Szijjártó Kelet felé terelné az egész EU-t

Publikálás dátuma
2015.03.07. 13:21
FOTÓ: KKM, Kovács Márton
A keleti partnerség és az Európai Unió bővítésének felgyorsítását szorgalmazta Szijjártó Péter az EU külügyminisztereinek informális találkozóján Rigában.

A külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek elmondta, a tanácskozáson részt vettek a tagjelölt országok külügyminiszterei, így a bővítés volt az ülés meghatározó témája. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, Európa tovább veszítene versenyképességéből, ha bezárkózna, a legjelentősebb gazdasági folyamatok ugyanis a regionális integrációk szintjén zajlanak. Mint mondta, szükség van a nyugat-balkáni országok csatlakozásának felgyorsítására. Kiemelte, hogy az uniónak elemi érdeke szorosabbra fűzni az együttműködést Törökországgal, amely a világ tíz legerősebb gazdasága közé törekszik. "Emellett előrelépést kell elérni a keleti partnerség tekintetében, hiszen az Azerbajdzsánból származó gáz lehet az egyik megoldás Közép-Európa energiabiztonságára."

Szijjártó Péter kétoldalú tárgyalást folytatott görög kollégájával, Nikosz Kociasszal: a megbeszélés témája szintén a közép-európai energiaellátás volt. "Görögország kulcsszerepbe került a déli gázfolyosó tekintetében. Magyarország közösen dolgozik Szerbiával, Macedóniával és Görögországgal azon a terven, hogy ezen az útvonalon juttassuk el Magyarországra, illetve Közép-Európába a Törökországba szállítandó orosz gázt" - mondta, és közölte, hogy a négy ország külügyminisztere április elején Budapesten tárgyal majd ezügyben.

Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Paolo Gentiloni olasz, illetve a Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel Magyarországnak az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban való részvételéről. A külügyminiszter emlékeztetett arra, ez a két ország tölti be a vezetői tisztséget az IÁ ellen harcoló nyugati koalíció kötelékében, a két ország júliusban váltja a parancsnokságot. Mint mondta, mindkét ország elismerését fejezte ki, hogy Magyarország konzultációt kezdett katonai hozzájárulásáról.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, technikailag májusi kezdést is lehetségesnek tart a 100-150 tagú magyar missziónak. A magyar katonák biztosítási feladatot kapnának. Közölte, hogy keddre egyeztetésre meghívta a parlamenti pártok képviselőit az ügyben. Tájékoztatása szerint van olyan, a parlamentben frakcióval nem, de képviselettel rendelkező párt, amely jelezte, hogy kész támogatni a missziót, így lehetséges a kétharmad elérése, ezáltal pedig az, hogy "Magyarország katonai jelenléttel is harcolhasson az Iszlám Állam ellen".

Szerző

Nyemcov-gyilkosság: őrizetbe vettek két embert

Vlagyimir Putyin elnököt is értesítette az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat arról, hogy őrizetbe vettek két gyanúsítottat Borisz Nyemcov ellenzéki vezető meggyilkolásával kapcsolatban - írja az origo.hu.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója közölte, hogy a gyilkossággal Anzor Gubasevet és Zaur Dadajevet gyanúsítják. Mindkettejüket szombaton vették őrizetbe – jelentette az Itar-TASZSZ.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző

A bölcsődei díjakról

Igazán baloldali lapnak való problémát jeleznék, aminek a lényege röviden: bölcsődei gondozási díj – gondozás nélkül. A bölcsődei díjakról is szóló 328/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet 9. § (3) bekezdése így szól: „A bölcsődei gondozás személyi térítési díját – a fenntartó eltérő döntése hiányában – akkor is teljes hónapra kell megállapítani, ha a gyermek az ellátást a hónap nem minden napján veszi igénybe.”

Tehát akkor is kell fizetni, ha a gyermek nincs a bölcsődében: szakszerűbben mondva: nem részesül ellátásban – kivéve, ha a fenntartó másképp rendelkezik. Ám önkormányzatunknak ez nem jutott eszébe, hiszen az ellátások díjairól szóló 3/2013. (II. 27.) sz. közgyűlési rendeletben erre nincs megoldás.

Így aztán a szülők akkor is fizetnek, ha a gyermeket betegség, vagy más ok miatt akár hetekig nem viszi a szülő bölcsődébe. Unokám januárban mindössze 6 napot volt bölcsiben, befizetéskor döbbenten szembesültem, hogy a majd’ 3000 forint ellátás nélküli összeg nem számít bele a következő havi díjba – azt „kidobtuk az ablakon”. Nem elég tehát, hogy a gyermekkel táppénzen lévő szülő jövedelme kisebb lesz, még a lakosaiért lévő önkormányzat is „rátesz egy lapáttal”. Azt hiszem, az így befolyt összeget joggal nevezhetem tisztességtelen bevételnek. Pedig csak annyit kéne tenni, hogy a hiányzás miatti összeget – az étkezési díjak mintájára – jóváírni a következő havi térítési díjban. Igaz, ennek belátásához kellene némi empátia és szolidaritás. Nos ennyi lenne a probléma, amit jelesül Szegeden élek meg – micsoda paradoxon: baloldaliként ilyet egy baloldali vezetésű városban! De gyanítom, nem egyedi eset.

Szerző