Egyedülálló fotósorozat a mellrák ellen

Publikálás dátuma
2015.03.06. 19:50
Forrás: noguchi.hu
A hagyományos és a modern emlőrák-terápiák összehasonlítása céljából szervezett fotózást az Egészség Hídja Összefogás Egyesület a Rákellenes Charta tagszervezeteinek és a Roche Magyarország Kft. támogatásával. A kiállítást a közelgő nőnap apropóján az Emberi Erőforrások Minisztériumából indították útjára a legnagyobb fővárosi és regionális onkológiai központokba.

Évente több mint 5000 új emlőrákos megbetegedést regisztrálnak Magyarországon. A szűréseken való részvételi hajlandóság folyamatosan növekszik, aminek köszönhetően egyre hamarabb fedezik fel a betegséget. A korai stádiumban felfedezett emlőrák ma már jó eséllyel gyógyítható, az előrehaladott stádiumban felfedezett daganat pedig a modern terápiáknak köszönhetően krónikussá tehető.

Mellrákban szenvedő nők ezrei élik át a hagyományos kezelési módszerek mellékhatásait, melyek nem csak a fizikai állapotra vannak befolyással, de lelkileg is megviselik őket és szeretteiket. Az új, célzott terápiák kevesebb, és jobban kezelhető mellékhatásokkal járnak,mint a hagyományos, kemoterápiás készítmények, emellett innovatív megoldásoknak köszönhetően a betegek kórházban töltött ideje jelentősen lecsökken, ami idő-, eszköz- és költségmegtakarítást jelent a betegek és a teljes ellátórendszer számára is.

Tallós Rita színművész és Balassa Gabriella, a Mellrákfórum alapító tagja - mindketten mellráktúlélők - a modelljei annak a rendhagyó fotósorozatnak, amely az innovatív és a hagyományos terápiában résztvevők eltérő élethelyzeteit és érzelmi viszonyulásait mutatja be. A sorozat attól is egyedülálló, hogy a képeket Dr. Kissik Imre radiológus rezidens orvos, egyben fotóművész készítette, akinek elmondása alapján, életében először ért össze a két hivatása; így ezzel az újszerű megközelítéssel a fotóin keresztül mutathatja be a daganatellenes terápiák emberi oldalát.

Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja elnökasszonya szerint csak azt lehet legyőzni, amit ismerünk, ezért elengedhetetlen, hogy a nők tisztában legyenek az önvizsgálat és a mammográfiás szűrések jelentőségével. Az egyesület fő feladatának tartja az érintettek minél szélesebb körű tájékoztatását, melynek egyik eszköze a jelen kiállítás is.

A megnyitón Dr.Dank Magdolna, a SOTE ÁOK I. sz. Belgyógyászati Klinika Onkológiai Részlegének részlegvezető docense hangsúlyozta, hogy ma már az új, innovatív terápiáknak köszönhetően soha nem látott túlélési eredmények érhetőek el az emlőrák kezelésében mindamellett, hogy a betegek életminősége is tapasztalhatóan javul.

Még több fotó itt!

Szerző

Szépség vagy egészség? Ne köss kompromisszumot!

Publikálás dátuma
2015.03.04. 14:36

Manapság népbetegséggé vált az elhízás, pedig a felesleges kilók és a felhalmozódó zsírpárnák nem csak esztétikailag zavaróak, de komoly egészségügyi kockázatot is jelentenek. A mozgásszervek terhelése csak az egyik probléma, de kialakulhat cukorbetegség, rák és agyvérzés is.

Amikor fogyásról van szó, legtöbbünknek a formás popsi, a lapos has és a vékony derék vagy vékony combok – azaz a külcsín ugrik be. Pedig a szervezetben lerakódott zsírréteg nem csak ruhánk méretét befolyásolják, hanem az egészségünket is!

„A zsír természetes és nélkülözhetetlen része a szervezetünknek: itt tároljuk az energiát, ennek segítségével végzi a test az alapvető funkciókat. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hol halmozódik fel a felesleg. Hasi hízáskor a zsír nem csak a bőr alá férkőzik be, hanem a belek és a zsigeri szervek köré is. Normális esetben a zsírszövetekből nem szabadul fel zsírsav, a hasüregi zsírrétegből azonban folyamatosan áramlik ki az egész szervezetbe, komoly károkat okozva. Normál testsúly esetén a hasüregi zsírrétegből távozó zsírsav feldolgozása nem okoz problémát a májnak, nagy mennyiségű zsírréteg esetén azonban megnő a vérben a zsírsav szintje, ami hosszútávon az összes szerv károsodását okozhatja. Kialakulhatnak különböző májproblémák, a vér magas zsírsav-tartalma miatt inzulintermelési problémák lépnek fel, amelyek cukorbetegséghez vezetnek, hosszú távon pedig szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoznak. A hasi zsírréteg ráadásul 3,5-szörösére növeli a rák, és 3-szorosára az agyvérzés kockázatát” – mondta Dr. Hirohide Miwa neurológus.

