Egy szavazaton múlt

Publikálás dátuma
2015.03.26. 06:53
Baráth Etele reméli, ismét világszínvonalú eseményt rendez Magyarország FOTÓK: SZALMÁS PÉTER
Magyarország mindig élen járt a kajak-kenuban. A sportág újabb sikert könyvelhetett el szombaton, ugyanis Szeged nyerte el a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Ennek apropóján lapunk megkereste Baráth Etelét, a hazai szövetség elnökét, hogy engedjen betekintést a kulisszák mögé.

- Öt nap telt el azóta, hogy kiderült, Szeged rendezi a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Elkezdődött már a munka?

- Azért 2019 még messze van, de a munka már fél éve elkezdődött. Pontos felmérés készült arról, hogy milyen pályák lesznek, hol és milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mekkora létszámmal számolhatunk. A legfontosabb pedig az volt, hogy olyan költségvetést dolgozzunk ki, ami 2019-re előrevetíti, hogy a résztvevők számához illeszkedően mennyi szállodánk van, azokba milyen áron lehet szállást foglalni. A közlekedés is fontos volt, hiszen nem mindegy, mennyi idő alatt lehet eljutni a pályához. Továbbá, meg kellett néznünk, milyen étkezési feltételeket tudunk biztosítani, milyen informatikai rendszert kell továbbfejleszteni. Elindult egy nagyon komoly munka az utánpótlás-fejlesztés szempontjából is. Egyszóval rengeteg előkészület előzte meg azt, hogy mi beadtuk a pályázatunkat a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokság megrendezésére.

- Egyetlen szavazattal előztük meg az ősi rivális Németországot. Min múlott az az egy pont?

- Úgy gondolom, mi pozícionálisan jóval erősebbek voltunk, mint amit az eredmény mutat. A hétvégén európai választások lesznek a kajak-kenu szövetségben, és nagyon sok taktika volt az egyes tagok szavazata mögött. Összességében a siker azon múlott, hogy az egész világon a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a legjobb szervező. A hazai közönség részvétele is sokat számított az elbírálásnál. No meg, a kiváló eredményeink.

Négy év múlva ismét a világ legjobbjai versenyeznek a Maty-éren

Négy év múlva ismét a világ legjobbjai versenyeznek a Maty-éren

- Ha már a közönség szóba került. Az aranyesőn kívül készülnek meglepetésekkel?

- Teljesen természetes. A verseny közben is, de inkább előtte és utána kiegészítő eseményeket tartunk. Egy része kulturális, a másik része pedig a sportágunk népszerűsítését szolgálja. Egy példával élve, szünetekben tizenévesek versenyeit mutatjuk be. De kajakpóló mérkőzést is láthat a publikum, amely egy olyan labdajáték, amelyben csapatonként 5-5 játékos méri össze erejét speciális, erre a sportágra kifejlesztett kajakban ülve. A kapu egy kosárpalánk méretű, a víz felett 2m-re elhelyezkedő keret. A mérkőzést az a csapat nyeri, amely több gólt szerez.

- A szövetség mindig is arra törekedett, hogy minél többen látogassanak ki egy-egy eseményre. Ennek fontos lépcsőfoka az olcsó és megfizethető jegyár. Most is hasonlóra számíthat a közönség?

- A pontos jegyárakat egyelőre nem lehet tudni, mert 2019 még messze van. De általában – épp azért, mert kapunk állami támogatást a szervezéshez – úgy próbáljuk megoldani, hogy a szurkolóknak vagy ne kelljen fizetniük, vagy csak minimális összegbe kerüljön a belépőjegy. Ennek is köszönhetően ötvenezer nézőre számítunk.

- A szegedi pálya olyan világszínvonalú, hogy akár holnap tudnánk rendezni egy világbajnokságot. Milyen fejlesztések lesznek 2019-re?

- Lépésről-lépésre haladunk. A legfontosabb az informatikai rendszer fejlesztése. A televíziós közvetítések újításában hazánk az éllovas. Nálunk valósult meg először az úgynevezett „go cam”, az a kamera, ami együtt megy a versenyzőkkel, így még élvezhetőbb a közvetítés. Továbbá mi vezettük be elsőként a „fly cam”-et, ami föntről mutatja az eseményt. A következő újításunk olyan kamera lesz, ami pályánként mutatja, hogy melyik versenyző hol tart. További fejlesztés lesz, hogy a pálya túlsó oldalán, ahol eddig a reklámoknak volt a helye, nézők lesznek. Az az elképzelésünk, hogy olyan legyen a nézőtér, mint a stadionokban, így a hangulat is sokkal jobb lesz.

