„Szégyen!” Megvédte Djokovicot a kormányfő

Publikálás dátuma
2015.03.04. 10:43
Novak Djokovic. FOTÓ: Getty Images
Szégyenteljesnek nevezte Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, hogy múlt vasárnap a két belgrádi élklub, a Partizan és a Crvena Zvezda kosárcsatáján a hazaiak szurkolói az Adria Liga keretében megrendezett mérkőzése a helyszínen szemlélő teniszcsillagot, Novak Djokovicot sértegették. 

Vucic kifejtette, Djokovic szerb legenda, s az is marad. „Szégyen, hogy azért becsmérlik őt, mert más csapatnak szurkol. Az még csak rendben van, hogy engem melegnek neveznek, de hogy Novakot is szidják, ez a legalja” – jelentette ki. Vucic és Djokovic is a Zvezda szurkolói.

A szerb kormányfő országa labdarúgásának nehézségeiről is beszélt. Mint mondta, a megoldást a klubok privatizációja jelentené. A B92-nek elmondta, reméli, hogy ennek előnyeiről a csapatok vezetőit is meg tudja győzni. 

Szerző

Putyin hazudott Budapesten?

Publikálás dátuma
2015.03.04. 10:37
Vlagyimir Putyin. FOTÓ: Getty Images
Az amerikai hadsereg becslései szerint Oroszország 12 ezer katonával segíti az oroszbarát szeparatisták harcát Kelet-Ukrajnában, ami azt jelentené, hogy nem igaz az, amit Vlagyimir Putyin Budapesten mondott, mely szerint traktorosok állnak szemben a kormányerőkkel. 29 ezer orosz katona teljesít szolgálatot a Krím-félszigeten, további 50 ezret pedig az orosz-ukrán határnál sorakoztattak fel. 

Közben Angela Merkel német kancellár videokonferencián egyeztetett Barack Obamával és más nyugati vezetőkkel, Francois Hollande francia elnökkel, David Cameron brit kormányfővel, Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével. Egyetértettek abban, hogy a Kreml ellen elrendelt szankciók csak akkor oldhatóak fel, ha teljes egészében megvalósítják a minszki megállapodás pontjait. A legfontosabbnak azt tartják, hogy stabillá váljék a fegyverszünet. Kiemelték, hogy ebben kulcsszerepe van az EBESZ-nek.

Szerző

Jelentősen emelik a katonai büdzsét

Publikálás dátuma
2015.03.04. 10:35
Hóban gyakorlatoznak a kínai katonák FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHINAFOTOPRESS
Kína bejelentette, hogy az idei évben körülbelül 10 százalékkal növeli katonai kiadásait. A pekingi parlament szóvivője azt közölte, hogy a pontos adatot ma, a pekingi parlament éves ülésszakának első napján teszik közzé.

Tavly a katonai büdzsét 12,2 százalékkal, 130 milliárd dollárra emelték, ezzel Kína védelmi költségvetése a legmagasabb az Egyesült Államoké után körülbelül 130 milliárd dollárral. Ez azonban nem pontos adat, mivel a pekingi vezetés titokban tartja, pontosan mekkora összegeket fordít a katonai kiadásokra. Szakértők abból indulnak ki, hogy ebben az összegben nincsenek benne a haditengerészetre fordított összegek. Peking egyebek mellett további repülőgép-hordozókra kíván szert tenni, eddig ugyanis mindössze eggyel rendelkezik.

A kínai vezetés fontos célként határozta meg a hadsereg modernizálását. Hivatalos közlések szerint ezt a gazdaság gyarapodása is lehetővé teszi, s a katonai kiadásokat a GDP-vel egyenes arányban emelik. Kiindulva azonban abból, hogy tavaly 7,4 százalékkal nőtt a kínai bruttó nemzeti termék, megállapítható, hogy a katonai büdzsé ennél azért gyorsabban emelkedik. A következő években-évtizedekben a GDP folyamatos lassulása várható, 2020 után körülbelül 7 százalékos lesz az emelkedés. Vagyis amennyiben a katonai kiadások mértéke hasonló mértékben nő, úgy a védelmi büdzsé aránya egyre nagyobb lesz a pekingi költségvetésben. Kína elképesztő sebességgel fejleszti hadiiparát. 2012-ben először lépte át a katonai költségvetés a 100 milliárd dolláros álomhatárt. Árulkodó adat az is, hogy a 2013-as büdzsé már 3,1-szerese volt a 2001-es szintnek.

A hadsereg felszereltsége is lélegzetelállító ütemben javult. Korábban kiselejtezett szovjet gépekkel gyakorlatoztak a kínai pilóták, időközben azonban több saját fejlesztésű új generációs harci gép jelent meg. Az első volt ezek közül a Chengdu J-20, amelyet 2011 januárjában mutattak be. Ez a gép már lopakodó hadműveletre is képes. Hasonlóképpen kiválóan felszerelt a Shenyang J-21 és a J-31. Ezeket 2012 őszén mutatták be. A J-31-est a nemzetközi piacra is szánják. A kínai mérnökök állítása szerint kifejlesztése mindössze 19 hónapot vett igénybe, amit nemzetközi szakértők nem akarnak elhinni.

Az új vadászgép 2012. október 31-én emelkedett fel először a magasba. Sokan már akkor éltek a gyanúperrel, hogy a gép kifejlesztése nemcsak a találékony kínai mérnököknek, hanem az internetes kalózoknak is köszönhető volt. 2009-ben egy kínai hacker feltörte az F-35-ös kifejlesztésével foglalkozó cég számítógépes hálózatát, majd a Pentagon rendszerébe is beszivárgott. A tervek alapján szakértők szerint még nem készíthető el teljes egészében a kínai másolat, ehhez rendelkezni kell a hajtómű, a fedélzeti radar és az ellenőrző rendszerek gyártásához szükséges tudással is. A kínai harci repülőgépgyártás az idei év elején ért el újabb sikert: ekkor hajtotta végre első próbarepüléseit a Y-20-as katonai szállító repülőgép.

Kína a haditengerészet terén is jelentős előrelépést mondhat magáénak. A 48 hadihajóból 28-at már a 2000-es években gyártottak. Az első repülőgép-hordozót 2012 szeptemberében állították hadrendbe. Ez már eleve komoly bizalmatlanságot szült Japánban. A pekingi katonai illetékesek azonban akkor azt állították, a Liaoning névre keresztelt anyahajó üzembe helyezése nincs összefüggésben a Japánnal kirobbant feszültségekkel. Azt persze azért sejteni lehetett, hogy a Liaoning nem csak békés célokat szolgál. Kína a repülőgép-hordozójára ukrán segítséggel tett szert, hiszen még 1998-ban Kijevtől vásárolta 20 millió dollárért a 70 százalékban ukrán fejlesztésű monstrumot. A 306 méteres hajót eredetileg (állítólag legalábbis) szórakoztató célokra szánták, s kaszinókat üzemeltettek volna rajta.

Szerző
Frissítve: 2015.03.04. 21:24