Előfizetés

Elgáncsolnák a tanársztrájkot?

J.D.
Publikálás dátuma
2015.03.31. 07:05
FOTÓ: Vajda József
Sztrájkkészültség van a pedagógusok körében, ám mivel a kormány nem hajlandó tárgyalni a feltételekről, jogszerűen nem szüntethetjük be a munkát - jelentette be Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) nem reagált ezzel kapcsolatos megkeresésükre, de az eddigi tárgyalások is eredménytelenül zárultak, a szakszervezet írásban feltett korábbi kérdéseire, követeléseire ugyanis elfogadhatatlan válaszokat kaptak. Apró töredéksikerek vannak, mint például a pedagógusokat segítők bérezésének kérdése, ám a tanárok bérének minimálbérhez rögzítésével, a túlórával, valamint a szakképzés átalakításával kapcsolatos kérdéseinkre nem kaptunk választ - mondta Mendrey, hozzátéve: bírósági keresetet adtak be annak érdekében, hogy a jövőbeni sztrájk kérdésében tárgyalóasztalhoz kényszerítsék a Klik-et.

A pedagógusok addig sem nyugszanak: áprilisban a PDSZ utcai demonstrációt szervez, ahol nem a tanárok béreiért, hanem az egész közoktatásért, az iskolákért és a gyerekekért tüntetnek majd. Mindemellett a tanárok perre is mennek, mivel a bankszámlavezetésük díjának csupán felét kapják meg a Klik-től, holott jog szerint a teljes összeg járna nekik. A közszférában dolgozóknak ugyanis kötelező bankszámlával rendelkezniük, melynek költségeit a munkáltatónak kell állnia. Mendrey szerint ez egy tanárnak akár 80 ezer forintot is jelenthet egy évben. Probléma az is, hogy az állam még a csökkentet összeget is késve fizeti, s a PDSZ hiába küldött levelet ezzel kapcsolatban is Hanesz Józsefnek, a Klik-elnök "a füle botját sem mozdítja".

Bár a szakszervezet megkereséseire nem szeret válaszolni, Hanesz készségesen nyilatkozott az InfoRádióban, ahol kijelentette: mindenkivel kompromisszumra törekednek. "Célravezető lenne, ha minden fél egyetértene és egyet akarna. Nem az én tisztem eldönteni, hogy mekkora kört érint ez a dolog" - mondta a KLIK-elnök, hozzátéve: a sztrájkfeltételekről valóban meg kell majd egyezniük, s ha "a PDSZ elnökének erre igénye van", akkor semmi kifogása ellene.

Birodalom a kampányra

Publikálás dátuma
2015.03.31. 07:03
Az új időjárás-jelentők már nem meteorológusok FOTÓ: MTI/HONÉCZY BARNABÁS
Még a héten megteheti nagy bejelentését egy új jobboldali médiacsoportról a Századvég Gazdaságkutató Zrt., melynek portfóliójában elsőként a kegyvesztetté vált Magyar Nemzet pótlásaként újraszabott Napi Gazdaság lép piacra. Hamarosan azonban a Habony Árpádhoz köthető véleményportállal is "erősíthet" az új fideszes médiabirodalom. A kormánypártok számára hatalmas a tét: visszaszerezni híveiket a 2018-as kampányra.

Nem a hagyományos jobboldali-konzervatív értékek átörökítése lebeghet a Fidesz vezetésének szeme előtt a Simicska Lajos ellenében építgetett médiabirodalommal, hanem, a "pillanat uralásának" jegyében leginkább a 2018-as kampány. Lapunk információi szerint legalábbis a bázisát rohamosan vesztő kormánypárt a kockázat nagyságát fölmérve tervez lépéseket, miután az M1 a jelek szerint nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Így mégis inkább új médiumokra, mint a kormány üzeneteit "hatékonyan" közvetítő orgánumokra támaszkodnának a csalódott Fidesz-szavazók visszahódításában.