- Nagyságrendileg mennyibe kerül majd a világbajnokság megrendezése?

- A költségvetést ketté kell bontani. Az egyik része a szervezés, ez nagyságrendileg 500-800 millió forint körül mozog, de azt hozzá kell tennem, hogy veszteségesen még nem rendeztünk versenyt. A nyereséget pedig visszafordítjuk a pálya fejlesztésére. A másik része a költségvetésnek az infrastruktúra építése. Ebből a szempontból, ami újítás lesz Szegeden, hogy eddig a versenyzőket sátrakban helyezték el a pálya mellett, most építettebb környezetbe szeretnénk bevinni a sportolókat. Egy ilyen szintű világesemény kiváló megszervezésében 600-700 ember vesz részt.

- Negyedik alkalommal rendezünk vb-t. A mostani már rutinmunkának számít?

- Határozottan nem. Évről-évre nő a részvevő országoknak a száma, és ezáltal a versenyzők létszáma is. A 2019-es vb-re 100 országgal, és 1000 versenyzővel kalkulálunk. Ennyi ember fogadása teljesen más, mint az 1998-as vb-jé, ahol összesen 550-600 versenyző vett részt. A mostani esemény teljesen más logisztikát kíván. Arról nem is beszélve, hogy immár a parasportolók világbajnokságát is megrendezik, ami a teljes feltételrendszert változtatja meg. Ilyen jellegű rutinunk tehát nincs, viszont olyan kiváló kollégáink vannak, akik a szállástól elkezdve, a közlekedésen át, az egészségügyi szolgáltatásokig már megtapasztalták, hogyan kell sikeres házigazdának lenni.

- Az augusztusi milánói vb-t, rendezői szemmel nézik majd?

- Természetesen. Nagyon jó kapcsolatunk van Milánóval, sok dolgot szoktunk egymástól átvenni. Nemrég tárgyaltam az elnökükkel, és mondta, hogy már szinte teljesen felkészültek a vb-re. Az olasz városban a legnagyobb problémát az étkeztetés okozza. Megfelelő kalóriatartalmú, ugyanakkor biztonságos ételeket kell készíteniük. Lévén, hogy az összes földrészről érkeznek sportolók, a legkülönfélébb szokásokat figyelembe kell venniük, nem lehet egyfajta ételt felszolgálni.

- Augusztus már a kvótaszerzésről szól. Már Milánóban meglehet az összes kvóta?

- Magyarország nem mehet úgy ki egy kvalifikációs világbajnokságra, hogy ne szerezze meg az összes kvótát, de abban, hogy ez össze is jön, nem lehetünk biztosak. A kvótaszerzésnek az a nehézsége, hogy egy vb-n 29 szám van, az olimpián viszont csak 12. Tehát, az igazán nagy versenyzők, csak erre a tucatnyi számra fókuszálnak, ezért a verseny sokkal nagyobb, mint egy átlagos vb-n. Ami még fontos, hogy az olimpián nagyon kis létszám vehet részt. Egy példával élve, Milánóban a férfi kajak négyesben Európából hat kvótát osztanak, és nincs pótkvalifikáció. A londoni ötkarikás játékok előtt, a címvédő és a világbajnok is kiesett, mert a legjobb hat közé nem tudott bejutni. Tehát, ez egy iszonyatosan kemény küzdelem lesz, ezért ha véletlenül nem sikerül minden számban kvótát szereznünk ne lincseljenek meg.

- Hány érmet remél Milánóban?

- Az olasz városban, éppen azért, mert a kvóta a fontos, engedményeket kell tennünk. Például a kajak párosban a harmadik hely többet ér, mint az egyesben aratott diadal, mert a páros két helyet jelent. A jó versenyzőknek úgy kell összeülni, hogy minél több kvalifikációs helyet szerezzenek. Ez egy komoly taktikai csata. Storcz Botond vezetőedzőnek és a szakmai stábnak az a legnehezebb feladata, hogy egyrészt a hazai közönségnek bizonyítani kell, hogy jók vagyunk, másrészt előre kell tekintenünk az olimpiára, hogy ott még jobbak legyünk.

