Pert indít az MNB Bodnár Zoltán ellen

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pert indít Bodnár Zoltán ellen, mert a Magyar Liberális Párt politikusa az intézmény szerint rendszeresen valótlan állításokat tesz a jegybank tevékenységéről. Az MNB egyúttal helyreigazítást kért az állításokat közlő sajtóorgánumoktól.

"Az MNB visszautasítja a tisztán politikai haszonszerzés céljából elhangzott hamis állításokat", amelyekkel a politikus a közvéleményt megtévesztő kijelentéseket tett például a jegybank bérpolitikájáról, ingatlanvásárlásairól, valamint felügyeleti eljárásairól - áll a jegybank MTI-nek eljuttatott közleményében.

Az MNB szerint "Bodnár Zoltán valótlan információkat közölt a nyilvánosság előtt az MNB nemzetközi irodáiról is". A politikus "állításaival ellentétben a nemzetközi irodák munkatársait nyílt pályázati felhívással, közel tízszeres túljelentkezés mellett, háromfordulós bírálati eljárás után választotta ki a jegybank".

Az MNB szerint Bodnár Zoltán kettős mércével mér, amikor a jegybank ingatlanvásárlásait bírálja. Megismétlik: Bodnár jegybankalelnöki működésének időszakában az MNB 18 üdülővel rendelkezett, melyek között két horvátországi ingatlan is volt. Ehhez képest az MNB jelenleg összesen 4 saját tulajdonú ingatlannal rendelkezik, két további ingatlan esetében pedig aláírták az adásvételi szerződést - áll a közleményben.

Az MNB azt is megismételte, hogy "a jegybank ingatlanvásárlásai nyomán a közösségi vagyon gyarapodik, nem pedig eltűnik", ahogyan az a "moszkvai fantompláza" néven elhíresült esetben megtörtént, amely "27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénzt emésztett fel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése alapján", és amely ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is nyomozást folytat az ügyben hűtlen kezelés, csalás és költségvetési csalás alapos gyanúja miatt".

Bodnár Zoltán korábban azt állította, az MNB nemzetközi irodái "rokonok, barátok, családtagok, bukott politikusok közpénzből való elszállásolására" szolgálnak. A liberális politikus emellett felelőtlen költekezéssel vádolta az MNB-t a jegybank ingatlanvásárlásai miatt. Legutóbb pedig, keddi, budapesti sajtótájékoztatóján fölszólította Matolcsy György jegybankelnököt, hogy jelenjen meg a nyilvánosság előtt, mint "a pénzügyi szervezetek és a pénz- illetve tőkepiac állami felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank felelős vezetője", és adjon számot arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen felügyeleti tevékenységet folytatott, kiváltképp a Quaestor csoport kötvénykibocsátása során.

Szerző

Tocsikolnak Józsefvárosban?

Publikálás dátuma
2015.03.18. 15:30
Kocsis Máté (balra). FOTÓ: Népszava
Több százmillió forint sikerdíjat fizet saját cégének a józsefvárosi önkormányzat. A 25-30 százalékos díj az önkormányzati szférában igen jelentős, annak idején Tocsik Márta is "csak" 10 százalékot kapott.

Az ügy a VIII. kerületi önkormányzat költségvetési vitája során pattant ki, Jalabfy Tamás,  az LMP helyi képviselője így nyilatkozott:

– Tudom, hogy ezzel gyakorlatilag az egyik zsebünkből a másikba tesszük át a pénzt, lévén a Kisfalu Kft. a józsefvárosi önkormányzat saját cége, de ezeket a 25-30 százalékos sikerdíjakat akkor is egy picit soknak találom.

Kocsis Máté (Fidesz) polgármester szerint a képviselő „már megint nem a makrót nézi, hanem csak a mikrót. Az önök által bírált kétharmad azért azt mégiscsak elérte, hogy nincs infláció, sőt defláció van (...), tehát sok olyan gazdasági mutató van, amely könnyíti a költségvetésünk tervezését.” A részletek megválaszolását Kocsis a többiekre hagyta. 

