Előfizetés

Békésen alhatott José Mourinho

Nem változott az élmezőny a Premier League 28. fordulója után sem, miután a tabella első nyolc helyén álló együttes mindegyike nyerni tudott. A Chelsea ugyan egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, de így is öt ponttal előzi meg a második helyen álló Manchester Cityt. A Chelsea játékáról sokat elmond, hogy a szurkolók a kapust, Courtois-t választották a meccs legjobbjának.

Anglia

Azt egyébként nem tudjuk, tegnap hánykor ébredt fel José Mourinho, de a találkozó után azt mondta, délig alszik, miután „harcosai nagyszerű győzelmet arattak”. Kórházba kellett szállítani Bafetimbi Gomist, a Swansea City francia labdarúgóját, miután összeesett a pályán a Tottenham elleni 3-2-re elvesztett bajnoki mérkőzésen.

Érdekesebb eredmények: ManCity-Leicester 2-0, QPR-Arsenal 1-2, West Ham-Chelsea 0-1, Liverpool-Burnley 2-0. Az élcsoport. 1. Chelsea 63, 2. M. City 58, 3. Arsenal 54.

Németország

Mintha rémálomba csöppent volna a Werder Bremen a német kupa nyolcaddöntőjében. A harmadosztály listavezetője, a Bielefeld ugyanis 1-0-s félidő után magabiztos, 3-1-es győzelmet aratott a hatszoros kupagyőztes zöldek ellen.

DFB-Kupa, nyolcaddöntő, érdekesebb eredmények: RB Leipzig-Wolfsburg 0-2, Bayern München-Braunschweig 2-0, Offenbach-Mönchengladbach 0-2.

Spanyolország

Nem jött össze a barcelonai házidöntő a spanyol Király-kupában, mivel bár a Barcelona az elődöntő visszavágóján a hazai 3-1-es diadal után idegenben is ugyanilyen arányban verte a Villarealt, az Espanyol az idegenbeli 1-1-es döntetlent követően hazai környezetben 2-0-s vereséget szenvedett az Athletic Bilbaótól.

Édes magyar győzelmek

Publikálás dátuma
2015.03.06. 06:53
Borisz Vapenszki (fehér sapkában) és az Eger rendületlenül tart Barcelona felé FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Fontos győzelmeket arattak a magyar csapatok a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének 6. fordulójában, ahol az Eger visszavágott a Radnicskinek a vereségért, míg a Szolnok esélyt sem adott a Galatasaraynak.

Az Eger számára nem teltek jól az elmúlt hetek, mert a Kragujevác elleni idegenbeli vereség után a hazai porondon az OSC ellen is alulmaradtak, így különösen is fontos volt, hogy újra visszataláljanak a helyes útra. A tervek ugyanis nem változtak és továbbra is a hatos döntő a célja az együttesnek. Ami felé egyre jobban haladnak, hiszen a szerbek legyőzésével négy fordulóval a csoportkör vége előtt négypontos az előnyük riválisukkal szemben.

„Igazi délszláv védekezést mutatott a Radnicski, amit nagyon nehéz feltörni. A gát akkor szakadt át, amikor 3-3 után Balázs be tudott találni, és ez lelkileg kitartott a végéig. Látszott, hogy kevés ítéletes meccs lesz, de a védekezéssel senki nem tud spórolni. Jobbak voltunk, mert a támadásaink hatékonyabbak voltak. Gondolom, a játékosok Hosi születésnapja miatt vért ittak. A viccet félretéve, egész héten látszott, hogy ott lesznek a fiúk, hogy élesek lesznek” – árulta el Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője, a találkozót közvetítő Digisport kameráinak a mérkőzés után.

A Szolnok továbbjutását eddig sem veszélyeztette sok minden, de lassan már a matematika szabályai sem szabnak majd gátat annak, hogy lefoglalhassák Cseh Sándor tanítványai barcelonai repülőjegyüket.

