Mi a közös? Varga Mihály, Pasa Park, vagyonnyilatkozat

Publikálás dátuma
2015.03.11. 12:55
Pasa Park, a Rogán család fellegvára FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Egy 137 négyzetméteres lakást vásárolt Varga Mihály, a Fidesz akkori alelnöke és családja 2009-ben a Pasa Parkban. Természetesen családi összefogással vásárolták az ingatlant, egészen szövevényesen. A luxuslakóparkban vett ingatlant Rogán Antal belvárosi polgármester és helyettese, Puskás András is. Miután az atlatszo.hu megkereste a minisztert,  az pontosította a vagyonnyilatkozatát.

A portál szerint Varga Mihály és családja 2009 óta élnek a Pasa Park nevű exkluzív budai lakóparkban található 137 négyzetméteres lakásukban. A lakást 2009-ben vette (papíron) Varga, az édesanyja, a felesége és az apósa. A legnagyobb tulajdoni hányad a feleség nevére került: hozzá jutott 55,6%, a miniszterhez 22,2% és a két szülőhöz 11,1%-11,1%. Miután 2011-ben a szülők a gyermekeiknek ajándékozták a részeiket, kialakult a mostani állapot. Eszerint a lakás egyharmada Vargáé, kétharmada a feleségé.

Az atlatszo.hu a vétellel kapcsolatban megkereste a tárcavezetőt, aki a portálnak azt írta: „Az ingatlanvásárláshoz elegendő pénzünk nem volt, ezért saját erőnket két forrásból egészítettük ki.” A politikus azt közölte: hitelt vettek fel, s szüleik is kölcsönöztek megtakarításukból. Azt írta: „Tekintettel arra, hogy testvéreink vannak, a szülői kölcsönt tulajdonjoggá tettük. Ezt találja a tulajdoni lapon, Varga Mihályné édesanyám, Sántha Ferenc feleségem édesapja. A szülőktől kapott segítséget részben visszafizetve, részben családon belüli megállapodással, az örökség arányainak figyelembevételével rendeztük.” Varga kifejtette: a vételár a környék piaci átlagára alatt volt, mert az ingatlanfejlesztőnek sokáig nem sikerült vevőket találnia.

Varga az Atlatszo.hu érdeklődése nyomán pontosítja a vagyonnyilatkozatát, de azt nem árulta el, mennyiért vette a lakást.

A portál teljes cikkét itt olvashatja!

Tavaly a parlamenti választási kampányban derült ki, hogy valami nem stimmel Rogán Antal vagyonnyilatkozatában, a Fidesz frakcióvezetője ugyanis márciusban kétszer is kijavította 2013-as vagyonnyilatkozatát. Az ügy kipattanása után a szintén a Pasa Parkban élő Varga Mihály is módosította vagyonnyilatkozatát; a gazdasági miniszter egy osztatlan közös tulajdonban lévő teremgarázs rá eső tulajdonrészét "felejtette el". Kiderült az is, hogy Rogán Pasa parki szomszédja Puskás András, a Belváros tavaly nyáron lemondott fideszes alpolgármestere (Rogán 2006 őszétől 2014 októberéig volt a Belváros polgármestere). Bővebben a témáról a "Egyre több a rejtegetett fideszes ingatlan" című korábbi írásunkban olvashat. 

 

Szerző

Paksi bővítés - A PM az Európai Bizottsághoz fordul

Az ombudsmanhoz és az Európai Bizottsághoz fordul a Párbeszéd Magyarországért (PM) a paksi atomerőmű-bővítés egyes adatainak 30 évre való titkosítása ügyében.

Jávor Benedek, a PM európai parlamenti (EP) képviselője ezt szerdán tudatta az MTI-vel, miután Áder János köztársasági elnök aláírta a titkosításról szóló törvényt.

A PM-es EP-képviselő szerint ezzel az államfő "új, környezetvédő politikusi profilja még a kialakulása előtt darabokra tört". "A jövőt elzálogosítani és a paksi szennyest a következő generációk nyakába rakni a köztársasági elnöknek sincs joga" - fogalmazott közleményében Jávor Benedek.

A PM ezért az ombudsmanhoz fordul, hogy kérjen alkotmánybírósági felülvizsgálatot, és az Európai Bizottságnál is panaszt tesz, mert szerintük a törvény az európai jogot is sérti.

Szerző

Együtt: a Quaestor-botrány a Fidesz Kulcsár-ügye

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a Quaestor-ügy Magyarország elmúlt 25 évének legnagyobb brókerbotránya és "benne van az Orbán-rezsim természete alfától omegáig".

Ezt a párt alelnöke mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Pápa Levente a K&H Bank brókercégének egykori üzletági vezetőjére utalva az esetet a Fidesz "Kulcsár-ügyének" nevezte.

Úgy fogalmazott: most a keményen dolgozó kisemberek megint rosszul, míg a "keményen lopó" politikusok és barátaik megint jól fognak járni. A "Fideszhez közeli oligarchák" a kisemberektől ellopnak 150 milliárd forintot, majd a botrány előtti estén "még van pofájuk" az államhoz fordulni segítségért amiatt, hogy az adófizetők mentsék meg őket, azért, mert törvényt szegve elloptak 150 milliárd forintot - mondta.

Az Együtt alelnöke felhívta a figyelmet, hogy Tarsoly Csaba, a QUAESTOR elnök-vezérigazgatója kimondottan jóban van fideszes politikusokkal, ezen belül a győri kötődésű Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Véleménye szerint ezért történhetett, hogy Tarsoly Csaba "zsíros üzleteket kapott a keleti nyitás nevű kudarcsorozatban".
Az Együtt elvárja, hogy a Fidesz öt év kormányzás után ne kenje másra a felelősséget, mert a tőke- és pénzpiacok szabályozásának felelőssége 2010 óta kormánypártot terheli - jelentette ki a politikus.

Szerző