Ebola-gyógyszert tesztel Obama

Barack Obama amerikai elnök pénteken a Fehér Házban fogadta Ellen Johnson Sirleaf libériai elnököt, és ugyanezen a napon két ország hivatalosan megkezdte a ZMapp kísérleti gyógyszer közös tesztelését.

Obama a tavaly kitört járvány által Sierra Leone és Guinea mellett leginkább sújtott nyugat-afrikai ország államfőjének jelenlétében, újságírók előtt hangsúlyozta, hogy "a világ rendkívüli eredményeket ért el az ebola visszaszorításában" az Egyesült Államok, Libéria és más partnerek erőfeszítéseinek köszönhetően. Az amerikai elnök rámutatott, hogy Nyugat-Afrikában a járvány csúcspontjához képest 95 százalékkal csökkent a megbetegedések száma.

Sirleaf köszönetet mondott amerikai vendéglátójának az ebola elleni küzdelemben vállalt vezető szerepéért és azért, hogy nyomást gyakorolt más országokra a Nyugat-Afrikának való segítségnyújtás érdekében. A két vezető egyetértett abban, hogy többet kell tenni a kór visszaszorítása érdekében, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a legutóbbi kitörése alkalmából több mint 24 ezer embert fertőzött meg, akik közül több mint 9600-an életüket veszítették.

A pénteken amerikai-libériai együttműködésben hivatalosan tesztelni kezdett ZMappet eddig csak kilenc rendkívüli esetben, humanitárius megfontolásból alkalmazták embereken. Közéjük tartozott az a két dallasi ápolónő, aki az ebolában az amerikai városban meghalt libériai Thomas Eric Duncan ápolása közben fertőződődtek meg, valamint két Nyugat-Afrikában megbetegedett amerikai misszionárius.

A San Diego-i Mapp Pharmaceuticals által géntechnológiával előállított szer három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. A ZMapp alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki. A 2016 decemberéig tartó teszt alanyai a libériai egészségügyi intézmények páciensei, az Egyesült Államokba gyógykezelésre hazatért, fertőzött egészségügyi alkalmazottak vagy az Egyesült Államokban megbetegedett emberek lesznek. Tesztelni fogják a kanadai Tekmira, a japán Toyama Chemical, valamint az amerikai BioCryst és Sarepta által az ebola ellen kifejlesztett gyógyszereket és eljárásokat is.

Szerző

Egyszerűsödik az egészségügy?

Publikálás dátuma
2015.02.28. 11:39
Illusztráció: Thinkstock
Március 1-jével átalakul számos egészségügyi háttérintézmény, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága szerint ezáltal átláthatóbb lesz és egyszerűsödik az ágazat háttérintézményi rendszere.

 A változások nyomán átalakul az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szervezeti struktúrája, és elkezdi működését az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). Többletfeladatokat kap az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), megalakul - két intézmény összevonásával - az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, míg az Országos Igazságügyi és Orvostani Intézet feladatait a Semmelweis Egyetem veszi át. 

Megmarad - mint középirányító szerv - az OTH, de a korábbi kilenc háttérintézménye helyett a jövőben négy fog tevékenykedni. Az OTH háttérintézményeként jön létre az Országos Közegészségügyi Központ, amelyhez a környezet- és település-egészségügy, a sugáregészségügy, valamint a kémiai biztonság tartozik. Integrálódik az Országos Kémiai Biztonsági Intézet, az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet, valamint az Országos Környezetegészségügyi Intézet. 

Szintén az OTH háttérintézményeinek integrációja útján jön létre a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet, az Alapellátási Intézetnek és az Országos Gyermekegészségügyi Intézetnek az Országos Egészségfejlesztési Intézetbe történő beolvadásával. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet módszertani intézetként és egészségfejlesztési szolgáltatási központként látja el feladatait.

Az országos intézetek egymással való együttműködését az OTH megerősített koordinatív hatáskörrel látja el, és megmarad az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI), amely az OTH középirányítói jogkörébe kerül. Az összeolvadások az államtitkárság szerint szükségszerűen jelentik a párhuzamosságok megszüntetését és a profiltisztítást, de az átalakítás során az alapvető feladatok elvégzése nem sérül, és a folyamatos működés fenntartása, a kötelező állami feladatok ellátása is prioritás. 

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetből (GYEMSZI) létrejön az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK), amely kizárólag a fenntartói, az állam tulajdonosi joggyakorlási funkciókra összpontosít. A hatósági feladatokat a háttérintézményi rendszer más szereplőinek adják át. Többletfeladatokat kap az egészségbiztosítási pénztár, az OEP felhatalmazást kap a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatások ellátásszervezésére és kontrolljára, de ide tartoznak az ágazati adatszolgáltatási, informatikai fejlesztési teendők is, valamint az egészségbiztosító vesz át egyes, az egészségügyi finanszírozás területéhez kapcsolódó feladatokat. Új, önálló szervezetként jön létre az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), amely az Országos Gyógyszerészeti Intézet és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) összeolvadásával alakult meg. 