„Nagyon örülök a győzelemnek, fontos volt ez, hiszen, ha matematikailag még nem is biztos, de lényegében továbbjutottunk a Final Sixbe. Ráadásul a siker után a csoportelsőségért is versenyben maradtunk. Sok kiállítás volt a mérkőzésen, és ennek köszönhetően sok gól is. Igaz, hogy 12 gólt kaptunk, de nem vagyok elégedetlen, ráadásul Decker Attila szerintem nagyon jól védett. Pozitívum, hogy nagyon jó iramot diktáltunk, ami meghatározta a meccs összképét” – árulta el a mester a szövetség honlapjának.

A csoportelsőségért nagy harc folyik a Szolnok, Rijeka, Dubrovnik trió között, amely szempontjából fontos, hogy a horvát derbin a Dubrovnik nyert 9-6-ra, így a magyar együttessel pillanatnyilag megléptek a versenyfutásban. „Egy kicsit meglepetés, mert a Rijeka egy nagyon jó csapat. A mi utunkat viszont ez a győzelem nem befolyásolja, illetőleg csupán annyiban, hogy ha a Jugot sikerülne otthon legyőznünk, akkor az utolsó körben már egy döntetlen is elég lenne a csoportelsőséghez Rijekában” – árulta el Cseh.

Ezen kérdésre három hét múlva kaphatunk választ, ugyanis a Szolnok a Dubrovnikot fogadja a következő körben, míg az Eger az Olimpiakoszhoz látogat.

Ők mondták

Szivós Márton, az Eger szélsője: „Nem szépen akartunk játszani, hanem eredményesen. Mindenképpen meg kellett szereznünk ezt a három pontot. A Radnicski nagyon jó csapat. Azzal tudtunk végül nyerni, hogy nagyon akartuk a győzelmet.”

Erdélyi Balázs, az Eger szélsője: „A védekezésünk nagyon rendben volt, a lőtt gólok számát viszont kicsit keveslem, de most ez is elég volt. Kellenek az egyéni villanások egy ilyen meccsen, nekem is kijött a lépés, de mások is nagyon jó teljesítményt nyújtottak. Kedvező pozícióból várjuk a folytatást.”

Decker Attila, a Szolnok kapusa: „A 12 kapott gól szerintem nagyon sok, a lőtt 17 gól viszont szuper. Abban kell fejlődnünk, hogy ilyen sok gólt ne kapjunk, mert egy jó csapat ellen ez megbosszulja magát. A védekezést kell tehát rendbe rakni.”

Tóth Márton, a Szolnok centere: „Jól éreztem magam centerben és el is fáradtam. Sokat készültem rá, de meg is érte. Délelőtt még Kis Gabit kérdeztem, aki hasznos tanácsokkal látott el a török bekkeket illetően. A akciógóljaimnak örülök, de a lényeg a győzelem, minden más másodlagos.”

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló
A csoport:
Eger–Radnicski 7-6
Brescia–Recco 5-6
Barceloneta–Olimpiakosz 12-8
Az állás: 1. Recco 18 pont, 2. Eger 10, 3. Barceloneta 8, 4. Radnicski 6, 5. Brescia 5, 6. Olimpiakosz 4.
B csoport
Galatasaray–Szolnok 12-17
Dubrovnik–Rijeka 9-6
Partizan Belgrád–Spandau 8-6
Az állás: 1. Dubrovnik 15 pont, 2. Szolnok 15, 3. Rijeka 12, 4. Partizan 6, 5. Galatasaray 3, 6. Spandau 3.A magyar élvonal világszínvonalú

Bóta Gábor
Publikálás dátuma
2015.03.06. 06:47
Zorán olyan a színpadon, mint a magánéletben FORRÁS: ZORÁN
Zorán délután és este is koncertet ad vasárnap a Művészetek Palotájában. Tíz-húsz évvel ezelőtti dalokat is előad majd, mert ezek közül több ma különös aktualitással szól. Párteseményeken is igyekeztek felhasználni a dalait, de ő soha nem állt kötélnek.

- Egy ilyen nagy koncert összeállításakor, mivel a dalai szólnak valamiről, nyilván azt is figyeli, hogy milyen hangulat van az országban.

 - Olyan dalok szólalnak meg nagyobb aktualitással most is, amelyek sokszor tíz-húsz évvel ezelőtt születtek, és ez önmagában is nagyon izgalmas. Ez nekem mindig okot ad arra, hogy hálával gondoljak a szerzőimre, ezen belül Dusánra, aki a tartalmi részt adja. A szövegei soha nem voltak aktualizálók, mégis nagyon beletaláltak abba, ami éppen körülvett bennünket.

