Holtan találták a híres olajmilliárdos unokáját

Holtan találták J. Paul Getty, a Getty olajtársaság néhai alapítójának unokáját a Hollywood Hills-i otthonában - közölte kedden a Los Angeles Times.

A 48 éves Andrew Getty, a Getty-vagyon örököse halálának okát nem közölték. A hírességek ügyében jól tájékozott TMZ pletykaportál szerint a férfira "gyanús körülmények" között kedd koradélután leltek rá a fürdőszobájában. Volt barátnőjét potenciális tanúként vagy gyanúsítottként előállították. Az ügyben Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztálya nyomoz.

A mentőket a nő hívta ki, bejelentve, hogy Andrew Getty szíve megállt. A párhoz korábban 31 alkalommal szállt ki a rendőrség. A TMZ szerint a rendőrök gyakran bekábítószerezve találták őket. J. Paul Getty, Amerika egykor leggazdagabb embere, a képzőművészeti kaliforniai Getty Múzeum alapítója a 60-as években több kisebb olajtársaságot egyesítve hozta létre a Getty Oil Companyt, amelyet fia és Andrew Getty apja, Gordon Getty üzletember-zeneszerző 1986-ban adott el a Texacónak. A Forbes magazin szerint az Egyesült Államok 54. leggazdagabbjának számító Getty család vagyona 5 milliárd dollár.

Szerző

Utolsó börtönhónapok félig szabadlábon

Ma lépnek életbe az úgynevezett reintegrációs őrizet szabályai, ennek lényege, hogy ha a bíró arra lehetőséget ad, akkor azok az első bűnelkövetők, akiket kisebb súlyú cselekmények miatt ítéltek el, a szabadulásuk előtti utolsó hónapokat akár a saját otthonukban is tölthetik.

A büntetések végrehajtásáról szóló törvény vonatkozó rendelkezései szerint azok, akik legfeljebb ötéves fogház- vagy börtönbüntetést kaptak, és először kerültek összeütközésbe a törvénnyel, kijelölt ingatlanban, akár a saját otthonukban is tölthetik büntetésük utolsó hónapjait, de legfeljebb fél évet. A személy elleni erőszak - például emberölés, testi sértés, szexuális erőszak, rablás, zsarolás, önbíráskodás - miatt elítéltek esetében nem alkalmazható az új szabály.

Az őrizet elrendelését a bv-intézet indítványozhatja, illetve egyszer kérheti az elítélt vagy annak védője. A döntést a büntetés-végrehajtási bíró hozza meg, ennek részeként kijelöli, hogy mely ingatlanban kell töltenie őrizetét az elítéltnek, és azt mikor, milyen célból hagyhatja el, például egészségi okból, munkavégzés, tanulás céljából vagy a mindennapi életvitel biztosítása érdekében. Az őrizet alatti időre elektronikus távfelügyeleti eszköz alkalmazását írja elő a törvény. Ha az elítélt megszegi a reintegrációs őrizet szabályait, akkor visszakerül a börtönbe.

Szerző

Gyermekbántalmazás: a bűnbak is áldozat

Publikálás dátuma
2015.04.01. 07:12
illusztráció. Fotó: Thinkstock
A szigetszentmiklósi gyermekbántalmazás egyetlen "bűnbakja", a gyerekekkel és szüleikkel két éven át foglalkozó családgondozó szerint az ügy az ő életét is tönkretette: a hvg.hu-nak beszélt arról, hogy mindent megtett a testvérekért, a család életét az utolsó részletig ismerte, éppen ezért már az ügy elején tisztában volt azzal, hogy - a gyerekek vallomásai alapján - képtelenségekkel vádolják a szülőket.

Mint ismert, februárban a bíróság kiskorú veszélyeztetése miatt találta bűnösnek a szülőket, mivel megverték és elhanyagolták gyermekeiket, a "horrorisztikus" vádakat - mint a bogár- és székletevés vagy a szexuális abúzus - nem tudták bizonyítani. A gyámügyis a hírportálnak elmondta: már nem dolgozott a családdal, amikor Navracsics Tibor - akkor még igazságügy miniszter - felelőst követelt, ám föntről "utána nyúltak" és még aznap kirúgták.

- Elképesztő volt olvasni a rágcsálóevést az újságban, először még nevettem is, hogy mekkora hülyeség. A brutális kínzások szintén, nyáron sokszor egy szál semmiben rohangáltak a gyerekek, mikor náluk voltam, és soha nem volt rajtuk sérülésnyom - mondta a nő, aki szerint nem volt olyan kirívó ok, ami miatt ki kellett volna emelni a gyerekeket a családból.

Ő maga viszont azóta sem kap állást: eddig bármilyen állami vagy önkormányzati munkahelyre jelentkezett, mindenhol - "fölsőbb utasításra" - elutasították. Az asszony felmentése érdekében munkaügyi pert indított a Pest Megyei Kormányhivatal ellen - ám semmi jóra nem számít, s mivel férje fizetéséből nem tudnak megélni, úgy tervezik, külföldre vándorolnak.

Szerző