Előfizetés

Bukdácsoló nagyok

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:54
A szentek pontot raboltak Londonban FOTÓ: EUROPRESS/
Pár héttel ezelőtt a Burnley a Stamford Bridge-en lepte meg a Chelsea-t, és játszott 1-1-es döntetlent a listavezetővel. A kiesés elől menekülő kiscsapatnak úgy tűnik, a sztárok ellen különösen is jól megy az angol labdarúgó-bajnokságban.

A hétvégén ugyanis a tabella második helyén álló Manchester Cityt győzte le 1-0-ra a Burnley, bár ennek ellenére még mindig kieső helyen állnak, de jó úton haladnak a bennmaradás felé. Az Arsenal sorozatban elért ötödik győzelmével továbbra is tartja harmadik pozícióját az éllovasok mögött. A Chelsea egy kifejezetten élvezetes meccsen x-x-t játszott a szintén dobogóra hajtó Southampton ellen, így az előnye tovább nőtt hat pontra a címvédő Manchester City előtt.

Érdekesebb eredmények: Arsenal–West Ham United 3-0, Burnley–Manchester City 1-0, Chelsea–Southampton 1-1 Manchester United–Tottenham 3-0. Az élmezőny: 1. Chelsea 63 pont (28 mérkőzés), 2. Manchester City 58 (29), 3. Arsenal 57 (29).

Gyöngytyúk, bilincs és Rolls-Royce

Virág és pezsgő a szobába, késő esti fuvar egy buliba, esetleg szexpartner keresése – mi számít extrém kérésnek a szálláshelyeken? E kérdésre várt választ felmérésében a Szallas.hu. Bár van, aki egy plusz törölközőért is díjat számít fel, a szállásadók többsége szívesen segít vendégeinek.

A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvétele 2014. november 17. és december 2. között történt. A nem reprezentatív felmérésben 320 magyarországi szálláshely tulajdonosa vett részt. Kiderült, miden hatodik szállásadóhoz legalább havonta egyszer fordulnak valamilyen extrém kéréssel a vendégei – igaz, elég széles skálán mozog, hogy mit értenek „extrém” alatt. A legtöbb kérés valamilyen különleges alkalomhoz kapcsolódott, például születésnapi tortát kellett vinni az ünnepeltnek, vagy épp rózsaszirmokkal teleszórni a szobát egy eljegyzés előtt. „A szállásadók általában szívesen segítenek, bár sokszor kell talpraesettnek lenniük: volt olyan, aki télvíz idején mezei virágokkal akarta megkérni szíve választottját, más élő nyulat szeretett volna ajándékozni” .

A legextrémebb kérések még a kérdezőket is meglepték. Előfordult, hogy valaki lekvárt vagy gyöngytyúkot akart főzni az apartmanban, és a hozzávalók beszerzésénél kellett asszisztálni, de volt olyan is, aki a szoba berendezésének egyes darabját meg akarta vásárolni. Szexuális szolgáltatások vagy eszközök igénybevételéhez a szállásadók mintegy 3 százalékától kértek segítséget saját bevallásuk szerint –mondta Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Azt is megkérdezték a szállásadóktól, hogy szerintük milyen társadalmi csoportokba tartozók állnak elő leggyakrabban extrém kérésekkel. A válaszok alapján a kisgyermekes családok vagy a fiatalok az átlaghoz képest nem jelentenek nagy problémát a vendéglátóknak, ahogy az ismert emberek sem. Utóbbiak inkább kerülik a feltűnést az utazáskor a válaszok alapján, bár olyan is volt, aki kedvezményt kért a népszerűségére hivatkozva. Külön elbánást leginkább a jól szituált magánemberek kérnek, és közülük is többnyire a nők állnak elő a kívánságokkal.

Kabul a kivonulás lassítását kéri

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:40
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Barack Obama elnök hírek szerint azt fontolgatja, hogy felülvizsgálja az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok kivonásának tervezett ütemezését. Az ott szolgált amerikai és NATO-erők döntő többsége tavaly év végén hazatért, 10 ezerre csökkentették le a tovább szolgáló amerikaiak számát.

A 10 ezres létszámot az eredeti menetrend alapján 2015 végére 5500-ra tervezik csökkenteni. Obama a hétvégén videókonferencián tanácskozott az afgán elnökkel, s Asraf Gáni azt kérte, hogy az amerikaiak lassítsák le a csapatkivonást. Végleges döntés még nem született, a kérdést megvitatják majd az afgán elnök tervezett washingtoni látogatásán. Gáni a következő két évre kérné az amerikai jelenlét meghosszabbítását. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter februárban járt Kabulban (képünkön Gáni elnökkel), s ő is a kivonulását lassítását javasolja.