Előfizetés

Gyűjtést indít a tiszta vízért az UNICEF

Publikálás dátuma
2015.03.20. 06:16
FOTÓ: Getty Images, Paula Bronstein
Idén világszerte csaknem 750 millióan nem jutnak tiszta vízhez, 2,5 milliárd ember nem részesül közegészségügyi ellátásban, 1 milliárdan pedig vécére sem tudnak menni szennyvízcsatorna hiányában. Ezek a problémák az 5 éven aluli gyermekek halálozásának legfőbb okai. Az UNICEF folytatja harcot ez ellen.

Riasztó számokat tartalmaz az Egyesült Nemzetek Szervezetének gyermekjogi szervezete (UNICEF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly készített jelentése. A világon 748 millióan nem tisztított vizet fogyasztanak, negyedük pedig csak erősen szennyezett vízhez fér hozzá. 2,5 milliárd embernek nincs lehetősége arra, hogy megfelelő higiéniai körülmények éljen, 1 milliárdan kényszerülnek a szabad ég alatt üríteni, mivel nincsen mellékhelységük, ezzel is növelve a fertőzés veszélyét.

Ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyarország, a szervezet a Víz Világnapja alkalmából gyűjtést indít március 17-31. között. A 136 66 számon elérhető adományvonal felhívásával alkalmanként 500 forinttal lehet támogatni a szervezetet.

Egy hívás 50 darab víztisztító tabletta beszerzését teszi lehetővé, így 50 kisgyermek juthat egy napra elegendő tiszta vízhez. 50 hívás már elég arra, hogy egy család 10 hónapig használjon víztisztító tablettákat és vízhordó eszközöket. 5720 hívásból pedig mobil víztisztító-készüléket szerezhet be az UNICEF, amely óránként 5 köbméter vizet képes megtisztítani, így 5 ezer ember vízellátását biztosítja.

A tiszta víz kérdését kiemelten kezeli az ENSZ: a Millenniumi Fejlesztési Célok között van a víz eljuttatása a forrásokban szűkölködő helyekre, a vízminőség javítása, és a higiénia fontosságának oktatása az iskolákban. Az UNICEF legfontosabb céljai között szerepel a közegészségügy, a higiénia és a víz minőségének fejlesztésére és javítására a fejlődő országokban. A célok elérése érdekében 2006-ban indította el a WASH (Water, Sanitation, Hygiene – Víz, Közegészségügy, Higiénia) programját.

A programnak a része a mostani, a Víz Világnapja apropóján indított adománygyűjtés. A Víz Világnapját egyébként első alkalommal 1993. március 22-én tartották az ENSZ kezdeményezésére. Célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld édesvízkészletének megőrzésére, mára az emberi társadalom vízigénye ugyanis meghaladja a bolygónk édesvízkészleteit, így az ivóvíz kritikus kérdéssé a világon.

Íme az állatkert tündéri új lakói - Fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.19. 20:44
MTI Fotó: Nagy Lajos
Három borjúfóka és tizenhat pápaszemes pingvin érkezett a Veszprémi Állatkertbe több mint ezer kilométeres utazás után csütörtök délután.

Török László, az állatkert igazgatója mérföldkőnek nevezte az új fajok érkezését, amelyek eddig még sohasem voltak láthatók Veszprémben. Az idei év elejére megépült pingvin és fókabemutató-komplexum része annak az 1,2 milliárdos projektnek, amely az állatkert történetének legnagyobb beruházása.

MTI Fotó: Nagy Lajos

MTI Fotó: Nagy Lajos

A 16 pingvin fajkoordinátori javaslatra az angliai Living Coastsból, illetve a franciaországi Mulhouse-ból és Peaugres-ból érkezett. Az igazgató elmondta, a nyolc hím és nyolc nőstény pingvin esetében nem titkolt cél, hogy mihamarabb tojást rakjanak, és pingvinszaporulatnak lehessen örülni Veszprémben. A borjúfókák beszerzése néhány hónapja még kilátástalannak tűnt. Ugyanis vírusfertőzés miatt ősszel Észak-Németországban több mint ezer fóka pusztult el. A Veszprémi Állatkert nemzetközi jó hírnevének, valamint a külföldi viszonylatban is színvonalas fókatartó- és bemutatóhelynek köszönhetően azonban hosszas egyeztetés után sikerült megegyezni a borjúfókák Veszprémbe szállításáról. A legidősebb és legnagyobb, kétéves Pierre a franciaországi Le Pal állatkertjéből, a tavalyi születésű Robi és Lili a német Westküstenparkból, illetve a holland határ melletti Kleve állatkertjéből érkezett - közölte az igazgató.

Szállításuk nem volt egyszerű, az állatokkal négyóránként szünetet kellett tartani az etetés és testfelületük nedvesítése miatt, míg megérkeztek Veszprémbe - mondta az igazgató. Hozzátette, a fókákra és a pingvinekre két-három hét beszoktatás vár, a látogatók várhatóan április közepén találkozhatnak velük kifutójukban.

Makikölyök életéért küzdenek Kecskeméten - Videó!

Publikálás dátuma
2015.03.18. 17:07
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Egy hete született gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben. 

Miután anyja az ellés után megbetegedett, a kölyköt inkubátorban nevelik és tápszerrel etetik a park munkatársai, napok óta küzdenek a pici életéért. 

Mégtöbb fotó és videó itt!

MTI Fotó: Ujvári Sándor

MTI Fotó: Ujvári Sándor