Az eddig a GYEMSZI által ellátott technológiaértékelési feladatok (a társadalombiztosítási támogatásba való bevonásokkal kapcsolatos kutató és előkészítő feladatokkal együtt) szintén átkerülnek az OGYÉI szervezetébe. Az átalakulások részeként létrejön az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK). Ennek létrehozásával megvalósulhat az ügyintézéssel járó terhek csökkenése, az ügyfélbarát szolgáltatás nyújtása, a teljes körű tájékoztatás biztosítása, az elektronikusan intézhető ügyek körének bővítése. 

Az Országos Igazságügyi és Orvostani Intézet (OIOI) feladatait a Semmelweis Egyetem veszi át, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az ÁEEK-hez kerül, de továbbra is kiemelten kezeli az országos vérellátást megtartva önálló költségvetési jogállását. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a struktúraátalakításban több feladatot kap, az intézet veszi át a GYEMSZI-től a minőségügyi szakfőorvosi rendszer működtetését.

Szerző

Tovább dagad a menekültügy: 150 határsértő Csongrádban

Publikálás dátuma
2015.02.28. 11:11
Rendőrök feltartóztatott határsértőket őriznek Ásotthalom külterületén egy korábbi felvételen. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Százötven határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrád megye déli részén pénteken - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton.

Szenti Szabolcs közölte: az elfogottak közül tizenöten vallották magukat koszovóinak, a többiek főként Szíriából és Afganisztánból érkeztek. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el. Az elmúlt héten volt, hogy a kétszázat is meghaladta a Csongrád megyei déli részén feltartóztatott határsértők száma. Február első hetében azonban előfordult, hogy ezernél is több határsértőt fogtak el a rendőrök, akkor több mint 90 százalékuk Koszovóból érkezett.

Korábban írtuk: Míg sem a szerb, sem pedig a magyar fél nem hajlandó tárgyalni a koszovói vezetéssel a koszovói menekültekről, addig a magyar képviselők önmagukkal előszeretettel vitáznak. Budapesten parlamenti vitanapot tartottak, ahol megtudhattuk, hogy a kormányoldal szerint a menekültek betegségeket terjesztenek, emellett csalók, garázdák és potenciális terroristák, akiket haladéktalanul ki kell zárni Európából. A demokratikus ellenzék szerint a kormány szakmai javaslatok kidolgozása helyett csúsztat és félremagyaráz.

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka szerint a most tapasztalt menekülthullámot a Fidesz hisztériakeltésre, az idegengyűlölet szítására kívánja felhasználni. Mint mondta, "amit a Fidesz előad, az a legsötétebb, legaljasabb politikai propaganda, gátlástalan manipuláció, amelynek során a valós adatokat, féligazságokon alapuló közhiedelmekkel és nyilvánvaló otromba hazugságokkal mossák össze". 

Schiffer András, az LMP vezérszónoka szerint a kormányoldal folyamatosan csúsztat, tudatosan összekeverve a menekülteket az illegális bevándorlókkal. Emlékeztetett: januárban, a Charlie Hebdo elleni párizsi merénylet után a kormányzat még a terrorizmus elleni nemzeti stratégiáról akart egyeztetni, ám az elmúlt hetekben "gátlástalanul" összekeverték a terrorizmust a bevándorlással, a bevándorlókat a menekültekkel. 

Uniós összefogás a menekültekért

Míg hazánkban napról napra erősödik a menekültellenes politikai hecckampány, addig az Európai Bizottság tagállami összefogást sürget a menekültek megmentése érdekében. Olaszországban például fokozzák a menekültügy kezelésére nyújtott támogatást, így év végéig meghosszabbítják a tavaly november elsején megkezdett, és eredetileg csak néhány hónaposra tervezett Triton tengeri mentőműveletet - jelentették be csütörtökön Brüsszelben. A művelet keretében az EU határrendészeti támogató ügynöksége, a Frontex az olasz hatóságok kérésére – 21 tagállam részvételével - segítséget nyújt ahhoz, hogy kimentsék a Földközi-tengeren lélekvesztőkön életveszélyben hánykódó, Észak-Afrikából az EU-ba igyekvő illegális bevándorlókat. Dimitrisz Avramopulosz, belügyekért és bevándorlási politikáért felelős uniós biztos kijelentette: Olaszország nincs egyedül, a menekültek befogadására irányuló uniós erőfeszítéseket javítani kell. Mint fogalmazott: "Európa nem válhat őrzött erőddé".

 

Szerző