Több ezer fesztiváljeggyel bukott le a csaló

Publikálás dátuma
2015.03.05. 10:38
A kép a 2014-es Szegedi Ifjúsági Napokon készült. FOTÓ: Facebook
Több ezer, a 2013-as Szegedi Ifjúsági Napokra szóló karszalagot akart értékesíteni engedély nélkül az a férfi, aki ellen üzletszerűen elkövetett csalás miatt emelt vádat az ügyészség – tájékoztatott a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

Szanka Ferenc közölte, a vádirat szerint a férfi 2013 júniusában kötött szerződést a Szegedi Ifjúsági Napok szervezőjével a fesztivál belépésre jogosító karszalagjainak leszállítására. A vádlott vállalkozása a karszalagokat egy harmadik céggel gyártatta le, de az elkészült belépőkből mintegy kétezer-ötszázat magánál tartott, hogy azokat saját hasznára értékesítse.

A vádlott az árusításba olyanokat is beszervezett, akik nem tudtak a karszalagok eredetéről, így arról sem, hogy a férfinak az értékesítésre nincs engedélye. Az árusítást a férfi már a fesztivál kezdete előtt megkezdte, és ez a szervezők tudomására is jutott, ezért több százezer forintos költséggel, biztonsági pecséttel látta el a birtokában levő karszalagokat, hogy így szűrhessék ki a megtévesztett vevőket, akik végül mintegy negyvenen voltak. A vádlott által beszervezett eladók az általuk értékesített karszalagok árát visszafizették a tőlük vásárlóknak. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Szerző

Megkéselték a nagykövetet - Durva fotók!

Publikálás dátuma
2015.03.05. 09:43
Mark Lippert a támadás után. FOTÓ: Getty Images
Megkéselte egy szélsőséges az Egyesült Államok Dél-Koreában akkreditált nagykövetére. Mark Lippertet egy üzleti reggelin az arcán és a kezén vágta meg. 

A diplomatát kórházba szállították, nincs életveszélyben. Az 55 éves dél-koreai nacionalista férfi a támadás közben a két Korea egyesítését követelő jelszavakat kiabált, s tiltakozott a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat miatt.

A képen jól látszik a vágás, amit a szélsőséges ejtett a nagyköveten. FOTÓ: Chung Ha-Jong/Munhwa Ilbo/Getty Images

A képen jól látszik a vágás, amit a szélsőséges ejtett a nagyköveten. FOTÓ: Chung Ha-Jong/Munhwa Ilbo/Getty Images

A biztonsági erők legyűrték és őrizetbe vették. A férfi korábban már Japán dél-koreai nagykövetére is rátámadt, őt megdobálta.

A nagykövetet megtámadó szélsőségest leszorították a földre. FOTÓ: Getty Images

A nagykövetet megtámadó szélsőségest leszorították a földre. FOTÓ: Getty Images

Pak Güen Hje dél-koreai elnök sajnálkozását fejezte ki, mint közölte, a támadó Dél-Korea és az Egyesült Államok szövetségét vette célba. Barack Obama felhívta a nagykövetet telefonon és jobbulást kívánt neki.

Mark Lippert a támadás után. FOTÓ: Getty Images

Mark Lippert a támadás után. FOTÓ: Getty Images

Szerző

Mérlegelik a fegyverszállítást Ukrajnába

Publikálás dátuma
2015.03.05. 09:37
Victoria Nuland beszédet mond. FOTÓ: Getty Images
Az ukrán helyzetet értékelte a washingtoni kongresszus külügyi bizottsága előtt Victoria Nuland. Az európai és eurázsiai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes a tegnapi meghallgatáson megerősítette, több ezer orosz katona van továbbra is Ukrajna területén.

Kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, az Obama-kormányzat még nem döntött arról, szállítanak-e fegyvert a kijevi kormánynak. Nuland rámutatott, vizsgálják, hogy nem nagyobb-e a veszélye annak, hogy a fegyverszállítások elmélyítik a konfliktust. Az Egyesült Államok, mint mondta, 355 millió dollár segélyt küldött Ukrajnának a konfliktus kezdete óta, továbbá egy 1 milliárd dolláros hitelgaranciát is biztosítottak.

Az államtitkár-helyettes a meghallgatáson sürgette a minszki megállapodásban foglaltak teljes végrehajtását, az EBESZ-ellenőrei számára a háborús zóna egészén teljes hozzáférési lehetőség biztosítását, a szeparatisták által ellenőrzött területeket is beleértve, valamennyi – ukrán, orosz és a szeparatisták kezében lévő – nehézfegyver teljes visszavonását, az EBESZ-ellenőrök felügyelete mellett. Nuland rámutatott, mindezen feltételek teljesülése elvezethe a békéhez, s egy év után végre nyugalmat hozhat Kelet-Ukrajnában.

Oroszországot illetően Nuland hangsúlyozta: „A döntés Moszkva kezében van”. Az Egyesült Államok csak a minszki megállapodás teljes betartása esetén kezdi meg a szankciók visszavonását. Ellenkező esetben – az európai partnerországokkal egyeztetve – további szankciókra lehet számítani.

Külön utalt az energiabiztonság kérdésére. Elmondta, hogy Washington az európai szövetségesekkel együttműködve azon dolgozik, hogy növeljék a visszaáramló gázkapacitást Szlovákiából, Lengyelországról és Magyarországról Ukrajna felé. Észak-Európában és a balti államokban LNG-kapacitásokat építenek ki, Dél-Európában pedig új csővezetékeket, interkonnektorokat és LNG-hálózatot, hogy alternatív forrásokat biztosítsanak, Bulgáriának, Horvátországnak, Magyarországnak, Szerbiának és más közép-európai államoknak.

Nuland, aki még e hónapban Magyarországra is ellátogat, a bizottsági meghallgatáson kiemelte a korrupció problémáját is, hangsúlyozva: Washington Közép- és Kelet-Európában Illetve a Balkánon a helyi kormányzatokkal, civil szervezetekkel és az üzelti körökkel együttműködve azon dolgozik, hogy elzárja az utat a demokratikus intézmények működését aláásó, az üzleti környezetet megrontó piszkos pénzek előtt.

Szerző