Előfizetés

Büntetnék a TB-t nem fizetőket

Szlovákia lakosságának a jelentős része egyetért azzal, hogy korlátozni kell azon személyek egészségügyi ellátását, akik nem fizetik az egészségügyi járulékokat – derült ki a Focus közvélemény-kutató ügynökség felméréséből – írta a hírek.sk. 

A Focus reprezentatív felmérésében résztvevő 1010 polgárnak több mint 80 százaléka úgy véli, hogy az adósok egészségügyi ellátását az egészségbiztosítónak egyáltalán nem kellene átfizetnie, illetve a biztosítónak előbb kérnie kellene a tartozás rendezését. Ha pedig arra belátható időn belül nem kerül sor, akkor a biztosítónak csak az életveszélyes helyzetekben nyújtott ellátást kellene megfizetnie.  „Ez jó példája annak, hogy az emberek ezen viszonyok terén szívesen látnának bizonyos igazságosságot. Mivel az emberek többsége fizeti az egészségügyi járulékokat, a nem fizető kisebbségtől is hasonló magatartást vár el. A lakosság nagy része szerint az egészségügyi ellátás korlátozásával vagy teljes mértékű megtagadásával lehetne erre kényszeríteni őket” – mondta Martin Slosiarik, a Focus szociológusa.

Nem akarnak Európa sötét szíve lenni

A belgiumi Charleroi városa igen rossz néven vette, hogy egy olasz fényképész olyan elismerést kapott a World Press Photo pályázatán, amely a települést nem éppen kedvező színben tüntette fel. 

Már a képsorozat címe is sokatmondó: „Európa sötét szíve”. Az egyik felvételen egy kövér út látható, aki az ajtó mögött a sötétben ül.

Paul Magnette polgármester azonban úgy vélte, hogy Giovanni Troilo fényképeinek köze sincs a valósághoz, Charleroi semmi esetre sem tekinthető a kontinens sötét szívének. Egyben követelte a World Press Photótól, hogy vonja vissza az olasz fényképésztől az elismerést. Mint mondta, a város egyetlen lakója sem ismerne rá Charleroi-ra ezen képek alapján. A város negyven kilométerre található Brüsszeltől. 

Végeztek a szerb drogbáróval

Hétvégén meggyilkolták Nenad Opacicot (54) és feleségét, Jasminát (47). Utóbbi a kórházba szállításután halt bele sérüléseibe. 

A férfit öt, a nőt pedig három lövéssel gyilkolták meg. A merénylő biciklivel és símaszkban érkezett a helyszínre, és akkor lőtt rá a házaspárra, amikor azok kiléptek az épületből. A meggyilkolt Opacic az ott parkoló Punto és Yugo típusú gépjárművek közé esett.

Mint ismeretes, Nenad Opacicot 2003-ban a Szablya fedőnevű rendőrségi akció keretében tartóztatták le. Az ítélet szerint a veterniki kábítószerrel kereskedők csoportjának vezetője volt, továbbá néhány emberrablás és zsarolás esetében együttműködött a zimonyi klánnal is. A tárgyalások ideje alatt egy hegyes nyelű fogkefével rátámadt Miladin Suvajdzic, avagy Djura Mutavi védett tanúra – írta a vajma.info.

Nem hivatalos információk szerint Opacic a vajdasági politikus, Nenad Canak esküvői tanúja volt, illetve közeli kapcsolatot ápolt több politikussal és üzletemberrel is.