Előfizetés

Gyöngytyúk, bilincs és Rolls-Royce

Virág és pezsgő a szobába, késő esti fuvar egy buliba, esetleg szexpartner keresése – mi számít extrém kérésnek a szálláshelyeken? E kérdésre várt választ felmérésében a Szallas.hu. Bár van, aki egy plusz törölközőért is díjat számít fel, a szállásadók többsége szívesen segít vendégeinek.

A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvétele 2014. november 17. és december 2. között történt. A nem reprezentatív felmérésben 320 magyarországi szálláshely tulajdonosa vett részt. Kiderült, miden hatodik szállásadóhoz legalább havonta egyszer fordulnak valamilyen extrém kéréssel a vendégei – igaz, elég széles skálán mozog, hogy mit értenek „extrém” alatt. A legtöbb kérés valamilyen különleges alkalomhoz kapcsolódott, például születésnapi tortát kellett vinni az ünnepeltnek, vagy épp rózsaszirmokkal teleszórni a szobát egy eljegyzés előtt. „A szállásadók általában szívesen segítenek, bár sokszor kell talpraesettnek lenniük: volt olyan, aki télvíz idején mezei virágokkal akarta megkérni szíve választottját, más élő nyulat szeretett volna ajándékozni” .

A legextrémebb kérések még a kérdezőket is meglepték. Előfordult, hogy valaki lekvárt vagy gyöngytyúkot akart főzni az apartmanban, és a hozzávalók beszerzésénél kellett asszisztálni, de volt olyan is, aki a szoba berendezésének egyes darabját meg akarta vásárolni. Szexuális szolgáltatások vagy eszközök igénybevételéhez a szállásadók mintegy 3 százalékától kértek segítséget saját bevallásuk szerint –mondta Dorcsinecz József, a Szallas.hu ügyvezetője.

Azt is megkérdezték a szállásadóktól, hogy szerintük milyen társadalmi csoportokba tartozók állnak elő leggyakrabban extrém kérésekkel. A válaszok alapján a kisgyermekes családok vagy a fiatalok az átlaghoz képest nem jelentenek nagy problémát a vendéglátóknak, ahogy az ismert emberek sem. Utóbbiak inkább kerülik a feltűnést az utazáskor a válaszok alapján, bár olyan is volt, aki kedvezményt kért a népszerűségére hivatkozva. Külön elbánást leginkább a jól szituált magánemberek kérnek, és közülük is többnyire a nők állnak elő a kívánságokkal.

Paks II: a háromszög négyszögesítése

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:22
Fotó: Népszava
Megvolt az első csörte a paksi bővítés ürügyén a magyar kormány, valamint az Európai Bizottság között, és ebben a kabinet alulmaradt. Brüsszel állítólag már a múlt nyáron világossá tette, nem enged az uniós energiapolitika és biztonság alapelveiből. Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa többször is hangoztatta: bármilyen energetikai projektet az energiaforrások diverzifikálásának alárendelten kell kezelni. Más gondok is veszélyeztetik azonban a paksi beruházást.

A kormány az uniós elvárásokat figyelmen kívül hagyva kötötte meg a beruházás szerződéseit, köztük a fűtőanyag-ellátásról szólót is, amelyben kizárólagosságot kapott a Roszatom egyik leányvállalata. Az uniós atomenergiai beruházások felett őrködő Euratom Ellátási Ügynökség azonban megkerülhetetlen, új erőművek esetében a harmadik országokkal kötött szerződésekhez szükséges a jóváhagyása. A Paksi fűtőelem-szállítási terveket a múlt hét végén az Európai Bizottsággal egyetértésben elutasította az ügynökség - közölte elsőként a Financial Times.