- A szerző és az előadó szempontjából lehet remek, hogy az olyan dalok, amelyek akár több évtizede aktuálisak voltak, most is azok, de társadalmi szempontból ez esetleg elkeserítő.

 - Azért általában azok a dalok érvényesek hosszabb távon, amelyek általános, emberi dolgainkról beszélnek, még ha ma mindenki szereti is kihegyezni ezeket a tartalmakat az aktuális politikai kérdésekre.

 - Nem szokott politikáról nyilatkozni, de érdeklik az újságok, hallgat híreket?

 - Érdekelnek az újságok, a hírek, de amit gondolok, azt mindig is a dalokon keresztül fogom elmondani, ha olyanok, hogy van erre mód. Voltak már kísérletek arra, hogy különböző pártok magukhoz ragadják, és elkezdjék a saját céljaikra használni a dalainkat, én természetesen ettől mereven elzárkóztam, mert akkor vége lett volna a függetlenségünknek.

- Kimondottan pártrendezvényekre is hívták?

 - Igen, eleinte sokszor! Csak aztán leszoktak erről, mert hamar kiderült, hogy bármilyen színezetű pártról is van szó, én nem állok kötélnek. A dalok csak akkor élnek, csak akkor hordozzák az igazi mondanivalójukat, ha nem kötik őket senkihez és semmihez.

- Véletlen, hogy eddig nem volt a dalaiban szerb tematika, és most annak a vidéknek a kultúrája, ahonnan származik, hangsúlyosabban előkerült bennük?

 Abszolút véletlen. Nem volt soha elhatározott szándékunk, hogy kerüljük ezt a témát. Most is úgy került előtérbe, hogy a Körtánc-Koló lemezhez még hiányzott egy dal. Ekkor Dusán elővette az azóta már Kolónak ismert szöveget a fiókjából, ami több éve ott feküdt. És Presser Gábor nagyon gyorsan írt rá egy igazi kólós zenét. Ez a mi értékelésünk szerint is annyira jól sikerült, hogy ez lett a lemez címadó dala. És, ha már így alakult, akkor írt még egy olyan dalt, aminek volt köze ehhez a ritmikához, világhoz. Ez szintén ezen a lemezen jelent meg, Törjön a csend címmel. Én pedig örültem neki.

- Rendszeresen jár Szerbiába?

 - Eleve keveset utazom. Így Szerbiába is keveset, azt hiszem, három évvel ezelőtt voltunk utoljára Belgrádban, a szülővárosomban. Imádom azt az egész miliőt, a légkört, Belgrádban már nagyon érezni a déliességet. Abszolút Adria imádó vagyok, a horvát és az olasz partját egyaránt szeretem. Mindig azt mondom kicsit viccesen magamnak, hogy azért a déli vérem mégsem teljesen hagy békén.

 - Miben nyilvánul meg a déli vére?

 - Szokták mondani, hogy időnként fel tudok csattanni, hirtelen és váratlanul, igen, van bennem egyfajta szerb impulzivitás. Meg, hogy ennyire vonz a mediterrán vidék, ahol pillanatok alatt akklimatizálódni tudok, akkor is, ha évek óta nem jártam arrafelé.

 - Most, hogy Délvidékről érkeznek hozzánk menekültek, és finoman fogalmazva is, nem bánnak jól velük, érzi azt, hogy a földijeivel tolnak ki?

 - Csak a délszláv háború idején éreztem azt, hogy a földijeim kerültek lehetetlen helyzetbe, akkor, amikor Belgrádot bombázták. A rokonaink a pincéből telefonálgattak, és az ember nem akart hinni a fülének, hogy ez ennyi évvel 1945 után előfordulhat. Most a menekültekkel kapcsolatban nyilvánvalóan van bennem egy alapvető szolidaritás-érzés. De nekem például a koszovói albánok már nem különböznek a török bevándorlóktól.

- Soha nem voltak feltűnő fellépő ruhái, mindig természetesen viselkedett a színpadon, nem voltak sztárallűrjei. Ez a pályája elején is magától értetődő volt, vagy azért kereste a helyét a zenei palettán?