A vitáról a nol.hu számolt be.

A lap kérdése az volt, miért van szüksége erre a szokatlan megoldásra a józsefvárosi önkormányzatnak. Megkérdezték a Kisfalu Kft.-t, mire költik a sikerdíjat. A cég írásos válaszában az áll: a kft. „a bevételt a működésével, a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásai és költségei fedezésére használja fel”.

A lap újságíróját az önkormányzat azonnal jogi lépésekkel fenyegette meg.

A sajtóiroda közleménye:

Szalai Anna hazudik: senki nem kap sikerdíjat Józsefvárosban

Szalai Anna a mai írásában bizonyságot adott arról, hogy fogalma sincs az önkormányzatok és önkormányzati cégek működési rendjéről. Hazug módon azt a hamis látszatot kelti, mintha az önkormányzatnál bárki, de különösen a polgármester 100 milliós sikerdíjat kapna. Ezzel szemben a valóság az, hogy senki semmilyen sikerdíjban nem részesül az önkormányzatban és cégeinél.

Szalai Anna láthatóan nem érti, amiről ír, ezért tájékoztatjuk, hogy a Kisfalu Kft. feladatfinanszírozás keretében látja el vagyongazdálkodási feladatait. A konkrét esetben nem átalánydíjat kap, hanem az elvégzett munka után úgynevezett sikerdíjat, és ebből fedezi a munkavállalói bérét, működési költségeit és dologi kiadásait. Az Állami Számvevőszék két alkalommal is vizsgálta ezt a finanszírozási modellt és nem talált kivetnivalót benne.

Elvárjuk Szalai Annától, hogy kérjen bocsánatot, ellenkező esetben jogi útra fogjuk terelni az ügyet.

Szerző

Leépítés a Főpolgármesteri Hivatalban

Nyolcvan fős létszámleépítés kezdődhet júniusban a Főpolgármesteri Hivatalban, az erről szóló előterjesztésről jövő hétfőn dönthet a Fővárosi Közgyűlés. Az előzetes számítások szerint a létszámleépítés 2016-ban éves szinten megközelítőleg 330 millió forint kiadáscsökkenést eredményezhet.

A budapest.hu oldalon közzétett javaslatban az áll, hogy a hivatali apparátus engedélyezett létszámát a jelenlegi 946-ról 866-ra csökkentenék.

A létszámleépítés két ütemben történhet meg: június elsejével 39 álláshelyet szüntetnének meg, amelyből 33 a megüresedő álláshelyek leadásával, további hat álláshely feladat megszűnése miatt adható le. A létszámcsökkentés második szakaszában - október elsejével - további 41 embernek - köztisztviselőknek, ügykezelőknek, fizikai alkalmazottaknak - mondanának fel.

A javaslatban kitérnek arra is, hogy a Főpolgármesteri Hivatal "létszámának összesen 80 fővel történő csökkentésén túlmenően további létszámcsökkentés már nem biztosítható, úgy, hogy a hivatali apparátus létszáma és összetétele ne veszélyeztesse a fővárosi önkormányzatnál maradó feladatellátásból eredő elvárásokat".

A Fővárosi Közgyűlés emellett 44 javaslatot tárgyalhat jövő hétfőn.
Zárt ülésen döntéseket hozhatnak a 3-as metróvonal felújításához szükséges kölcsönfelvétellel kapcsolatban.
A közgyűlés szavazhat arról az előterjesztésről is, amely visszaállítaná az interpelláció intézményét. A szervezeti és működési szabályzatot módosítani célzó javaslatot Horváth Csaba (MSZP), Csárdi Antal (LMP), Gy. Németh Erzsébet (DK), Székely Sándor (Szolidaritás) és Karácsony Gergely (PM) jegyzi.

Szerző