A hasüregben lévő zsíroktól csak életvitelbeli változásokkal tudunk megszabadulni. Fontos az étkezésből kizárni a zsíros ételeket, valamint fokoznunk kell a zsírégetésünket. Többek között a lipolízist (zsírlebontást) elősegítő zsírégető hormonok fokozásával (adrenalin- noradrenalin) tudunk megszabadulni a lerakódott zsírpárnáktól. A Noradrenalin hormon 30 perc mozgás után kezd el termelődni, elősegíti a zsírégető folyamatokat. Ezt a hormont stimulálja a forradalmi NARL technológia. A japán fejlesztéseken alapuló kezelésnek köszönhetően nincs szükség megterhelő edzésre, hogy a Noradrenalin hormon elkezdjen termelődni, csak ultrahangos kezelőlapok helyeznek a problémás területre. Ennek következményeképpen a Noradrenalin hormon hatására megduplázódnak a szabad zsírsavak a vérben, amiket pedig egy egyszerű könnyű aktivitással égetnek el. Az eljárásnak köszönhetően a szervezet a hasüregben lerakódó káros zsírokat is lebontja, így nem csak lapos hasra tehetünk szert, de a súlyfeleslegtől megsokszorozódott kockázati tényezőktől is elbúcsúzhatunk.

Szerző
Témák
elhízás

A fekete csodaszer: ezért igyon minden nap kávét!

Publikálás dátuma
2015.03.04. 13:03
Napi pár csésze kávé csodákat tehet. Illusztráció: Thinkstock
Napi néhány csésze kávé elfogyasztása segíthet elkerülni a szívbetegség ismert kockázati tényezői közé tartozó érelzáródást - állapították meg dél-koreai kutatók.

A Heart című brit orvosi folyóiratban közölt tanulmány készítői több mint 25 ezer dél-koreai férfi és női alkalmazott egészségi állapotát és kávéfogyasztási szokásait vetették össze az alanyok munkahelyi rutinvizsgálataira és önértékelő beszámolóira támaszkodva - adta hírül a BBC News. A kutatók orvosi képalkotó eljárások alapján vizsgálták az alanyok szívének egészségét, elsősorban a szívkoszorúér-betegségek jeleire koncentrálva. (A szívkoszorúér megbetegedésekor az ér belső falán zsír rakódik le, amely elzáródáshoz vezet.)

A szakemberek olyan apró kalciumlerakódások után kutatva elemezték a koszorúerekről készített felvételeket, amelyek a betegség kialakulásának folyamatára utalhatnak. A vizsgált alkalmazottak közül senkinél sem tapasztalták a szívbetegség külső jeleit, de nagyjából minden tizedik alany orvosi felvételein látható kalciumlerakódást észleltek. A kutatók ezután összevetették az eredményeket az alkalmazottak - bevalláson alapuló - napi kávéfogyasztásával, figyelembe véve olyan, a szívbetegség szempontjából lehetséges kockázati tényezőket, mint a dohányzás, a testmozgás és a családon belül előforduló szívproblémák.

A mérsékelt mennyiségű - napjában három-öt csészényi - kávét fogyasztóknál kisebb valószínűséggel találtak a szakemberek kalciumlerakódást a koszorúerek falán, mint azoknál, akik ennél nagyobb mennyiséget fogyasztottak vagy egyáltalán nem ittak kávét. A kávé szívegészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Néhány tanulmány olyan kockázati tényezőkkel hozta összefüggésbe a kávéfogyasztást, mint a megemelkedett koleszterinszint, vagy vérnyomás, míg más vizsgálatok eredményei azt sugallták, hogy a kávé még némi védelmet is nyújthat a szívnek. Egyik álláspontot sem támasztják alá perdöntő bizonyítékok, és a dél-korai tanulmánnyal sem sikerült pontot tenni a vita végére. A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség a feltárt összefüggés megerősítéséhez és megmagyarázásához. A Brit Szívalapítvány munkatársaként dolgozó Victoria Taylor szerint az eredmények értékelésekor fontos figyelembe venni, hogy azok a britektől eltérő étrendet és életmódot folytató dél-koreai lakosságra vonatkoznak.

Szerző