Miután az Európai Bizottság nem fogadta el azt, hogy az orosz fél szállítsa a fűtőanyagot az új paksi erőműbe, alternatív beszerzési forrást kell keresni, ennek azonban többletköltségei lehetnek - mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója a HírTV Magyarország élőben című műsorában. Arra a felvetésre, hogy a szállító lehet-e az amerikai Westinghouse, a főigazgató elmondta: ez a cég jelenleg nem gyárt a Pakson megépíteni szándékozott típusú atomerőműhöz fűtőanyagot, de képes kifejleszteni, majd legyártani azt, ami emelheti is a költségeket.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos az Indexnek nem zárta ki, hogy más fűtőanyag-gyártók is szóba jöhetnek, akik képesek az új erőmű ellátását megoldani. A világon működő mintegy 440 atomerőművi blokkhoz a kazettákat több helyen gyártják, így az USA-ban, Franciaországban, Svédországban, Spanyolországban, Oroszországban, Dél-Koreában, Kínában, Japánban, Nagy Britanniában. Különbségek vannak a technológiák, és értelemszerűen, a kondíciók között is.

A leggyakoribb nyomottvizes reaktorok nyugati, úgynevezett PWR és a keleti VVER típus kazettáinak kialakítása között két nagyon fontos eltérést emelt ki a kormánybiztos. Az egyik, hogy az orosz VVER reaktorokban egyenlő oldalú háromszög-rácsba rendezve, egymással párhuzamosan helyezkednek el az üzemanyag pálcák, míg a nyugati PWR reaktorokban négyszögrácsba rendezve vannak a pálcák. Ennek következtében a VVER reaktorok kazettái hatszög alakúak, míg a nyugati PWR reaktorokban négyszög alakú kazettákat alkalmaznak. Megfelelő fűtőanyagot kifejleszteni akár három évbe is telhet, arról nem is beszélve, hogy jelentős beruházás szükséges hozzá. Ráadásul a kereskedelmi kondíciók, árak mellett nagyon komoly műszaki és biztonsági kérdések is felmerülnek - tette hozzá. A korábban hírbe hozott amerikai beszállítóval kapcsolatban Aszódi megjegyezte: a Westinghouse kazettáival komoly műszaki problémák voltak a cseh temelini reaktorokban. A csehek végül áttértek orosz üzemanyagra.

Tíz helyett akár így 18 milliárd euróba is fájhatna Paks 2, de ez nem fog megtörténni - nyilatkozta Illés Zoltán, a Fidesz egykori környezetvédelmi államtitkára a Hír24-nek. Aszódival ellentétben úgy véli, lehetetlen egy orosz atomerőműbe máshonnan fűtőelemet hozni. És nem csak ezt a gondot látja Paks 2-vel kapcsolatban, szerinte a tervezési hiányosságok miatt is újabb vétó jöhet. Úgy véli hiányzik a tervekből annak a speciális héjszerkezetnek a megépítése, ami robbanás esetén megakadályozná, hogy szennyezőanyag jusson a légtérbe. Ez nincs benne az árban sem. Információi szerint az oroszok már jelezték, megépítenék, de az ára négymilliárd euró. Az erőmű költségvetése a kormány eredeti bejelentése szerint 10 milliárd euró. Putyin budapesti látogatásakor azonban már 14 milliárd eurós beruházásról beszélt. Ehhez jöhet még hozzá a szerkezet négymilliárd eurós költsége - összegezte számításait a volt államtitkár.

Az erőművet nem lehet itthon megépíteni úgy, hogy kimarad ez a lépés - hangoztatta Illés. Egyszerűen az uniós szabványok nem engedik. Most a fűtőelemek miatt kaszálta el az unió Paks 2-t. A következő lépés a tervezési hiányosságok miatti vétó lesz - vélte.

Vasárnapi főpróba

Publikálás dátuma
2015.03.16. 06:20
A boltok ötleteit a vasárnapi és éjszakai nyitva tartásra a kormány rendre megtorpedózta FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Szombaton megvolt a főpróba. A vasárnapi zárva tartásra készülődést gyakorolhatták a vásárlók országszerte, meg is töltötték a bevásárlóközpontokat, plázákat. A nemzeti ünnep és a vasárnap egybeesése miatt a kereskedők a jövő hétvégén várják az igazi rohamot. És szintén várják a hiányzó rendeletet, ráadásul törvénymódosítást is ígér a kormány.

