Előfizetés

Elképesztő pusztítás: meggyalázták a zsidó temetőt - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.22. 16:07
MTI Fotó: Komka Péter
Ismeretlenek megrongálták a gyöngyösi zsidó temetőt, tizenöt-húsz sírt, köztük két kriptát dúltak fel, földi maradványokat szórtak szét a hétvégén - közölte Weisz Péter, a gyöngyösi zsidó hitközség elnöke vasárnap.

 A 45 év után tavaly novemberben újjáalakult gyöngyösi zsidó hitközség elnöke azt mondta: még tart a károk felmérése, az azonban már látszik, hogy példa nélküli vandál pusztítást végeztek a tettesek a sírkertben, amelynek a kerítését is megrongálták. Firkálásokat, feliratokat viszont nem találtak. Legutóbb két éve történt kisebb rongálás a temetőben, ám annak mértéke össze sem hasonlítható a mostani pusztítással - tette hozzá.

Weisz Péter szólt arról is, hogy Tatár László, Gyöngyös egyik alpolgármestere vasárnap a helyszínen járt, és felajánlotta a város segítségét a helyreállításhoz. Segítséget ajánlott fel a katolikus egyház is. "Érthetetlen ami történt, hiszen Gyöngyös lakossága mindig is befogadó volt. Hasonló tettre még nem volt példa a városban" - mondta a hitközség elnöke. A rendőrség hétfőre ígért tájékoztatást a történtekről.

MTI Fotó: Komka Péter

MTI Fotó: Komka Péter

 

A Miniszterelnökség elítéli a sírgyalázást

A Miniszterelnökség határozottan elítéli a gyöngyösi zsidó temetőben elkövetett sírgyalázók barbár tettét - tudatta Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár vasárnap este. A közlemény szerint a kormány minden rendelkezésére álló eszközzel fellép a nemzeti, etnikai, vallási és más közösségek elleni gyűlöletkeltéssel és gyűlöletcselekményekkel szemben. A kormány még ebben az évben egymilliárd forint támogatással programot indít az elhanyagolt temetők felújítására - emelte ki Latorcai Csaba, utalva az európai kulturális örökség védelméről szóló 2005-ös Farói Egyezménnyel összefüggő európa tanácsi ajánlásokra.

Gyilkos cápa - Térd fölött harapott

Cápa támadt egy német turistára a Vörös-tengerben, Egyiptom déli részén. Az 52 éves férfi belehalt sérüléseibe.

A baleset szombaton történt a délkeleti partvidéken. A jelentések szerint a férfi Marsza Alam város egyik üdülőjéhez közel úszott, amikor a cápa rátámadt, és térd felett leharapta az egyik lábát. A kairói német nagykövetség értesült a halálesetről, közelebbi információkkal azonban egyelőre nem tudott szolgálni.

A vörös-tengeri üdülőközpontok a világ legkedveltebb búvárparadicsomai közé tartoznak. A mostanihoz hasonló cápatámadások legutóbb 2010-ben történtek, akkor egy légzőcsővel búvárkodó 70 éves német nő vesztette életét, három orosz turista pedig sebesüléseket szenvedett.

Szénmonoxid-mérgezés Szombathelyen

Szénmonoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba a mentők négy embert vasárnap hajnalban Szombathelyen - közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűzoltók és a gázművek munkatársai a Bem József utcai lakásban magas szénmonoxid-koncentrációt mértek, amelyet feltevésük szerint a fürdőszobai vízmelegítő meghibásodása okozhatott.
A kórházba vitt négy ember közül egynél állapították meg a vizsgálatok a szénmonoxid-mérgezést.