Előfizetés

Bűnösnek találták bin Laden volt szóvivőjét

Bűnösnek találták Oszama bin Laden egykori segítőjét az 1998-ban az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetsége ellen elkövetett bombatámadások megszervezésében. Három napig tanácskozott New Yorkban az esküdtszék, mire sikerült meghozniuk a döntést.

Az 52 éves, szaúd-arábiai Hálid al-Favvaz az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének volt londoni szóvivőjét Nagy-Britannia 2012-ben adta ki az Egyesült Államoknak. Favvaz korábban al-Kaida-kiképzőközpontot vezetett Afganisztánban. A nairobi és Dar-es-Salam-i amerikai nagykövetség elleni merényletekben 224 ember, köztük tucatnyi amerikai veszítette életét.

Preet Bharara amerikai ügyvéd az ítélet kihirdetését követően hangsúlyozta: „Ahogy az esküdtszék egyhangú döntésében megállapította. Al-Favvaz kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok elleni gyilkos al-Kaida összeesküvésben.” Lewis Kaplan bíró méltatta az esküdtek munkáját, elismerve, hogy kemény viták után jutottak döntésre, hangsúlyozta: „Kétség sem fér hozzá, hogy a vádlottról tisztességes tárgyaláson ítélkeztek.” Az al-Kaida szóvivő védője ezt azonban kétségbe vonta. „Egy 2001. szeptember 11. előtti ügyben a 9/11-es történtek után ítélkezni azt jelentette, hogy az esküdtszék nem lehetett valóban pártatlan, s a tárgyalás nem lehetett elfogulatlan” – idézte a védő szavait a New York Post című lap.

Az egy hónapig tartó tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések közepette tartották meg, öt másik embert már korábban elítéltek az 1998-as kettős követségrobbantás miatt.

Szepessy ismét trollkodik a tapolcai választás előtt

Publikálás dátuma
2015.02.27. 08:47
Forrás: Facebook
Aláírásgyűjtésre keresnek munkatársakat egy népszerű, ingyenes hirdetési oldalon - írja a Népszabadság. "Pár nap alatt akár 20 ezer forint is ütheti a markomat" – ezzel csábít a hirdetésben a Szepessy Zsolt vezette Összefogás Párt.

A hirdetés szerint a munkavégzés helyszíne az a 42 település – Tapolca és Ajka környékén – ahol április 12-én időközi országgyűlési képviselőválasztás lesz. A Népszabadság munkatársa Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét telefonon nem tudta elérni, de egy Facebook-üzenet után jelentkezett. Monok ex-polgármestere elmondta, hogy az aláírásgyűjtők jelentős részét szórólapozásban, a plakátragasztásban, szervezésben is foglalkoztatják a kampányban.  Szepessy meggyőződése szerint a módszerük jogszerű, legális, és mint mondta, büszke arra, hogy "soha nem vettek részt lejárató kampányban". 

Százmilliós csalás miatt nyomoznak Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt vezetője ellen - írta az Index február 11-én - a gyanú szerint ugyanis a túlmozgásos "politikus" ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik.

Erőszakba torkollott a tüntetés a banknál

Erőszakba torkollott a tüntetés csütörtök késő este az ukrán nemzeti bank kijevi épületénél, többen megsérültek, a rendbontásoknak a nemzeti gárda vetett véget, állítólag erőszakot alkalmazva.

A jegybanknál történt rendbontásról péntekre virradóra adott hírt az ukrán és az orosz média. A jelentések szerint a Valerija Hontareva jegybankelnök és helyettese, Olekszandr Piszarjev távozását követelő, "pénzügyi Majdannak" nevezett tiltakozó akció még kedden kezdődött, csütörtök este kilenc óra tájban pedig kezdtek elfajulni a dolgok.

Az UNIAN hírügynökség idézte a rendőrség tájékoztatóját, amely szerint a tüntetők virágládákat, hordókat és gumiabroncsokat hordtak össze a jegybank bejáratánál korábban létesített sátortáboruk védelmére, kihegyezett botokkal próbálták távol tartani az esetleges "betolakodókat".

A területfenntartó vállalat dolgozói megpróbálták felszámolni a járdán létesített sátortábort és a barikádot, de a tüntetők összetűztek velük. Végül a nemzeti gárda katonái választották szét őket. A rendőrség cáfolta, hogy a belügyminisztérium kötelékéhez tartozó gárda erőszakot alkalmazott volna, a kijevi média szerint azonban ez megtörtént, és gumibotokat is bevetettek, majd buldózerekkel takarították el a tiltakozók táborát.

Egyes hírek szerint az összetűzésekben négyen megsérültek, két embert kórházba kellett szállítani.

Az éjszaka a helyszínre érkezett Arszen Avakov belügyminiszter, és bejelentette, hogy büntetőjogi eljárás indul a demonstráció feloszlatása ügyében. Közölte továbbá, hogy felmentette a körzeti rendőrparancsnokot, helyettesét pedig a vizsgálat végéig felfüggesztette teendői végzése alól.