Újabb tűcsereprogram került veszélybe

Publikálás dátuma
2015.02.26. 06:13
A tűcsere az első lépés a droghasználat elleni küzdelemben FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Új helyre költözött a Drogprevenciós Alapítvány XIII. kerületi irodája, tavaly év végén ugyanis több lakossági panaszbejelentés nyomására a helyi önkormányzat felfüggesztette működésüket, költözésre és tűcsere programjuk leállítására kötelezte őket. Tegnap azonban az önkormányzat cáfolta, hogy megtiltották volna a tűcserét a kerületben.

Hónapok óta szünetel a Drogprevenciós Alapítvány (DPA) Hollán Ernő utcai tűcsere programja, miután tavaly novemberéig több lakossági panaszbejelentés is érkezett a XIII. kerületi önkormányzathoz azzal kapcsolatban, hogy a környéken megnövekedett a "kéregető, rossz küllemű" emberek száma. A hivatal ezért felszólította a szervezetet, hagyják el az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlant és válasszanak más, alkalmasabb helyiséget, ahol a tűcserét is folytathatják.

Mint megtudtuk, a kerület összesen 11 ingatlant kínált fel az ártalomcsökkentést végző szervezetnek, amelyek közül a DPA végül egy Csángó utcai helyiséget választott. Csakhogy - mint utóbb kiderült - az önkormányzat itt sem támogatja a tűcserét. Mint tegnap közleményükben is jelezték: az alapítvány annak tudatában választotta - a korábbinál jelentősen nagyobb területű Csángó utcait -, hogy a közelben templom, idősek klubja és középiskola is található, ezért nem támogatja az önkormányzat a tűcserét. Hozzátették, más felajánlott helyiségeben a tűcsere program folytatható lett volna.

Megkeresésünkre az önkormányzat munkatársa kifejtette: tavaly kérték az alapítványt, próbálják meg rendezni a helyzetet, ám ez több mint egyhavi várakozás után sem sikerült, miközben a lakossági panaszok egyre szaporodtak; több alkalommal szülők is jelezték, hogy gyermekeik féltek hazamenni a közeli iskolából, mások az utcán talált, eldobott tűket vittek be, hogy nyomatékosítsák: lépni kell az ügyben. Hangsúlyozta: az ártalomcsökkentést végző szervezettel évek óta jól együttműködik az önkormányzat, a kerületi vezetés pedig nem a tűcsere megszüntetésén fáradozik; céljuk, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak.

Varga Mónika, a DPA koordinátora a Népszavának elmondta: a civil ártalomcsökkentő szociális kontaktprogramjuk 1999 óta működik a kerületben - ennek pedig része a tűcsereprogram is. Véleménye szerint most leginkább az okoz gondot, hogy a VIII. kerületi Kék Pont Drogkonzultációs Központ tűcsere programjának megszüntetése után kliensforgalmuk napi 20 fővel emelkedett (naponta 60-80 megkeresés), a Hollán utcai kis helyiségben pedig nem tudtak egyszerre ennyi embert ellátni, sokan az utcán várakoztak.

Ugyanakkor azt még nem lehet kijelenteni, hogy a kerületben véglegesen "megtiltották" a tűcserét, a párbeszéd folyamatos a DPA és az önkormányzat között. Varga jelezte: a lakosok aggodalmait megértették és elfogadták a döntést; így a DPA mától a Csángó utcában működik tovább.

Szerző

Kezdődik a tavaszi lomtalanítás

Pénteken megkezdődik Budapesten a lomtalanítás, elsőként az V. kerületben. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. körzetekre osztotta fel a várost, s az egyes körzetekben élőket a lomtalanítás előtt 7-10 nappal levélben tájékoztatják a lomok kihelyezésének időpontjáról.

Ebben tájékoztatják a lakókat, hogy mit lehet kirakni az utcára és hogyan kell elhelyezni a lomokat. Az ártalmatlanítást igénylő anyagok leadására minden körzetben az elszállítás napján gyűjtőpontot üzemeltetnek, ahol leadhatók lesznek a festékek, oldószerek, akkumulátorok, elektronikai hulladékok. Az elszállítást követően a közterület-fenntartó munkatársai elvégzik az érintett körzet alapos takarítását.

A Zrt. felhívta a figyelmet, hogy a közterületre kirakott lomok jogilag a közszolgáltató tulajdonában vannak, így azok elhordása, elszállítása lopásnak minősül. Egyelőre csak március végéig jelöltek ki időpontot, a többi kerület lomtalanítási időpontjaival folyamatosan frissítik majd az oldalt (www.fkf.hu).

Időpontok
V. február 27.
I. február 28.
III. március 1-10.
XIII. március 16-22.Szerző
Frissítve: 2015.02.25. 21:37

Domesztikált maffia

A mostani magyar politikai rendszert nem lehet kész kifejezésekkel leírni - mondta Magyar Bálint tegnap a MÚOSZ sajtóházában. 

André Libik „Némaság a sírig – a szicíliai maffia” című, magyar feliratokkal ellátott német dokumentumfilmjének vetítése után a volt oktatási miniszter arról beszélt, az Orbán-rendszer sok elemében valóban azonos az olasz maffia struktúrájával, hiszen itt is a klasszikus patriarchális családfő hatalmának kiterjesztése zajlik, csakhogy nálunk ez a kiterjesztés az államra vonatkozik, s még a strómanoknak semmiféle autoritást. Itt is a fogadott politikai család felsőbb rétegeiben születnek a döntések, ám e szisztéma mára annyira Orbán személyéhez kötött, hogy már nem számít a párttagság se, csak a „családfőhöz” való lojalitás, a tőle való függés. Magyar szerint tehát az Orbán-rendszer az olasz maffia domesztikálva.

Szerző