Továbbra is jelentős stratégiai veszteségként tekintenek ugyanis a pártban a Magyar Nemzet kiesésére, elsősorban is a lap olvasóinak elvesztésére, akiket a várhatóan május elején induló új Napi Gazdasággal céloznának meg. A lap sorsáról, és más lehetséges új médiumok indításáról még a héten bejelentést tehet a tulajdonos Századvég-csoport - állítják forrásaink. Valószínűnek tűnik, hogy Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet Simicskával szembekerült volt főszerkesztője lesz a Napi főszerkesztő-tulajdonosa, helyettese pedig a szintén ex-nemzetes Csermely Péter. A portfólió részeként indulhat el heteken belül a Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadóhoz köthető Via.hu közéleti véleményportál is, melynek a hvg.hu információi szerint a fővárosban már szerkesztősége is van. A Heti Válasznak a domaint és a Via.hu Médiaügynökséget tulajdonló Csúri Ákos újságíró azt mondta, nagyszabású tervei vannak, és befektetőkkel tárgyal, de nem kívánt reagálni arra, hogy a Habony-Győri páros szerez-e majd tulajdonrészt a cégben. A Nézőpont-tulajdonos Győri Tibornak ugyanis közös holdingcége lehet a tanácsadóval, mely ernyőként fogná össze az új, fideszes médiabirodalmat, de azt nem tudni, hogy abban az átalakított Napi Gazdaság is helyet kapna-e, vagy csak a teljesen friss médiumok. A nyilvánosan elérhető céginformációk alapján egyelőre nem jegyeztek be céget sem Habony, sem Győri neve alatt, viszont a tervek között, mint megírtuk, szerepel egy új rádió, egy Heti Válaszhoz hasonló lap, és egy üzleti portál is.

Nem borúlátó az OMSZ
Eddigi botrányos működése ellenére nem mondott le a kormányoldal a közmédiáról sem, sőt utalnak jelek arra is, hogy a közeljövőben "ideológiailag" gatyába ráznák. A jelentősen átalakított állami csatornákat mind tartalmi, mind pedig szereplőgárda szempontjából uralja a kormányoldal - még az időjárás-jelentések frontján is. A napokban kifejezetten a közmédia szerepét tárgyaló új blogot indított az MTVA Médiahorizont blog néven, melynek egyik fő szerzője a Duna Tv programigazgatója. Daru Gábor a minap arról írt, ha a televízió alapvetően tömegmédium, akkor nem az a kérdés, hogy "az időjós fel tud-e pörögni élő adásban óránként többször a közmédia csatornáján". Pedig éppenséggel lehetne, miután az M1-en látható előrejelzések több kérdést is felvetetnek, így például, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) vajon "kiesett-e" az állami média piksziséből. Az OMSZ lapunknak adott válaszai szerint egyáltalán nem, bár munkatársaik közül jelenleg valóban csak Tóth Tamás látható az M1-en. Csonka Tamás, Reisz András - akivel lapunk 12. oldalán olvashatnak interjút - és Üveges Zoltán keretszerződése év végén jár le, ám az MTVA legutóbb januárban hosszabbította meg szerződését az OMSZ-szal, amely szerint ennek ellenére továbbra is jó a viszonyuk az állami médiával.

Mészáros feleségestül utazik Orbánnal

Publikálás dátuma
2015.03.31. 07:02
Fotó: Népszava
A mai napon Orbán Viktor hivatalos látogatásra utazik Kazahsztánba - jelentette be tegnap a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az Index értesülései szerint a miniszterelnök kísérői közé tartozik - a kormány több tagján és az üzletember-delegáción kívül - Mészáros Lőrinc és felesége, Mészáros Beatrix is. A felcsúti polgármester és felesége a Búzakalász 66 Kft.-t - melynek tulajdonosai - fogja képviselni Asztanában, ahol Orbán megnyitja a kazah-magyar üzleti fórumot, tárgyal Nurszultan Nazarbajev államfővel és Karim Maszimov miniszterelnökkel is.