Az átlagosnál többen mentek szombaton bevásárolni. Ez állapítható meg a kereskedők beszámolóiból, amit az utca embere gyakran tumultuózus jelenetekben élt át, miközben parkolóhelyet keresett, netán a kassza előtt kígyózó sorokban álldogált. A vásárlási láz estére alábbhagyott, de így is jó ízelítő volt, mire is számíthatunk a jövő héttől, ha a boltok többsége vasárnap kötelezően bezár.

Arról már letettek az érintett kereskedelmi szakemberek, hogy a kormány belátja tévedését és visszavonja a múlt év végén meghozott törvényt, ám felháborítónak tartják, hogy még mindig nincs meg a részletszabályokat tisztázó rendelet és a törvényt is toldozzák-foldozzák. A nemzetgazdasági tárca vezetői közleményben, interjúkban ígérték: még a március 15-i hatálybalépés előtt közzéteszik a várt kormányrendelet. Nem mondtak igazat. Az azonban világos lett, hogy a bizonyosság helyett további szigorításra és a jogbizonytalanság hosszabb távú fennmaradására számíthatunk. A kormány ugyanis igyekszik minden módon bezárni a menet közben megnyíló kiskapukat, gyors törvénymódosításokat kezdeményez "stróman" egyéni képviselői indítványok beadásával, amit a parlamenti többsége rendre meg is szavaz.

Nem tudni, hogy végül is a héten a parlament elé kerülnek-e a kereskedelmi, valamint a vasárnapi munkavégzést tiltó törvények módosítási javaslatai, ugyanis tegnap este ezekről még nem volt előterjesztés. Leginkább az eredeti és már hatályos törvényszöveg szerint a kivételek közé tartozó örökségvédelmi területeken működő boltok tulajdonosai tanácstalanok, mert a kormány legutóbbi javaslata szerint nekik is kötelező lesz zárva tartani vasárnap és minden nap 22 óra után, ám nem tudják mikortól. A nagy- és kiskereskedelmet egy helyszínen és időben űző boltokat szintén bezáratná vasárnap a kormány, de ez sincs törvénybe foglalva még, és az sem, hogy a benzinkutak területén létesülő - jellemzően Spar érdekeltségű - boltok mit tehetnek a hét hetedik napján. Szintén törvénymódosítást igényel a kereskedelemben dolgozók vasárnapi bérpótlékának rendbe tétele. Az adventi és év végi vasárnapokon 100 százalékos, egyébként az eddigi, 50 százalékos bérpótlékra számíthatnak a kereskedelmi dolgozók, akkor is, ha hétvégén árut töltenek fel, vagy leltároznak.

A rendelettől várnak eligazítást a turisztikai központok is, amelyek csak remélik, hogy velük bővülhet a kivételek listája - lapinformációk szerint erre kevés az esélyük. Még mindig kérdéses, hogy hétvégén szabad-e árut házhoz szállítani. Már szinte mindenki készpénznek veszi, hogy nem, mivel ilyen értelmű magyarázatok, értelmezések láttak napvilágot, de sem a kereskedelmi, sem a vasárnapi munkát tiltó törvény ezt nem zárja ki egyértelműen.

Az eddig éjszaka is nyitva tartó boltoknál már a hét közben is lehet változásokra számítani. A zárva tartási időszakban eleve csak a 200 négyzetméternél kisebb boltok maradhatnak nyitva, ráadásul kiszolgálnia legalább ötödrészben tulajdonosnak, vagy hozzátartozójának lehet. Jó néhány megszokott éjjel-nappali, mert együttesen nem képes megfelelni a szabályoknak, be fog zárni. Azok a boltok, amelyek megfelelnek az alapterületi korlátnak és most tervezik, hogy éjjel is kinyitnak, nem tehetik, mert a szándékot 15 nappal korábban be kell jelenteni a jegyzőhöz. Ebben is a hiányzó rendeletnek kellett volna eligazítást nyújtania.