Izrael bírálja a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságot

Izrael cinikus, képmutató, politikai döntésnek nevezte a Palesztin Hatóság csatlakozását a háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények ügyében eljáró, hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC), amely április elsején, szerdán lépett hatályba. Emmanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint a palesztinok azon törekvését, hogy az állítólagos izraeli háborús bűnösöket a bíróság elé citálják egy pontosan kidolgozott politikai forgatókönyv szerint ültetik gyakorlatba. 

A Palesztin Hatóság szerdán a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság 123. tagja lett, ezzel megnyílt a jogi lehetőség a palesztin területeken elkövetett súlyos jogsértések kivizsgálása és elbírálása előtt, amelyekkel a Palesztin Hatóság vádolja Izraelt. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet üdvözölte a döntést és úgy vélekedett, hogy a Palesztin Hatóság törekvése megérdemli a nemzetközi támogatást, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Izrael elutasítja azt.

Izrael nem tagja ugyan a 2002. július 1-jén életbe lépett római statútummal létrehozott ICC-nek, de a bíróság eljárhat bárkivel szemben, aki a statútumhoz csatlakozott állam fennhatósága alá tartozó területen követett el cselekményeket. Az ENSZ közgyűlése 2012. november 29-én már elismerte Palesztina államiságát.

Szerző

Véres összecsapás: meghalt a hírhedt terrorista

Egy januári Fülöp-szigeteki rajtaütés során valóban meghalt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által egyik leginkább keresett terroristák egyike, Zulkifli bin Hir, akit Marvan néven ismertek, erősítette meg az iroda. 

Az FBI most azt is közölte, hogy a rajtaütés, amelyben bin Hir életét vesztette 44 kommandós halálát követelte, mert az akció véres összecsapásba torkollt.

Az amerikai külügyminisztérium korábban ötmillió dolláros jutalmat ajánlott bin Hir, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges Dzsemaja Iszlamija malajziai tagja elfogásáért. A Marvan néven is ismert férfit az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek hatóságai több robbantásos merénylettel gyanúsították.

AZ FBI megerősítésére azért volt szükség, mert a terrorista vezető halálát három évvel korábban egyszer már bejelentette a Fülöp-szigeteki hadsereg.

Szerző

Összefogásra szólították fel a felvidéki magyarokat

Levélben fordult a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a két felvidéki magyar párthoz, az MKP-hoz és  a Híd-Most-hoz. Az egyeztető fórum arra kérte a két párt vezetőit, hogy kezdjenek egyeztetéseket annak érdekében, hogy a 2016-os parlamenti választáson közös listán induljanak.  

A civil ernyőszervezet szerint a szlovákiai magyarság elemi érdeke, hogy az országos politikában, így a parlamentben minél hatékonyabb érdekképviseletet sikerüljön felmutatni. Az előző két választáson  ugyanis a két párt külön-külön indult és az MKP mindkétszer a választási küszöb alatt maradt, így több mint 100 ezer szavazat veszett el, nem eredményezett parlamenti mandátumot.  „A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának meggyőződése, hogy nem követhetjük el újra ezt a történelmi hibát, közösségi érdek, hogy véget vessünk a szembenállásnak!” – áll a levélben.
A tavalyi önkormányzati választások után – a komáromi összefogás sikertelenségének ürügyén – mindkét párt vezetője azt mondta, kérdéses, szükség lenne-e az együttműködésre 2016-ban. A Bugár Béla vezette Híd még decemberben úgy döntött, külön indul a parlamenti választásokon.

Szerző