszteletben tartjuk az eredményt" - fogalmazott. Kőkeményen dolgozó, kiváló jelöltnek nevezte a fideszes Fenyvesi Zoltánt, aki véleménye szerint alkalmas a közös munkára. A pártelnök-miniszterelnök természetesen arról beszél majd a jövő héten a választásra készülő városban, hogy felülvizsgálják korábbi döntéseiket és a helyi kórháznak visszaadják mindazon szolgáltatásokat, amelyeket a betegek fontosnak tartanak. A tapolcai kórház 2012-ben vesztette el az aktív ágyait. Az akkori intézkedéseket azzal indokolták, hogy csak ott maradhat ellátás, ahol annak a személyi és tárgyi feltételei adottak. Azóta a Fidesz megtanulta, hogyan üt vissza az effajta rossz intézkedés, az önkormányzati választáson ugyanis helyben a Jobbik fölényes győzelmet aratott a kormánypárt felett. A szélsőjobboldali párt most a kórházvédő Rig Lajost indítja, így nem véletlen, hogy a Fidesz a szolgáltatások visszaállításával próbál szavazatokat szerezni.

Elhangzott, hogy a reklámadóról az április 8-i kormányülésen döntenek, a vasárnapi boltbezárások hatását viszont csak hónapok múlva vizsgálják, mert a kabinet szerint a fogyasztási szokások átstrukturálásával nem csökkent a fogyasztás, és a beosztások átalakításával nem csökkent érdemben a foglalkoztatottság.

Lázár nagyon reméli, hogy a kémkedéssel gyanúsított Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő nem ússza meg, és mivel konkrét bűncselekményekkel gyanúsítják, reméli azt is, hogy az Európai Parlament nem húzza az időt, lesz lehetősége a magyar hatóságoknak is, hogy meghallgathassák a politikust. Azt is mondta: reméli, hogy a Jobbik lesz olyan bátor, és nem folytat hazug és arcátlan politikát, nem bújtatja mentelmi joga mögé Kovács Bélát, miközben itthon annak eltörlését szorgalmazza. Arra szólította fel Vona Gábor pártelnököt, hogy az EP-képviselőt mondassa le erről a jogáról. Jelezte azt is: részletes információkkal rendelkeznek Kovács tevékenységéről, de mert az államtitkot képez, semmiről nem beszélhet a nyilvánosság előtt. "Sok mindenre nincs szüksége az országnak, erre a pártra biztosan nincs. Szerintem egy kifejezetten nyilas mozgalommal és párttal állunk szemben" - fogalmazott. Megjegyezte azt is: a kormány nem tervezi, hogy "akár nyilasokkal, vagy kommunistákkal együtt dolgozna" a következő három esztendőben. A tapolcaiaknak azt üzente, ezt a választókerületben mindenkinek érdemben mérlegelnie kell.

Reméli, hogy "az érintettek uraknak futja autóra", ahogyan azt is, hogy az államnak semmi köze ehhez a gépjárműhöz. Ezt válaszolta Lázár arra a kérdésre, hogy Habony Árpád és Andy Vajna állami tulajdonú autóval furikázott-e a múlt héten. A fekete Volkswagen kisbusz nagyon hasonlít arra, amit Orbán Viktor is használ.