- 498 nap múlva olimpia. Hasonlóan sikeres ötkarikás játékokra számít, mint az eddigiek?

- Egyértelmű. Minimum két olimpiai bajnokkal számolok, de remélem ennél több lesz. De ismerve a világ fejlődését, főleg a távolabbi országok, mint Új-Zéland, vagy Kanada, őrült erővel jönnek fel, így nagyon nehéz olimpiának nézünk elébe.

Névjegy
Név: Baráth Etele
Születési év/hely: 1942. 01. 28./Budapest
Politikai karrierje: 1989 és 1990 között a Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium államtitkára, majd 1992-ig a világkiállítás kormánybiztosa. 2002-ben újra egyéni mandátumot szerzett, a Miniszterelnöki Hivatalban a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkár. 2004-ben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök októberben az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterré nevezte ki, posztját a ciklus végéig megtartotta.
Sportvezető-karrier: A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget 1995 óta irányítja. 1998-ban a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagjává választották. A Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt, 1997-ben elnökségi tag lett, majd 2000 és 2002 között a bizottság alelnöke volt, 2004-ig a gazdasági bizottság vezetőjeként dolgozott.Szerző

Tiltakozik az RMDSZ

Az erdélyi magyarság körében megdöbbenést váltott ki az a kedden közvitára bocsátott román közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia, amelyet a román belügyminisztérium dolgozott ki. A dokumentum ugyanis közbiztonsági veszélyforrások közé sorolta az etnikai autonómia törekvéseket is.

A tárca honlapján közzétett dokumentum a biztonságot fenyegető veszélyek között első helyen említi "a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára".

Kelemen Hunor RMDSZ elnök tegnap elfogadhatatlannak minősítette a közbiztonság és az autonómia összekapcsolását. Hangsúlyozta, hogy nem jelentenek szélsőségességet , nem veszélyeztetik és nem veszélyeztethetik a közbiztonságot semmilyen módon az autonómiatörekvések és azoknak a megjelenítése abban a formában, ahogy azt az erdélyi magyarság teszi.

„Kockázatosnak tartom az ilyen típusú kezdeményezéseket, még akkor is, hogyha csak egy közvitára bocsátott stratégiáról van szó, mert az ilyen típusú kezdeményezések azt a gondolkodást hozzák a felszínre, amely a szabadságjogok korlátozását vetíti előre”, mondta az RMDSZ elnöke. Az erdélyi magyar szövetség tavaly szeptemberben mutatta be és bocsátotta közvitára a román társadalom felé autonómiatervezetét.

.

Szerző
Frissítve: 2015.03.25. 21:25

Tiltakozik az RMDSZ

Az erdélyi magyarság körében megdöbbenést váltott ki az a kedden közvitára bocsátott román közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia, amelyet a román belügyminisztérium dolgozott ki. A dokumentum ugyanis közbiztonsági veszélyforrások közé sorolta az etnikai autonómia törekvéseket is.

A tárca honlapján közzétett dokumentum a biztonságot fenyegető veszélyek között első helyen említi "a rasszizmust, idegengyűlöletet, szélsőségességet és az intolerancia minden más formáját, amely etnikai autonómia elérését célozza egyes térségek vagy régiók számára".

Kelemen Hunor RMDSZ elnök tegnap elfogadhatatlannak minősítette a közbiztonság és az autonómia összekapcsolását. Hangsúlyozta, hogy nem jelentenek szélsőségességet , nem veszélyeztetik és nem veszélyeztethetik a közbiztonságot semmilyen módon az autonómiatörekvések és azoknak a megjelenítése abban a formában, ahogy azt az erdélyi magyarság teszi.

„Kockázatosnak tartom az ilyen típusú kezdeményezéseket, még akkor is, hogyha csak egy közvitára bocsátott stratégiáról van szó, mert az ilyen típusú kezdeményezések azt a gondolkodást hozzák a felszínre, amely a szabadságjogok korlátozását vetíti előre”, mondta az RMDSZ elnöke. Az erdélyi magyar szövetség tavaly szeptemberben mutatta be és bocsátotta közvitára a román társadalom felé autonómiatervezetét.

.

Szerző
Frissítve: 2015.03.25. 21:25