 - Úgy emlékszem, hogy gyerekkoromban sem voltam az a megjátszós fajta, tehát valószínűleg mindig is volt bennem hajlam a természetességre. Másrészt én olyan műfajba csöppentem bele, aránylag korán – mert már a Metró-s korszak is ezt jelentette –, ami a rockzenének nem a „mutogatós”, show jellegű ága volt, hanem sokkal inkább az egy szál gitárral is érvényesen előadható változata. Tehát leginkább magunkról énekeltünk. Így nehezen volt elképzelhető, hogy a számunkra nem természetes, kiszegelt bőrdzsekikben jelenünk meg, mert nem ilyenek voltunk. Aztán ez így is maradt, hiszen változatlanul Dusán a szövegíró, és Gábor sem olyan, hogy "körítésként" valami extrát kérne tőlem a dalok előadásához. Ez ugyanakkor nagyon kényelmes alapállás, mert az ember pont olyan tud lenni a színpadon, mint amilyen a magánéletben.

- Azt az érzetet kelti, hogy nem sztár, hanem egy valaki közülünk, aki éppen énekel nekünk?

 - Akár ezt is lehet mondani, de azért az "egyformásdi" témáját csak árnyaltan szabad megközelíteni. Azért azt is tudjuk, hogy lelkünk mélyén mindannyian szeretjük, ha legalább egy kicsit felnézhetünk arra a valakire, akinek a kedvéért elmentünk az előadásra. A közönségnek általában jól esik, ha a művész az ő vágyaikat is beteljesíti.

 - Önnél mégsem szólt soha arról a fáma, hogy hú, mekkora háza, milyen luxusautója van. Holott nyilván megengedhet magának egy nagy házat, meg egy jó autót. És ez mégsem került szóba.

 - Nem került, és ez Kelet-Európában már-már erénynek számít, holott a világ nem így működik. A világsztárok igen nagy házuk és Rolls-Royce-ük van, és piros szőnyeget terítenek a lábuk elé...

 - Ezt a lelke mélyén szerette volna?

 Titkon ki nem álmodna ilyen "vad" dolgokról, de mi eleve nem így szocializálódtunk. Erre leginkább születni kell, az összes mellékkörülménnyel együtt. Az első pár évet leszámítva, amikor voltak illúzióink arról, hogy ismertek leszünk a világban, nagyjából mindenki tudta hol vagyunk, hogy innen igazából nincs „kimászás”. Mert ahhoz kint kellene élni, és akcentus nélkül beszélni angolul. A mai zenészgenerációk számára már sokkal inkább adott a lehetőség.

- Egyenlőtlen versenyhelyzetben vannak azokkal a híres külföldi együttesekkel szemben, amelyek két-három hetet próbálnak egy hatalmas sportcsarnokban, mire turnéra indulnak, így hozzánk is meglehetősen kigyakorlott produkciókkal érkeznek. Önök pedig csak magán a játszási napon próbálhatnak a sportcsarnokban. Amikor a pályára kerültek, el volt előlünk zárva a világ, így számunkra a legnagyobb sztároknak számítottak, a rendszerváltás óta viszont bezúdult hozzánk minden.

 Ez eleinte mindannyiunk számára ijesztő volt, hiszen ebből a szempontból a mi részünkre volt egy jótékony hatása is a bezártságnak. De aztán kiderült, hogy az "egymás között vagyunk", a "fél szavakból is megértjük egymást" érzése – hál' istennek – nagyon szépen működött és működik. A magyar koncertek a mai napig jól mennek. A közönség hálás azért, hogy érti a szöveget, meg azért, hogy tehetség dolgában semmivel sem vagyunk lejjebb, mert itt is fantasztikus zenészeket hallhat. Ebből a szempontból nincs különbség. De, amikor egy Aréna koncertet kell létrehoznunk, a produkció egészét tekintve – a hang minőségétől kezdve a vizuális élményig – a közönség nem lesz megengedőbb amiatt, hogy nekünk a külföldi együttesekhez képest sokkal kisebbek a lehetőségeink. Sokéves tapasztalat alapján nyugodtam merem állítani, hogy a maguk műfaján belül a magyar élvonal koncertjei világszínvonalúak.